hamburger-icon

Kliker.info

Haos u Tovarniku: Izbjeglice gaze jedne preko drugih (VIDEO)

Haos u Tovarniku: Izbjeglice gaze jedne preko drugih (VIDEO)

17 Septembra
17:19 2015

Tovarnik1Oko hiljadu izbjeglica u Tovarniku probilo je sve koridore i u potpunom haosu se razbježalo prema autobusima, koji ih ne mogu toliko primiti.Haotična masa u svom jurišu pregazila je grupu svojih sunarodnika koji su pokušavali na putu reanimirati jednog od njih, javljaju hrvatski mediji.  U Hrvatsku je do 12 sati sada ušlo oko 7300 izbjeglica.

Osim na graničnim prelazima Tovarnik, Ilok i Batina migranti sada ulaze u Republiku Hrvatsku i na graničnom prelazu Bajakovo. Granični prelaz Batina je zatvoren iza 15 časova.

Nezadovoljna reakcijom službi na izbjegličku krizu, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je za petak u 11,30 sati sjednicu svoga Vijeća za domovinsku bezbjednost, a stavove s te sjednice iznijeće pred Vijećem za nacionalnu sigurnost (VNS) koje se sastaje u petak poslijepodne u Hrvatskom saboru, potvrđeno je Hini iz Kabineta predsjednice.

Iz njenog Kabineta  upozoravaju da ne postoje planovi za dolazak tako velikog broja izbjeglica, kao ni planovi za njihov kontrolisani prelazak preko granice, niti njihov transport dalje prema Evropi te je predsjednica Republike upravo stoga sazvala sjednicu Vijeća za bezbjednost.

I u hotelu Porin u Zagrebu  smještene su izbjeglice. Dolazi ih još, azilanti su nezadovoljni jer njih žele premjestiti u Kutinu.S hotelskih prozora su uzvikivali “Freedom” i spominjali Angelu Merkel. Došlo je i do sukoba između jednog azilanta i novinara.

Dio azilanata, njih desetak koji ne žele premještaj u druga skloništa poput Ježeva i Kutine, prosvjeduje u parku preko puta gdje su podigli dva manja šatora. Ne žele otići iz Zagreba gdje kako kažu imaju prijatelje, a neki čak i porodicu.Jedan od njih kamenom je gađao snimatelja, nakon čega ga je jedan fotoreporter srušio na tlo i zadržao do dolaska policije.

Istovremeno neki od izbjeglica su s balkona bacali role toalet papira i komade namještaja uzvikivali “sloboda, sloboda”, “ne želim biti ovdje”, “želim otići”.Nakon sat,dva izbjeglice su počele napuštati hotel. Iako im je policija dala papir na kojemu piše da se jave na Zagrebački velesajam, njima je cilj domoći se Slovenije.

Grupa izbjeglica napustila je ranije danas Porin i krenula pješke prema Sloveniji.

Nezadovoljni situacijom u kojoj su se našli i grupa imigranata sa Tovarnika odlučila je pješke krenuti prugom u pravcu Zagreba. Policija je ipak uspjela blokirati izbjeglice i vratiti ih nazad u smjeru stanice, ali oni su i dalje nervozni i veliko je pitanje kolio će dugo situacija biti pod kontrolom.

Vatrogasci jedinice Grada Zagreba poslani su na Zagrebački velesajam gdje postavljaju šatore za prihvatanje izbjeglica. Navodno bi trebalo biti osigurano 1000 kreveta.

Vojska je takođe na terenu i postavljaće šatore s opremom na područje pokraj Lovačke kuće Kunjevci kod Vinkovaca te 120 kreveta za smještaj migranata u Čepinu.Ministar zdravlja Hrvatske Siniša Varga kazao je kako u sljedeće dvije sedmice Vlada očekuje da će u Hrvatsku ući 20.000 izbjeglica

Traže zatvaranje granice sa Srbijom

Hrvatska opozicija kritikovala je danas vladu zbog nesnalaženja i “obmanjivanja javnosti” u izbjegličkoj krizi, a Damir Kajin, iz stranke Istarski demokrati, čak predlaže da se do utorka, kada će ministri spoljnih poslova još jednom pokušati da pronađu rješenje na nivou EU, zatvori granica sa Srbijom.

Kajin je, poslije pauze u raspravi u parlamentu, koju je zatražio da bi govorio o talasu izbjeglica s kojim se suočava Hrvatska, podsjetio da su neke zemlje u okruženju već zatvorile svoje granice.

On je čestitao humanitarcima na dobro obavljenom poslu i pozvao na maksimalno civilizovano postupanje prema izbjeglicama, ali i dodao da “Hrvatska u tome mora da se ponaša kao država i da obavijesti Vučića, Dačića, Vulina da migrante, do odluke evropskih ministara policije u utorak, ne može prihvatiti”.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku