hamburger-icon

Kliker.info

Haris Silajdžić: Bosna i Hercegovina nije ničija kolonija

Haris Silajdžić: Bosna i Hercegovina nije ničija kolonija

21 Oktobra
22:00 2006

 

Pobjedu su tada tjesnom većinom glasova odnijeli protivnic , kako kažu kozmetičkih promjena Ustava BiH, koji su nakon ponovnog insistiranja da se usvoje isti ustavni amandmani, reagovali više nego burno. U izjavi koju prenosi Avaz, novoizabrani član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić naglašava činjenicu da predložene amandmane ne žele ni građani što je vidljivo i iz rezultata  izbora.

-Veoma je zanimljivo da i pored toga što su ove ustavne promjene već jednom odbijene u Parlamentu BiH, što ih i građani odbijaju, a evo u Federaciji su dvije trećine protiv toga, da neki još uvijek insistiraju na istovjetnim ustavnim promjenama kao da se ništa nije dogodilo. Kao da ovdje nisu bili izbori. Dakle, mi ćemo raditi šta mi hoćemo, a vi možete glasati kako vi hoćete. Takvi trebaju znati da BiH nije ničija kolonija i da ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima da se takve ustavne promjene ne usvoje – kazao je sinoć u izjavi za BHT dr. Haris Silajdžić, novi član Predsjedništva BiH i lider Stranke za BiH. Slično razmišlja i prof dr. Nijaz Duraković, koji je u izjavi za Avaz bio više nego jasan.
– Nikada mi neće biti jasno zašto neki slijepci, poput Sulejmana Tihića, Zlatka Lagumdžije i ostalih, insistiraju na onom za što je                        praksa već pokazala da je anahrono i apsolutno pogubno za BiH. A to je entitetsko glasanje u Zastupničkom domu BiH – kaže    Duraković.  Ponovno insistirati na usvajanju predloženih amandmana i govoriti narodu da je to jedino rješenje, ne samo da je bezobrazno i    pogubno, nego se time direktno radi na destrukciji države BiH i eliminiranju šansi da uhvati zadnji vagon ka Evropi – kaže Duraković. On je tom prilikom podsjetio na suprotna stajališta Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, dok je u negativan kontekst stavio neke predstavnike međunarodne zajednice. -Primjer je ambasador Daglas Meklheni (Douglas McElhaney), koji uporno želi provesti svoj nakaradni projekt, na kojem je već doživio poraz. Sada ponovo želi demonstrirati svoju volju mimo volje građana, Parlamenta i svih institucija sistema BiH. Poručujem mu neka se okani ove napaćene Bosne ili neka pruži nešto što će nas izvući iz ovog blata – kategoričan je Duraković. Pomenute najave prokomentarisao je I državni ministar pravde Slobodan Kovač.  

– Ukoliko se naprave ustavne promjene, to bi zahtijevalo donošenje ustavnog zakona kojim bi se odložila primjena amandmana, održavanje dopunskih ili novih izbora ili, eventualno, neko drugo rješenje. Ali je sasvim sigurno da je to potpuno nova situacija. Pretpostavljam da je neko od ovih koji žele usvojiti amandmane razmišljao o tome – kaže Kovač. Pravni ekspert i član Venecijanske komisije Ćazim Sadiković mišljenja je da BiH ne može doći "u teži položaj od ovoga u kojem se trenutno nalazi". – Neki kažu da je moguća nestabilnost i blokade. To su za mene apsurdni prigovori. Već deset godina imamo blokade i ne možemo iz nestabilnog doæi do veće nestabilnosti – kaže Sadiković. Ipak, ima prigovor na ostanak entitetskog glasanja, napominjući da je taj stav zauzela i Venecijanska komisija. – Mislim da ta blokada ne može ostati u Predstavničkom domu BiH, jer ne znam ni za jedan takav sluèaj u svijetu. Donji dom svugdje je izraz volje građana i nikakva blokada ne smije stajati na tom putu. Ako se traži neka zaštita, onda to može biti samo u Domu naroda – Sadikovićev je stav. Beriz Belkić, član Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma BiH, smatra da bi se iz takve situacije "svašta moglo izroditi". – Vjerujem da će preovladati razum i shvatanje važnosti promjene Ustava gdje se ne smiju praviti greške koje bi proizvele takvu situaciju, a to je da nastane potpuna konfuzija u ustavnopravnom sistemu BiH. Zaista ne znam na koji bi se način razriješio niz pitanja koja bi se odmah otvorila. Vjerujem da će se to izbjeći i započeti dijalog koji će rezultirati donošenjem potpuno novog ustava – Belkićev je stav.

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku