hamburger-icon

Kliker.info

Hašim Tači : Nezavisnost Kosova je naš kompromis (VIDEO)

Hašim Tači : Nezavisnost Kosova je naš kompromis (VIDEO)

24 Jula
05:48 2010

Kuda krenuti poslije odluke Međunarodnog suda pravde na planu odnosa Beograd – Priština i u pogledu sjevernog Kosova? Novinar Glasa Amerike na srpskom jeziku  Branko Mikašinović razgovarao je o tome sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem.

Tači: „Mi smo spremni da sarađujemo sa Srbijom kao dvije nezavisne države, radi unapređenja međusobnih, odnosno bilateralnih i regionalnih odnosa, i radi bolje budućnosti dvije države – Kosova i Srbije, koje bi trebalo da što prije postanu članice NATO-a i Evropske unije.

Glas Amerike: Imate li neko novo, kreativno kompromisno riješenje za sjeverni deo Kosova?

Tači: „Kosovo je nezavisna država sa teritorijalnim integritetom, koji priznaje svijet. Mišljenje Međunarodnog suda pravde je vrlo jasno, super jasno za sve. Mogu da kažem da je nezavisnost Kosova bila naš kompromis“.

Glas Amerike: U novonastaloj situaciji, kakve odnose očekujete izmedju srpske zajednice na Kosovu i zvanične Prištine?

Tači: „Pre svega šaljem poruku svim građanima Kosova, uključujući i Srbe, da otvore novo poglavlje i saradjuju s nama, da poštuju vladavinu prava, da se integrišu u naše društvo i institucije Republike Kosova, pošto je Kosovo kuća svih njenih građana, u kojoj svi uživaju ista prava“.

Glas Amerike: Ukoliko govorimo o novoj fazi odnosa na relaciji Beograd – Priština, šta očekujete u budućnosti?

Tači: „Najbolja solucija je da Priština prizna Srbiju, a Beograd Kosovo kao nezavisnu državu. Mislim da je najbolji izbor za Beograd, Prištinu, region i sve, da se prizna nezavisnost Kosova“.

Glas Amerike: Neki analitičari ukazuju da bi odluka Međunarodnog suda pravde mogla da podstakne secesionizam širom svijeta i u reigonu?

Tači: „Kosovo je jedinstven slučaj i ja ne mogu ništa više da dodam onome što je rečeno cijelom svetu odlukom Međunarodnog suda pravde. Ne želim da se politički miješam“.

Glas Amerike: Neki kažu, pogotovo srpska strana, da je Priština dobila sve – odnosno da je Priština totalni pobjednik, a Beograd gubitnik. Ima li mjesta za bilo kakav kompromis?

Tači: „Nema mjesta za bilo kakav kompromis i ponavaljam da je naša nezavisnost naš kompromis, ali ima mjesta za saradnju dvije nezavisne države“.

Glas Amerike: Kako vidite dalju perspektivu Kosova u kontekstu evropskih integracija?

Tači: „Želim da Kosovo postane članica NATO-a i Evropske unije što je prije moguće“. (Kliker.info-VoA)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku