hamburger-icon

Kliker.info

Haško tužilaštvo tvrdi : “Pušić je aktivno učestvovao u iseljavanju muslimanskog stanovništva, preko institucija Hrvatske”

Haško tužilaštvo tvrdi : “Pušić je aktivno učestvovao u iseljavanju muslimanskog stanovništva, preko institucija Hrvatske”

27 Marta
14:21 2017

Pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu u ponedjeljak je nastavljen proces po žalbama u predmetu “Prlić i drugi”. Obranu Berislava Pušića, koji nije prisustvovao današnjem saslušanju, iznio je njegov branilac Roger Sahota.

On se u prvom dijelu svoga izlaganja fokusirao na “udruženi zločinački poduhvat”, dok je u drugom dijelu govorio o ulozi svog branjenika u ratnim događanjima u Bosni i Hercegovini.

Sahota je utvrdio kako Tužilaštvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čelu s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, pa je stoga Sudsko vijeće ICTY-a pogriješilo kada je u prvostepenom postupku izreklo osuđujuću presudu čelnicima “Herceg-Bosne” koji su, prema navodima prvostepene presude, bili dio tog udruženog zločinačkog poduhvata.

Pušićev branilac istakao je kako je na nekim ranijim suđenjima u Haagu istaknuto kako zadatak ICTY nije pisati historiju, već na osnovu priloženih dokaza zaključiti šta se dogodilo.

Stoga je, dodao je Sahota, posebno nepravedno optuživati tadašnje vodstvo Republike Hrvatske za vođenje udruženog zločinačkog poduhvata, posebno kada se Republici Hrvatskoj nije omogućila odbrana od tih optužbi.

– Nema dokaza za udruženi zločinački poduhvat, a historičari se ne slažu koji su bili Tuđmanovi motivi. Tvrdnja da je Tuđmanov cilj bio ‘velika Hrvatska’ te da su mu u tom naumu pomagali čelnici HVO-a i “Herceg-Bosne”, površan je zaključak Tužilaštva i ne objašnjava složenu situaciju na terenu – kazao je zastupnik odbrane.

Što se tiče ratne uloge Berislava Pušića, koji je 1993. godine bio na zapovjednim položajima u Vojnoj policiji HVO-a i koji je prvostepenom presudom osuđen na deset godina zatvora, Sahota je utvrdio kako njegov branjenik nije imao stvarnu moć niti je bio nadređen zapovjednicima i stražarima zatočeničkih centara HVO-a.

Po njegovim riječima, nije isključeno da je Pušić bio informiran o teškim uvjetima i zlostavljanjima zatočenih Bošnjaka, ali iz toga, dodao je, ne proizlazi njegova odgovornost.

– Zaključak da je mogao nešto poduzeti iz same činjenice da je bio upoznat sa stanjem na terenu, je neprihvatljiv. Shvaćamo želju da se kazne oni odgovorni za užasne zločine na Heliodromu i drugim mjestima zatočenja, ali Tužilaštvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Pušić odgovoran za ono što se tamo događalo – poručio je Sahota.

Tužilaštvo je, s druge strane, ocijenilo kako su pogrešni navodi obrane da je Pušić bio “niži činovnik” bez prave moći. U ime Tužilaštva, Barbara Goy istakla je da je Pušić bio veza između političkoga vodstva tzv. “Herceg-Bosne” i osoba koje su vodile zatočeničke centre u kojima su držani muslimanski civili i vojnici.

Pušić je odobravao odvođenje zatvorenika na teške i opasne poslove, poput kopanja rovova, gradnja bunkera i odnošenja poginulih vojnika na prvim crtama bojišnice, utvrdila je Goy, dodavši kako su mnogi zatvorenici na takvim zadacima stradali.

Po njezinim riječima, nakon odluke Mate Bobana o zatvaranju zatočeničkih centara na području “Herceg-Bosne”, Pušić je aktivno učestvovao u iseljavanju muslimanskog stanovništva s područja tzv. “Herceg-Bosne” u treće zemlje, preko Republike Hrvatske, a u tim postupcima učestvovale su i institucije Republike Hrvatske koje su osiguravale tranzitne vize.

Goy je zaključila kako je Pušić imao veliku ulogu u iseljavanju muslimanskog stanovništva s područja pod kontrolom HVO-a te da je bio u stalnom kontaktu s drugim članovima udruženog zločinačkog poduhvata, čije je naredbe izvršavao.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku