hamburger-icon

Kliker.info

Hashim Thaci demantuje Nikolića : Kosovo neće dobiti Republiku Srpsku

Hashim Thaci demantuje Nikolića : Kosovo neće dobiti Republiku Srpsku

12 Marta
15:55 2013

Vlada Kosova očekuje objašnjenje EU u vezi izjave predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, da je postignuto rješenje o asocijaciji srpskih opština i da ono neće biti u skladu sa kosovskim zakonodavstvom.Tokom izvještavanja u Skupštini Kosova, premijer Hashim Thaçi je kazao da je Nikolićeva izjava kontroverzna i da očekuje objašnjenje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Catherine Ashton.Thaçi dodaje da je Nikolić govorio neistinu jer Priština nije popustila kada je riječ o nadležnostima asocijacije srpskih opština.„Jučerašnja izjava predsednika Srbije, Nikolića, osim što ukazuje na veliku političku nezrelost, je u potpunosti neistinita, čista laž tradicionalne politike Beograda. Znate da oni gubitke uvek proglašavaju pobjedama kao što je bitka na Kosovu, Rambuje, Kumanovski sporazum…Onoliko koliko je istinita izjava Slobodana Miloševića 1999. godine o ratu na Kosovu, toliko je istinita i Nikolićeva izjava“, kazao je Thaçi.
 
Kosovski premijer je u utorak istovremeno izvjestio poslanike o posljednjem sastanku u Briselu, održanom 4. marta.On je ponovio da se prijedlog Beograda o izvršnim i zakonodavnim nadležnostima asocijacije neće prihvatiti.„Kosovo neće imati Republiku Srpsku“, naglasio je Thaçi, dodajući da će to tijelo biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.Govoreći o funkciji asocijacije srpskih opština, Thaçi je naglasio da ta asocijacija može da imenuje jednog svog predstavnika za Razvojni bord za sjever Kosova, bord koji će biti privremen. Asocijacija može imenovati i jednog predstavnika za člana konsultativnog vijeća pri Kancelariji predsjednice Kosova. Asocijacija može održavati kontakte ili formirati partnerstvo sa sličnim asocijacijama u Srbiji i ostalim zemljama.U sklopu svojih funkcija, asocijacija takođe može da koordinira finansijsku pomoć Srbije za srpske opštine, a koja mora biti transparentna, i samo unutar nadležnosti opština, može aplicirati za fondove EU, i može skupljati ostale fondove za potrebe infrastrukturnih projekata na nivou opština, saopštio je Thaçi. Premijer je najavio i da će u funkciji procesa razgovora na Kosovu u četvrtak boraviti Catherine Ashton i da će se tom prilikom sastati sa liderima opozicije kojima je poručio da učestvuju na sastanku kako bi razgovarali o eventualnim bojaznima.
 
Previše manipulacija istinom
 
Potpredsjednik Skupštine, Petar Miletić, iz redova Samostalne liberalne stranke, govoreći o poziciji srpske zajednice pred nastupajući sastanak u Briselu, kazao je da problemi, okolnosti i doživljaji briselskih dogovora nisu isti kod Srba južno i sjeverno od Ibra, ali njihovi interesi se, sa svim njihovim specifičnostima, moraju sagledavati u cjelini. „Do kakvog god dogovora bude došlo oko funkcionisanja ili transformacije institucija, posebno se mora voditi računa da dogovoreno bude sprovodivo, bez ostavljanja prostora za pravni vakum, ili zloupotrebe nedovoljno preciznih ili nerelanih rješenja. Rješenje će, to nas iskustvo uči, biti osporavano sa mnogo strana. Iskustvo mi  takođe daje za pravo da tvrdim da osim kritike, neće nuditi nova i bolja rješenja. Busanje u grudi profesionalnih patriota je zajedničko i Srbima i Albancima, ali nam ozbiljnost problema, koje sticajem okolnosti baš mi moramo riješiti, zahtjeva da se izdignemo iznad toga bez obzira na buduće političke napade“, kazao je Miletić.
 ​​
 Kao i u prošlosti, pokret Samoopredjeljenje i u utorak je izrazio protivljenje dijalogu i načinu na koji se tretira pitanje sjevera Kosova. Lider pokreta, Albin Kurti, zatražio je od EU da odustane od ovakve vrste dijaloga.„Evropska unija ujedinjuje ratne zločince iz Srbije sa korupcijskim kriminalcima na Kosovu, kako bi odlučila o sudbini i narodu Kosova. Oni su upravo amnestirali jedni druge. A Brisel i različiti međunarodni faktori amnestiraju njih i sada se govori o novoj amnestiji srpskih kriminalca na sjeveru“, kazao je Kurti.Što se oprečnih izjava kosovskih i srpskih lidera tiče, analitičar u Prištini, Behlul Beqaj kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je to njihova zajednička osobina – davanje izjava koje se ne poklapaju sa realnim dogovorima i činjeničnim stanjem.
 
“Mislim da se previše manipuliše istinom. I u Srbiji i na Kosovu, pretpostavljam, dosadašnji susreti su pokazali da je osnovna stvar ugrožena u smislu prenošenja prave istinite situacije o kojima se dogovaraju i o kojima se traga za rješenjem. Jasno je da odluku ne donose oni koji lažu. Ali oni su izabrani od svojih građana, a ne od strane međunarodnih zvaničnika, koji donose vjerovatno odluku o tome. Vjerovatno će biti popuštanja sa obje strane, ali to ne znači da će biti pronađeno adekvatno rješenje. Može biti privremeno rješenje koje dugoročno može da destabilizira i Kosovo i region", ocenjuje Beqaj.Nakon sastanka Catherine Ashton sa državnim vrhom Srbije u ponedjeljak, ona će u četvrtak posjetiti i Kosovo, a sve to u sklopu tekućeg dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u Briselu.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku