hamburger-icon

Kliker.info

Hapšenje kriminalaca koji godinama teroriziraju Sarajevo : Mirza Hatić i još četiri osobe iza rešetaka zbog iznude !

Hapšenje kriminalaca koji godinama teroriziraju Sarajevo : Mirza Hatić i još četiri osobe iza rešetaka zbog iznude !

05 Maja
16:27 2015

hotelBos12Pripadnici policije započeli su jutros veliku akciju protiv organiziranog kriminala na području Sarajeva.Policijska operacija je  započela po nalogu sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva, koje je tražilo hapšenje više osoba s nedavno objavljenog spiska od tridesetak kriminalaca, koji se sumnjiče za brojna teška kaznena djela.Kako javlja novinska agencija Patria  danas su slobode lišeni Hatić Mirza, Hatić Lejla, Garibović Hilmija, Trle Kemal i Škoro Nihad i to  zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo iznude iz člana 295. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBIH.

– Lišenje slobode je izvršeno uz asistenciju Specijalne policije FUP-a, a nakon višemjesečne istrage koju su proveli Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije. U toku su pretresi objekata i vozila na više lokacija. Lica lišena slobode će u toku sutrašnjeg dana biti predata postupajućem tužiocu, a nakon čega će biti odlučeno o predlaganju daljih mjera prema njima – kazao je za Avaz  Alem Hamzić, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Podsjećamo, policija je hotelu “Bosnia” gdje je Hatić uhapšen pronašla i 50.000 eura. No, Hatić je ustvrdio da novac nije njegov. Hatić je hapšen i ranije zbog različitih krivičnih djela, a javnosti je poznat i po rušenju krsta na Zlatištu. Hapšen je u decembru prošle godine zbog sumnje da je orobio gosta ugostiteljskog objekta “Cassino” u hotelu Holiday Inn i od njega oteo ukupno oko 20.000 KM, no ubrzo je pušten iz pritvora jer je oštećeni dao izjavu da ga nije napao Hatić.

Zanimljivo, Nihad Škoro, koji je također uhapšen danas, nakon krađe novca u “Cassinu” za medije je dao izjavu u kojoj je tvrdio da je Hatić nevin.

“Iz policije su dolazili ovdje, uzeli su snimke s kamera, međutim, ništa na snimcima nisu vidjeli. U kontaktu sam i sa Mirzinom suprugom, ona je rekla da su pretresli njegovu kuću, ali ni tamo ništa nisu našli, tako da je sve ovo čista namještaljka”, rekao je Škoro nakon hapšenja Hatića zbog pljačke u Holiday Inn-u.

 

Garibović je pak hapšen 2009. godine također zbog  iznude i lihvarstva jer je 2006. i 2007. godine u nekoliko navrata posudio 60.000 KM uz kamatu od deset do 30 posto jednoj osobi.Osumnjičeni je oštećenom prijetio smrću, kako bi stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM, koje mu je oštećeni isplatio do oktobra 2009. godine.Također, Garibović je drugoj osobi, stranom državljaninu, u septembru 2008. godine posudio 80.000 maraka s kamatnom stopom od deset posto. Oštećeni je Gariboviću po osnovu kamate vratio 120.000 KM, a glavnica je ostala neisplaćenam, navodi Avaz.

Garibović je prijetio smrću i ovom oštećenom i njegovoj porodici, zbog neisplaćivanja glavnice, a oduzeo im je i automobil prisilivši oštećenog da potpiše kupoprodajni ugovor.Kako je tada saopćeno iz Federalne uprave policije osumnjičeni je prijetio smrću i jednoj ženi iz razloga što je smatrao da je u vezi sa stranim državljaninom. Kemal Trle hapšen je oktobru 2006. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela ugrožavanje sigurnosti i neovlašteno posjedovanje oružja.Prema policijskim informacijama, Trle je tada u ulici braće Ribar u sarajevskoj opštini Novo Sarajevo, ispalivši nekoliko hitaca iz pištolja CZ M70, oštetio vozila Golf 2 i Škodu Fabiju, koja su bila parkirana u ovoj ulici. Trle je pucajući u ova vozila uputio prijeteće poruke vlasnicima.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku