hamburger-icon

Kliker.info

Hasan Čengić : Tihiću nije jasno šta je potpisao

Hasan Čengić : Tihiću nije jasno šta je potpisao

02 Februara
07:54 2009

Hasan Čengić, član Glavnog odbora SDA, pridružio se civilnoj inicijativi "BH Patrioti" jer smatra da "svaka inicijativa ovakve vrste može doprinijeti jačanju Bosne i Hercegovine i da je treba prihvatiti i šira javnost koja se zalaže za državu". 
I do sada je bilo raznih "patriotskih inicijativa", ali nijedna, dugoročnije gledano, nije dala efekte. Zašto mislite da to ova hoće i može?

– Ovo nije stihijsko, nije djelovanje ulice niti djelovanje kroz jednu određenu političku partiju. Udružuju se sve snage koje su za državu Bosnu i Hercegovinu. Ovo je jedna ozbiljna inicijativa, a to će se uskoro i pokazati na djelu.
Znači li Vaša odluka da se pridružite "BH Patriotima" da u matičnoj partiji, SDA, nemate podršku za svoje viđenje budućeg ustavnog uređenja BiH? 
– Moja podrška ovoj inicijativi ni po čemu se ne kosi s onim što radi SDA. Ovo je jasna inicijativa, otvorena za sve građane, za svakoga ko je spreman da ozbiljno radi na drastičnim promjenama Ustava BiH. Što se tiče moje matične stranke, ona je demokratska i otvorena, i u tom smislu nije jednoumna. Jednom sam na Glavnom odboru testirao svoje viđenje budućeg ustavnog uređenja države BiH i dobio sam podršku stranke. Potcrtavam, SDA nikada nije krasilo jednoumlje i nadam se da će tako i ostati.
Kako komentirate Prudski sporazum, odnosno njegovu dopunu iz Banje Luke, kada je riječ konkretno o ustavnim promjenama? 

– Prvo moram naglasiti da ono što je Tihić potpisao sa Čovićem i Dodikom nije precizno, a čini mi se da ni Tihiću nije jasno šta je potpisao. To ilustrativno pokazuju i izjave nakon sastanaka u Banjoj Luci, koje se drastično razlikuju. Stav koji su iznijeli "BH Patrioti" je jasan. Mi insistiramo na principima, ne ulazimo u detalje. Dakle, za promjene Ustava potrebna je široka javna rasprava, potom Parlament BiH. Bit će vrlo opasno ako ostane ovako da se trojica lidera sami dogovaraju. Sjednu, potpišu nešto i onda narede svojim podanicima u Parlamentu BiH da to i usvoje, odnosno provedu.
Vi, dakle, ne podržavate Prudski sporazum? 
– Što se mene tiče, rekao sam da podržavam razgovore bili oni na Prudu ili na sprudu. Međutim, smatram da je način na koji su postavljeni ovi razgovori opasan i štetan za BiH. Zapravo, podržavam Tihićevo tumačenje koje je iznio nakon sastanka u Banjoj Luci. Ali, teško da bih mogao prihvatiti što je išlo kao tumačenje druge dvojice.
Ako dogovor iz Banje Luke podržava četiri regije koje nisu utemeljene na nacionalnom principu, već drugim kriterijima, to je dobra platforma za daljnje razgovore. Ali, ako taj sporazum podrazumijeva da je RS jedna regija, a ostalo šta se dogovore, to je onda konačno rušenje države BiH i Dejtona. Bilo bi to antidejtonsko djelovanja. Šta stvarno jeste dogovoreno u Banjoj Luci, ostaje da se vidi.

S obzirom na zvučna politička imena koja su se okupila u "BH Patriotima", postoji li mogućnost da u dogledno vrijeme inicijativa preraste u stranku?
– Nije bilo tendencija toga tipa i ne vjerujem da bi "BH Patrioti" trebali prerasti u stranku, već ostati civilna inicijativa s jasno definiranim stavovima koji su prihvatljivi svima koji se bore i zalažu za demokratsku, nezavisnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu.  

Fabrika velikosrpske politike 
– Imamo dva pristupa razgovorima o Ustavu. Onaj koji je inicirala EU radi provedbe reformi kako bi se olakšala kandidatura BiH. S druge strane imamo pristup koji je očito zapakovan u fabrici velikosrpske politike i koja je trajno antibosanska. Ona podrazumijeva popis kojim bi se pokazalo da u RS nema nesrba, zakon od državnoj imovini koji bi potvrdio da imovinu nema država već entitet i u Ustavu ćemo mijenjati samo ono na šta mi pristanemo. Ne vjerujem da iko, pa i Tihić, može prihvatiti takav pristup. Edina Sarač (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku