hamburger-icon

Kliker.info

Haški tribunal izrekao konačne presude oficirima VRS: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

Haški tribunal izrekao konačne presude oficirima VRS: Popović i Beara osuđeni na doživotni zatvor

30 Januara
13:30 2015

beara11Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju potvrdilo je doživotne kazne zatvora Vujadinu Popoviću i Ljubiši Beari, oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi, počinjene u julu 1995. godine.

Kazna je potvrđena i Dragi Nikoliću, koji je osuđen na 35 godina, dok je Radivoju Miletiću kazna sa 19 smanjena na 18 godina. I Vinku Pandureviću je potvrđena kazna od 13 godina zatvora. Svima će im u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Inače, prvostepenom presudom MKSJ-a, izrečenom 2010. godine, spomenuta petorka je proglašena krivim za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi i osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne.

Načelnici sigurnosti Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS-a Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su za genocid na doživotni zatvor.Prema prvostepenoj presudi proglašeni su krivim za genocid nad blizu 7.000 srebreničkih muslimana, nakon što je VRS 11. jula 1995. godine zauzeo UN-ovu „zaštićenu“ enklavu Srebrenica.

Načelnik sigurnosti Zvorničke brigade Drago Nikolić za pomaganje i podržavanje genocida prvostepeno je osuđen na 35 godina, dok je načelnik za operativno-nastavne poslove Glavnog štaba Radivoje Miletić osuđen na 19 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem trajnog protjerivanja muslimana Srerbenice i Žepe. Komandant Zvorničke brigade Vinko Pandurević je osuđen na 13 godina zatvora.

Također, tadašnji komandant specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora, ali nije podnio žalbu na presudu. Tadašnji pomoćnik komandanta VRS-a i haškog optuženika Ratka Mladića Milan Gvero je osuđen na pet godina zatvora, a kasnije je umro.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća Patrick Robinson ranije je potvrdio kako Vijeće smatra da su Popović i Beara krivi za udruživanje radi vršenja genocida u Srebrenici.

Žalbeno vijeće je uvažilo žalbe Beare, Popovića i Nikolića na prvostepenu presudu, kojom su bili proglašeni krivima za ubistva šestorice bosanskih muslimana iz Srebrenice ubijenih kod Trnova, a koje su ubili pripadnici jedinice “Škorpioni”. Zločin su snimili, a snimci su obišli svijet.

Majke Srebrenice

Žalbeno vijeće navelo je kako nije uvjerenja da postoji veza između spomenute jedinice i nekog člana udruženog zločinačkog poduhvata za ubistva kod Trnova.Ukinuta je i osuđujuća presuda Miletiću za progon i prisilno premještanje u vezi s muškarcima, bosanskim muslimanima, koji su prešli Drinu.

“Majke Srebrenice koje prate suđenje kažu kako ne mogu nikad biti u potpunosti zadovoljne, ali bitno je da se donese osuđujuća presuda, te da se da pečat za povijest i opomena za budućnost da se dogodio strašan zločin – genocid”, javila je Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Iako je Žalbeno vijeće do sada ukinulo nekoliko prvostupanjskih presuda, Majke Srebrenice kažu kako ih to za sada ne zabrinjava, jer je većina žalbenih argumenata optužene petorice, ipak, odbačena. I žele barem da kazne ostanu iste kakve su proglašene na prvostepenom nivou, javlja Drlja.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku