hamburger-icon

Kliker.info

Haven : Snowden razvio aplikaciju koja mobitel pretvara u uređaj za nadzor

Haven : Snowden razvio aplikaciju koja mobitel pretvara u uređaj za nadzor

26 Decembra
07:42 2017
Američki zviždač i bivši djelatnik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, koji je u egzilu u Rusiji, razvio je aplikaciju uz pomoć koje se mobiteli pretvaraju u male privatne sigurnosne sustave.

Aplikacija se zove Haven, a zamišljena je kao sistem  za nadzor kuće ili ureda. Aplikacija je još uvijek u beta verziji, a napravljena je samo za Android.

Haven koristi sve dostupne senzore na mobitelu, kao što su mikrofon i kamera, i bilježi sva zbivanja u njegovoj okolini. Kada Haven primijeti neku aktivnost, zvuk, sliku ili pokret, korisniku automatski šalje informaciju na mobitel. Snowden je odlučio da će se takvi podaci takvi podaci slati aplikacijom Signal, kojoj on najviše vjeruje, piše Telegram.

Snowden je procijenio da će najveći interes za ovu aplikaciju imati novinari, koji moraju zaštititi svoje teško dobivene informacije, pa je za pomoć u razvoju aplikacije pozvao Micaha Leea s portala Intercept. On je opisao način na koji se Haven koristi.

“Zaključali ste laptop u sef jedne hotelske sobe. Stavite nekakav stari mobitel, na kojem imate Haven, na sef. Mjerač svijetla na mobitelu detektirat će svaku promjenu svjetla kada netko uđe u sobu. Osim toga, aplikacija će zabilježiti zvukove otključavanja sefa, ali i glas provalnika. Naposljetku, mjerač brzine će prepoznati pokrete, a kamera bi mogla zabilježiti lice provalnika”, piše Lee.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku