hamburger-icon

Kliker.info

Hamdija Fejzić na komemoraciji u Potočarima: Neće ovu istinu čuti djeca entiteta koji je nastao na genocidu

Hamdija Fejzić na komemoraciji u Potočarima: Neće ovu istinu čuti djeca entiteta koji je nastao na genocidu

11 Jula
11:21 2020

Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić obratio se na početku današnje komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici.

– Danas smo ovdje zbog njih, naše djece da znaju i da se čuje o genocidu u Podrinju, da pamtimo žrtve, da generacije prenose novim naraštajima istinu i da se ta istina nikada ne zaboravi, počeo je Fejzić svoje obraćanje na komemoraciji u Potočarima.

Podsjetio je da će danas svoj smiraj naći devet žrtava te da je do sada ukopano 6.643 žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

– Reći ću vam što ne možete čuti u školama bh. entiteta RS, istinu dokazanu činjenicama i presudama koja se ne uči u Srebrenici. U mjesecu aprilu 1992. godine izvršena je opasada Srebrenice, u aprilu 1993. proglašena je sigurnom zonom UN-a, u martu 1995. vrhovna komanda Vojske RS je izdala direktivu broj 7. kojom se nalaže stvaranje nemogućih uvjeta života u enklavi Srebrenica. U maju 1995. počinje operacija Krivaja 95, za samo pet dana mjeseca jula 1995. godine ubijeno 8.372 osobe iz enklave Srebrenica. Haški tribunal osudio je više od 50 osoba za genocid u Srebrenici, kazao je Fejzić.

Naglasio  je da “ovu istinu ne možete čuti niti u jednom parlamentu bilo kojeg nivoa entiteta RS-a, te da je Srebrenica mrlja UN-a.

– Neće ovu istinu čuti djeca entiteta koji je nastao na genocidu, a koji i dalje živi na negiranju genocida. Njihova vlast i danas negira žrtve, ne odobravaju naša nastojanja da ne odustanemo sve dok pronađemo njihove kosti rasute po šumama, njivama i smetljištima gdje su ih zatrpali da se nikada ne pronađu i sakrije genocid. Tu smo da svjedočimo i istinu govorimo, kazao je Fejzić.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku