hamburger-icon

Kliker.info

Haški tribunal saopštio : Radovanu Karadžiću presuda u decembru

Haški tribunal saopštio : Radovanu Karadžiću presuda u decembru

21 Jula
15:53 2015

KaradžićR5Haški tribunal planira u decembru izreći presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za oktobar.  Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko opština u BiH 1992., kao i za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je uhapšen na današnji dan prije sedam godina u Srbiji, gdje je živio pod imenom Dragan Dabić. Suđenje mu je počelo u oktobru 2009., a Tužilaštvo je počelo s izvođenjem dokaza pola godine kasnije i okončalo ovaj proces u maju 2012. Karadžić, koji se sam brani, svoje svjedoke pozivao je od oktobra 2012. do maja prošle godine.
U završnim riječima održanim u jesen, Tužilaštvo je zatražilo doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS-a, koji je u završnom obraćanju Sudskom vijeću iznio uvjerenje da će biti oslobođen.  Presudu će donijeti vijeće kojim predsjedava južnokorejski sudija O-Gon Kwon, a čiji članovi su Howard Morrison i Melville Baird.

(Kliker.info-BIRN)

Podijeli

Jedan komentar

  1. sanela
    sanela 22 Jula, 23:50

    i treba da ga oslobode , covek je nevin.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku