hamburger-icon

Kliker.info

Hasan Salihamidžić : Kako sam pobjegao iz Zvezde

Hasan Salihamidžić : Kako sam pobjegao iz Zvezde

18 Februara
13:54 2007

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Salihamidžić mogao je svojevremeno da postane član Crvene zvezde da su tadašnji treneri Omladinske škole na Marakani pokazali više strpljenja s petnaestogodišnjim dječakom iz Jablanice. Popularni Braco našao se u Beogradu na početku ratnih sukoba u Bosni, a u ispovjesti za italijanski list La stampa budući fudbaler Juventusa kaže da nije osjećao  pripadnost Zvezdi i Beogradu.– Dobio sam poziv kadetske reprezentacije Jugoslavije za okupljanje u Beogradu. Došli smo nečim što je ličilo na avion. Prevoz bez sjedišta, sigurnosnih pojaseva, bio sam poslednji na spisku putnika. Kada sam sletio, znao sam da ću se vratiti kući u Jablanicu – rekao je Salihamidžić. 

Zašto? Vaš grad je udaljen 15 km od Mostara, a 13 od Sarajeva. U to vrijeme to je bio epicentar svih opasnosti u Bosni i Hercegovini.
– Trenirao sam u Crvenoj zvezdi mesec dana, ali vidio sam da to nije mjesto za mene. Zato sam riješio da kupim kafu, šećer, pokupim stvari i da se vratim porodici. Trebalo mi je dva dana da stignem do
Jablanice. 

 

Uspjeli ste da se probijete do kuće?
– Da, odlučila je moja snaga. Zato sam i sad ubjeđen da ću uspjeti u Juventusu. Imao sam samo 15 godina, a prijatelj mog oca Ahmed Halilhodžić, koji je živio u Njemačkoj, pronašao mi je mjesto u Hamburgeru.

Kako ste došli do Njemačke?
– Trebalo je hrabrosti da se ponovo uđe u autobus. Mislio sam da neću stići živ kada su nas na 11. kontrolnom punktu zaustavili naoružani hrvatski vojnici, koji su nam tražili pasoše. Svi putnici su imali hrvatske pasoše, osim mene koji sam imao pogrešnu boju isprava. Odmah su me okružili i počeli da me ispituju ko sam i šta sam, da bi posle dugog ubjeđivanja povjerovali da sam fudbaler. Tada mi je jedan od njih rekao: "Idi i igraj fudbal."(Kurir)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku