hamburger-icon

Kliker.info

Hamdija Čustović, predsjednik KBSA : Preustroj daytonske BiH u modernu državu će zahtjevati radikalne promjene

Hamdija Čustović, predsjednik KBSA : Preustroj daytonske BiH u modernu državu će zahtjevati radikalne promjene

19 Aprila
06:35 2014

custovic“Budućnost BiH mora biti na principu “jedan čovjek jedan glas” ali to može funkcionisati samo kada se ukinu entiteti, a paralelno s tim učvrsti građanski poredak BiH, gdje političko predstavništvo nije uopšte povezano s narodnom, etničkom, religijskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi osim sposobnosti pojedinca da obnaša tu funkciju i privrženost jedinstvenoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini”, ističe u intervju za Kliker, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike  mr. Hamdija Čustović .   Čelni čovjek najveće i najuticajnije organizacije Američkih Bošnjaka, koji za život zarađuje kao  viši menadžer za banku BB&T u  gradu Sharlotte je uvjeren,  da će  na kraju  SAD  opet morati preuzeti glavnu ulogu u spriječavanju  podjele BiH i osigurati da ona , prije svega,  postane članica NATO pakta.  U kontekstu  pomenutih promjena, prokomentarisao je i dosadašnje učinke tzv.  bosanskog proljeća.

Čustović :  Protesti koji su počeli u Tuzli su inicijalno ponudili nadu da će se građani BiH napokon probuditi iz zismkog sna i zahtijevati sveobuhvatne reforme, ne samo u jednom entitetu nego na cijeloj teritoriji Bosne I Hercegovine. Uspjeh ovakvih demonstracija je ovisan o političkoj artikulaciji i bavljenju uzrocima nezadovoljstva a ne samo simptomima u vidu ekonomskog stanja u kojem se nalaze mnogi građani BiH, a posebno radnici koji su zloupotrebom političkih pozicija izgubili osnovu za izdržavanje svojih porodica .  Protesti su na početku imale jako puno momentuma, ali su kombinacijom huliganskih ispada, nedostatka konkretne vizije i ciljeva presli u fazu tzv. plenuma, gdje su uzurpirani od strane ekstremnih ljevičara, jugonostalgičara i sumnjivih osoba,  koje od protesta žele napraviti neki pokret protiv  kapitalizma, što uopće nije stvarni uzrok nezadovoljstva  i formiraju proteste po uzoru na propali “Occupy” pokret.  Ipak, možemo izvući i pozitivnih utisaka jer je ovo signaliralo vodećim političkim strankama da moraju misliti na građane i podsjetilo ih da je svrha njihovih pozicija u državnim, etnitetskim, i kantonalnim vladama da služe narodu a ne svojim ličnim interesima.  

Kliker :  Za ovih nešto više od dva mjeseva, registrovane su brojne  bezočne manipulacije  nesrećom gladnog naroda od strane političih  faktora u našoj zemlji koji pokušavaju da aktuelnu situaciju okrenu u svoju korist. Kakav  je  stav po ovom pitanju zauzela  organizacija kojoj predsjedavate u kontekstu predstojećih izbora i  mogućih poteza međunarodne zajednice kada je u pitanju dogradnja nakaradnog uređenja naše zemlje?

Čustović :  Naš stav je da se moramo boriti na više frontova. Prvi su oktobarski izbori, koji ipak predstavljaju jedini način da se stanje promjeni “iznutra”.  Najveća greška koje su probošnjačke i probosanske stranke napravile,poslije potpisivanja  Dejtonskog sporazuma, je to što se Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nikad nije stavio kao broj. 1 prioritet političkog djelovanja, nego su, čini mi se sve te stranke mahom odrekle političke reprezentacije u manjem entitetu, poznatom kao “Republika Srpska”.  Jedini način da zaustavimo blokadu državnih institucija od srpskih nacionalističkih predstavnika je da zauzmemo svoje pravo kao građani unutar manjeg entiteta.  U skladu s ovim stavom, dali smo podršku i suradnju građanskoj koaliciji “Prvi mart” i platformi Domovina, to jeste, jedinstvene liste svih probosanskih stranaka da bi imali najmanje tri zatupnika sa zajedničke liste u  Parlamentu BiH i deset zastupnika u Narodnoj Skupštini RS-a.  Ovi zastupnici bi efektivno mogli odbraniti interese suverene i jedinstvne države BiH, spriječavanjem donošenja zakona iz RS-a koji trenutno bez opstrukcija svakodnevno narušavaju integritet i suverenitet BiH.  Nedavno smo vidjeli da je unatoč većinskoj odluci Predsjedništva BiH da se opozove konzul Pećanac iz Čikaga, Narodna skupština RS je bez ikakvih problema podržala stav Nebojše Radmanovića o  zaštiti vitalnog nacionalnom interesa.

Druga fronta  je lobiranje i politički pritisak na međunarodnu zajednicu. Uz suradnju sa Savjetodavnim Vijećem iz BiH u Vašingtonu, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike više godina ukazuje na neophodnost američkog angažmana u BiH, kao garanta Dejtonskog sporazuma, koji nikad nije sproveden.

Neprihvatljivo je da jedna strana otvoreno krši  Dejtonski sporazum i prilagođava  ga genocidnim separatističkim i aparthejdskim ciljevima.  Ovo je evidentno u nedavnoj odluci RS da, donesu zakon kojim bi provjeravali tačnost informacija u vezi prijave boravišta i prebivališta.  Svima je jasno da je ovo napad na platformu  Domovine jer žele smanjiti broj registrovanih glasača koji bi se suprostavili njihovim seperatističkim ambicijma.  Donešenje tzv. Privremenog zakona predstavlja anuliranje Aneksa VII i izlazak iz Dejtonskog sporazuma što je uvertira u rat.  Očekujemo da će međunarodna zajednica oštro reagovati.

Kliker : U slučaju da američka administracija zatraži od vas mišljenje vezano za buduće uređenje BiH, šta ćete im sugerisati.  Da li je došlo vrijeme da im neko kaže skidajte luđačku košulju sa naših leđa i  derogirajte ustavna rješenja koja ne bi ni u snu poželjeli u svojoj zemlji ? Ovo vas pitam iz jednostavnog razkloga što  bezobrazno ponašanje i silu svi razumiju, nažalost i  uvažavaju. Dodik je, zar ne, očiti primjer za ovakvu tvrdnju ?

Čustović : Mislim da je došlo vrijeme da se i sama američka administracija probudi iz sna i shvati da trenutna globalna vanjska politika nije efektivna.  Ustupanje prostora ruskim interesima i neodlučnost po pitanju kršenja međunarodnog prava kad su u pitanju  Ukrajina i BiH  su dovele do situacije gdje SAD i njihovi saveznici gube geo-političku stratešku bitku, a to ima znatne implikacije na našu regiju.  I prije svih ovih dešavanja upozoravali smo State Department da je Milorad Dodik došao na vlast kao lažni demokrata i da u stvari služi ruske interese, što je sada u potpunosti izašlo na vidjelo.   Politika američke administracije da zauzme pasivnu ulogu i prepusti da se za budućnost BiH”pobrine” Europska unija je pogrešna, jer  europski lideri ne dijele našu viziju jedinstvene BiH gdje je demokratija “jedan čovjek, jedan glas”  nego forsiraju etničko glasanje gdje sam ja kao Bošnjak uvijek primoran da glasam za Bošnjaka,čak i ako to možda nije moja želja.  Znamo da je to možda iznenađujuće ali mi kao pripadnici bošnjačkog nacionalnog korpusa, ne vjerujemo u etničke podjele u državnim institucijama.  Budućnost BiH mora biti na principu “jedan čovjek jedan glas” ali to može funkcionisati samo kada se ukinu entiteti, a paralelno s tim učvrsti građanski poredak BiH gdje političko predstavništvo nije uopšte povezano s narodnom, etničkom, religijskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi osim sposobnosti pojedinca da obnaša tu funkciju i privrženost jedinstvenoj, suverenoj i demokratskoj Bosni i Hercegovini.   Ovo će zahtjevati radikalne promjene a ne samo površno maskiranje.  Europski političari nemaju kredibilitet da urade ono što je potrebno da se suprostave ruskom pritisku a samim time i  sprskim nacionalistima u BiH kao što je to dokazano prije 20 godina.  Mislim da će na kraju SAD opet morati preuzeti glavnu ulogu u spriječavanju  podjele BiH i osigurati da BiH, prije svega,  postane članica NATO pakta.  Ovo bi bio najveći udarac neprijateljima BiH, a u isto vrijeme u globalnom strateškom interesu SAD I NATO pakta.

Kliker :  Ogromna većina aktivnosti KBSA je vezana za našu matičnu domovinu. Nekako u sjeni ostaju čini mi se sav vaš angažman usmjeren ka poboljšanju položaja  Bosanaca i Hercegovaca na području Sjeverne Amerike.Kojim projektima ćete u bliskoj budućnosti pokloniti posebnu pažnju ?

Čustović :    Prvo želim podsjetiti da KBSA radi isključivo na volonterskoj osnovi što znači da imamo organičene resurse i moramo odrediti prioritete.  Aktivnosti vezane za našu matičnu domovinu su trenutni prioritet jer bez Bosne i Hercegovine neće biti ni nas.  Postoje brojne organizacije i udruženja u Sjevernoj Americi koje se bave poboljšanjem  položaja Bošnjaka i čuvanja našeg narodnog, vjerskog, i kulturnog identiteta.  Mi surađujemo s njima i pružamo stratešku i taktičku pomoć.  Ono što je zaista potrebno je da imamo sveobuhvatan program koji zahtijeva profesionalizaciju institucija kao što je KBSA.  To je naša vizija.  Druga stvar što je potrebno je jedinstvo, a  to  je najveći problem u bosnjačkim zajednicama u Sjevernoj Americi.  Mi iz KBSA smo donijeli stratešku odluku da se nećemo baviti  ubačenim konfliktima čiji cilj je bio i ostaje  da se otupi oštrica KBSA i onemogući efektivan politički angazman Bošnjaka iz Sjeverne Amerike.  Ponosni smo što smo ostali dosljedni našim ciljevima i programu i  nikad nismo pali pod uticaj nijedne poličike stranke ili frakcije .  Surađujemo sa svim udruženjima koje  rade za dobrobit Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda.  Posebno ističem uspješnu suradnju s s Institutom za Istraživanje Genocida Kanada i Savjetodavnim Vijećem za BiH na području Sjeverne Amerike, te  građanskom koalicijom “Prvi Mart” i BZK “Preporod” u Bosni i Hercegovini.   Ove godine radimo na registraciji  glasača na izborima, proširenje Kluba Prijatelja u Kongresu SAD i  Kanadskom parlamentu.

Kliker :  Kakvo je mišljenje o mogućoj kandidaturi bivšeg reisa i predsjednika SBK  Mustafe Ćerica za Predsjedništvo BiH?  Podržavate li njegovu kandidaturu.

Čustović:  Dr. Mustafa ef. Cerić treba da ima pravo kao svaki drugi građanin BiH da učestvuje u političkom procesu.  Međutim, pitanje je da li bilo koji novi kandidat za člana predsjedništva može biti  efektivan ili će  postati kolateralna šteta dejtonskog političkog sistema koji  ne pruža dovoljno mehanizma za promicanje reformi, posebno kad je u pitanju funkcija člana predsjednistva?   Ipak, samo Dr. Cerić može  ocijeniti da li bi njegova kandidatura mogla donijeti promjene koje bi kod naroda opravdale još jednog bošnjačkog kandidata . 

Kliker :   Uporedo sa izborima u našoj zemlji, ovdje u Americi  traje kampanja za kongresne izbore. Među kandidatima je i jedna Bosanka , Anesa Kajtazović  iz Ajove.   Šta za Bosance i Hercegovce u Americi znači njena kandidatura i hoće li organizacija kojoj ste na čelu  podržati  Anesu Kajtazović ?

Čustović:  Anesa Kajtazović ima jedinstvenu priliku da učini nešto pozitivno za svoj narod i državu njenog porijekla..    Naravno da sam kao Bošnjak sretan za nju  i ponosan njenim dosadašnjim uspjehom u  parlamentu savezne države Iowa.  Iako smo svjesni da ona predstavlja interese svih američkih građana iz svog distrikta, a ne samo Bosanaca i Hercegovaca, ono što bih volio da vidim i čujem od gospođice Kajtazović je koliko bi se kao buduća kongresmenka angažirala za budućnost Bosne i Hercegovine.   Do sada  nisam čuo ništa konkretno prema čemu možemo presuditi koliko bi njen uspjeh značio da smo i mi kao narod uspjeli.  Pazite,  američki Jevreji su najbolji primjer kako se efektivno može angažirati u politici i služiti interese američkih građana, ali kad je u pitanju vanjska politika, oni su svi jednoglasno za Izrael i zaštitu jevrejskog naroda.  Isto tako,  mnogi američki Bošnjaci, uključujući i članove KBSA, su pružili finansijsku i moralnu pomoć za njenu kandidaturu i mislim da oni zaslužuju da ona i opravda njihovo povjerenje.  Kad bi gospođica Kajtazović pobjedila na izborima u novembru, to bi bila najveća prilika da imamo direktan glas u američkom kongresu koji bi se zalagao za jedinstvenu, demokratsku, suverenu BiH.  Nadam se da će tako i biti.  

Halil Šetka (Kliker.info)

Podijeli

60 0 komentara

 1. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 19 Aprila, 14:55

  Klero-etno desno skrecanje KBSA nece pomoci povratku gradjanske Republike BiH. KBSA od pocetka bol boluje idejno i programski jer su ga hodze napravili. Taj uzak krug obozavaoca Mladih muslimana nije cinio i ne cini Bosnjake sjeverne Amerike.

  Odgovori
 2. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 19 Aprila, 16:21

  Koliko KBSA ima nebosnjackih clanova, bosanskih Srba, Hrvata, Roma ili, ne daj Boze, Jevreja? Koliko KBSA ima u clanstvu Bosnjaka koji smiju da kazu da su ateisti?

  Odgovori
 3. Bosnjak
  Bosnjak 20 Aprila, 03:35

  Adnane,Adnane
  Upita li se ikada zasto ti je ime takvo kakvo jeste. Sta bi razlog da ti ga roditelji nadjenu.Da li ti ga dadose da bi te Ivan i Sredoje prihvatili, voljeli, smatrali jednakim sebi ili ti ga dadose jer su bili samosvjesni svoje samobitisanosti i posebitosti koja nije u sukobu sa drugosti.Nazalost ti svoju samobitnost uslovljavas da ti drugi muhur udare.Bez toga ti si nista.Ti sam sebi oduzimas pravo na posebitost.A bez svijesti o osebujnosti i samobitnosti sebe tesko je obezbijediti svoje mjesto pod suncem i to ne na racun uzurpacije tudjeg.Problem je Adnane sto tvoj nacin razmisljenja sunecenje kod Bosnjaka smatra znakom klerikalnosti a taj cin kod Jevreja, Amerikanaca, Europljanja svijescu o higijeni i savremenosti. Kada to shvatis bit ce ti jasno zasto se Kongres zove Kongres Bosnjaka i da u nazivu a i programu nema niceg “klero-etno desnog” vec je to samo odraz tvoje percepcije po kojoj Bosnjak moze to biti samo ako ga drugi aminuju.Ako si primjetio da “su ga hodze napravili” kako ne primjeti da je jedan od osnivaca i bosanski katolik [ sto bi po tvom rezonu znacilo Hrvat].Razlog zasto ih nema vise bit ce ti jasniji ako napravis analizu koliko ih ima u onim organizacijama koje sebe nazivaju bosanskim, bosansko-hercegovackim. Program i djelovanje KBSA ni u jednom svom segmentu ni Srbima, ni Hrvatima, Jevrejima ni Romima ne negira niti jedno pravo koje trazi za Bosnjake.Pitas li se gdje su bili ti Srbi i Hrvati dok su njihovi sunarodnjaci Adnane, Ademe, Adise klali, zatvarali samo zato sto se tako zovu.Mozda se ipak vise radi o njihovom strahu ili oportunizmu a ne klerikalnosti ili nacionalizmu [onom pozitivnom] KBSA.Kada “ateista Adnan” shvati da bi 92” dozivio istu sudbinu kao Adnan imam [vrijedi i u obrnutom smjeru] Bosnjaci ce imati vise sansi da opstanu.Zbog toga mi u KBSA ne pitamo clanove da li su vjernici ili ateisti vec da li su patriote i jesu li spremni volontirati da se ne bi ponovila 92”.
  Vrijeme je Adnane da shvatis da dok je ideologija Velike Srbije i Velike Hrvatske za pobornike tih ideologija ti si “musliman” mladi ili stari.Bosnjaci generalno a i ovi u KBSA jesu za “evropske” principe demokratije, suzivota, multi-kulti, demokratske, gradjanske BiH za koje ima mjesta za sve bas kao i u KBSA za sve one koji prihvataju ove principe.

  Odgovori
  • Bosnjak
   Bosnjak 20 Aprila, 04:14

   *u kojoj ima mjesta za sve*

   Odgovori
  • Meho Puzic
   Meho Puzic 21 Aprila, 09:19

   Ja evo napisah moje ime i prezime ati se krijes iza “nacije”. To sto si napisao samo je supljakusa tkz da se ne krijete iza religije i da ima mjesta i za ateiste.

   Odgovori
   • Bosnjak
    Bosnjak 03 Maja, 05:17

    Ja sam Safet Isovic, hajde da zapjevamo.Jedini nacin da bi ti povjerovao da u KBSA ima i ateista i agnostika itd.ali ti bi to povjerovao samo kad bi u njemu bio Ivana koliko i Muja.I kakve to ima veze ima da li je niko vjernik ili nije. Je li to vjernik ne moze biti pacifista, socijaldemokrata, uspjesan politicar.Zasto je jedino kod Bosnjaka biti vjernik minus a kod drugih je sasvim normalno da predsjednik drzave ide u crkvu, polozi zakletvu na Bibliji.

    Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 29 Aprila, 18:23

   Lajk za komentar. A da se pita ove Adnane nas danas u Bosni (kao ni Bosne) ne bi bilo – ni kao Bošnjaka, ni kao muslimana. Period proveden u raznim Jugoslavijama i pod dominacijom Srba i Hrvata je učinio svoje. Kompleks niže vrijednosti i danas je primijetan kod određenog broja Bošnjaka, nažalost našu, a na radost Beograda i Zagreba.

   Odgovori
 4. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 20 Aprila, 05:04

  Hocesh li da vishe vjerujem tvojim rijecima nego mojim ocima?
  Tvoja reakcija na moje ime mi je stvarno smijeshna jer po nacionalnosti sam Antifashista, po natodnosti Bosnjak, po vjeri tradicionalni musliman. Medjutim, ne znam kakve to sad ima veze sa temom?! KBSA je osnovana i djelovala kao ogranak IZ, tj.kao njen civilni paravan. Ukratko, shto se grbo rodi vrijeme ne ispravi. U zadnje vrijeme ne pratim (ne)rad KBSA. Povremeno me samo gos. Ramic iznenadi s ponekim epohalnim planom u obliku sahopcenja. Zbog toga shto je vec kasno ne bih da duzim. Moje licno mishljenje o BiH je sljedece: za BiH nema spasa dok se Daytonski nesporazum medju gradjanima BiH ne proglasi kriminalnim, zlocinackim aktom, a njegovi potpisnici kriminalcima i zlocincima.

  Odgovori
  • Bosnjak
   Bosnjak 20 Aprila, 05:34

   Izgleda Adnane da si slijep kod ociju.I corava koka ubode koje zrno pa i ti zadnju recenicu.Pa kad KBSA vec ne moze de ti malo sa onima kojim KBSA “ne da”in poradi da se ona i ostvari.time ces suziti prostor i eliminisati potrebu IZ da pravi “civilni paravan”.No to zahtijeva puno vise energije, vremena a i novca od pametovanja i trazenja dlake u jajetu u svemu onome sto nosi odrednicu bosnjacki, po cemu si poznat.Smatrati sebe kompetentnim za komentarisanje necega sto “ne pratis” puno govori o namjeri.

   Odgovori
 5. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 20 Aprila, 05:37

  Mene je od pocetka zabrinjavalo to da je u KBSA bili prilicno onih sa diplomama a vrlo malo ili nimalo intelektualaca. Prvo osnovno, KBSA nije uspio da locira NEPRIJATELJA i da shvati zashto su Adnani, Adisi, Aladini ubihani i zatvarani. Ako se jasno de otkriju razlozi iluzorno je pricati o posljedicama. Takvi neznalice ne mogu nista da urade da se sprijeci neki naredni genocid. U tom smislu je KBSA beskoristan. Kad bih imao vremena…
  Dovalje!

  Odgovori
 6. Bosnjak
  Bosnjak 20 Aprila, 05:44

  Zato sto su Adnani, Adisi Ajdini garant opstanka BiH a jos su i osuneceni.

  Odgovori
 7. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 20 Aprila, 05:55

  Iako rizikujem da mi zena u ovaj docni vakat slomi computer moram te prosvijatliti bar o jednoj cinjenici. Od koalicije SDA-SDS-HDZ kojom je “srusen komunizam u bih” postavljena je prva scenografija za podjelu Republike BiH. Tad je zlocinacki projekat puscen u pogon a njemu su ucestvovali velikosrbi, velikohrvati i mladi-stari muslimani, ali mali. Ne ocekujem da sve ovo razumijes ali je vrijedjelo pokushati.
  Prvo pravilo: ne moze se ocuvati Republika BiH sa onima koji su je podijelili.
  Drugo, dobro pitanje : gdje su bili Ivan i Jovan dok su cetnici i ustashi klali Adnana, Adise i Aladine? Pa, neki Ivani i Jovani su bili u Armiji Republike BiH dok ih zadnji predsjednik BiH nije udaljio iz armije i od nje napravio muslimansku policiju.
  “boshnjace”, uzak ti je taj tor, pogledaj preko ograde!

  Odgovori
 8. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 20 Aprila, 14:52

  Adis, Adnan i Ajdin osuneceni od svijesti nijesu garant nicemu, ni sebi ni drugome.

  Odgovori
 9. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 20 Aprila, 14:59

  pardon, nije muslimanska policija, nego muslimanska milicija, kakve imaju na bliskom istoku.

  Odgovori
 10. Bosnjak
  Bosnjak 21 Aprila, 03:22

  Adnane
  Imas sve predispozicije da postanes pocasni clan SANU. Tvoj pokusaj “prosvjetljenja” kopija je Dobricine definicije srbske lazi. Uzivaj u njoj i zamoli zenu da ti razbije kompjuter.Ucinit ce dobro djelo.

  Odgovori
 11. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 21 Aprila, 17:18

  ja vjerujem da je obrnuto. moja misao nikad nije bila zarobljena u kleronacionalne zamke. drzava BiH ne moze opstati u aparhejdu tri kleronacionalne zajednice. formiranje tri kleronacionalne stranke 90-ih je bilo usmjereno protiv civilizacije, demokratije i protiv drzave BiH.
  Samo postojanje tri “politike” po etnoreligijskom kljucu znacilo je rascjep BiH kao drzave. Moj point je u tome da KBSA kao cedo Shaqirbegovica starijeg i onog hodze iz Canade, doushnika UDBE nije mogao funkcionusati kao demokratsko udruzenje. Njihov (ne)rad koji se sastojao od podrshke liku i (ne) djelu likova koji su ucestvovali u podjeli drzave BiH, koji su drzavu i narod opljackali, nosali kufere i placali vecere Saqirbeyu, Siladzicu i Cericu… Ne znam koja je ovo po broju verzija KBSA, ali vjerujem da iver ne pada daleko od klade. A da bi buduci rad KBSA bio imalo smislen i koristan mora napraviti javni otklon od onih koji su ucestvovali u podjeli Republike BiH i podjeli gradjana BiH po etnoreligijskom kljucu. Sve ostalo je: trla baba dlan da joj prodhe dan.
  Ps. I. Ja sam za slobodu vjeroispovijesti. II. Moja cuna je moja privatna stvar.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 29 Aprila, 18:34

   Adnan hoće reći kako je najveći bošnjački grijeh što smo se politički angažovali raspadom komunizma i što zemlju nismo prepustili Srbima i Hrvatima da je u miru podijele.

   Odgovori
 12. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 29 Aprila, 19:30

  Sve si okrenuo napako. Po tvom ispada da je nama prijetio komunizam a snage koje su dosle ns vlast su bili oslobodioci. Naprotiv! U SFRJ je bio socijalizam, radnicko samoupravljanje a prava opasnost za drzavu i natof su bile nacisticke partjje koje su vezale zastave i doshle ns vlast. USA i EU nije trebala nezavisna i stabilna BiH zato su dozvolili Milosevicu i Tudjmanu sta su uradili. A ni oni dbojica to nebi uspjeli da nijesu imali potpise Izetbegovica, Dilajdjica i Saqirbeya.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 29 Aprila, 23:16

   Uopće se nisam osvrtao na komunizam/socijalizam, već sam htio reći da formiranjem višestranačkom sistema logično je bilo da se Bošnjaci politički angažuju a ne da nijemo gledaju kako to rade druga dva naroda u BiH zajedno sa onima u Srbiji i Hrvatskoj. I vidim gore spominješ neke poturice… nemoj meni te priče jer poprilično dobro poznajem historiju svoga naroda i zemlje, i ponosan sam na sav taj period i srednjeg vijeka, i poslije..
   Isto tako nije mi cilj braniti neku stranku ili organizaciju, a ti razmisli je li Ok što tako sve redom napadaš i koliko to zapravo doprinosi ili šteti svima nama. Pozz.

   Odgovori
 13. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 01:12

  ne osvrcesh se ti – osvrcem se ja. jednopartijski sistem i socijalizam nijesu bili neprijatelji BiH i Boshnjaka. protivnici BiH, Boshnjaka i Ostalih lojalnih gradjana bili su SDS, HDZ i SDA. I sada su. Shto prije shvatite da 90-ih nije doshla nikakva demokratija nego ideologije koje su pobijedjene 45-e. Pobijedjene ali ne uniscene. (nijesam komunista nego socijaldemokrat, politicki izgnanik iz SFRJ) ZavnoBiH, Ustav74, Ustav Republike BiH su kameni temeljci drzavnosti Republike BiH koja je izdana u Daytonu od Izetbegovica, Dudlajdzica i Shaqirbeya. Ps. Sve postovaoce lika i djela begovica i dudlajdzica zovem poturicama. Nista licno.

  Odgovori
 14. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 01:28

  sta je meni smetalo u SFRJ? Svi moji profesori u srednjoj shkoli su bili Srbi i Crnogorci, na fakultetu svi Srbi, u vojsci svi oficiri Srbi, u radnoj organizaciji direktor i svi sefovi Srbi…da ne nabrajam. U drushtvu se izdvojio sloj birokratije koji je izgubio vezu sa narodom, pitao se za sve, pljackao kako je htjeo… Ista prica kao i danas: nedodirljivi, dirnes njih dirnuo si u osinjak, u drzavu. Odmah si neprijatelj radnog naroda i domovine.

  Odgovori
 15. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 01:34

  I da ne duzim…velikosrpski cetnicki “spavaci” instalirani na mnogoj vaznoj koti u drustvu 80-ih pocinju da djeluju. Ostalo je posljedica.

  Odgovori
 16. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 01:47

  ko se mogao suprostaviti velikosrbima? Hodze i sda- islamisti? Ni govora, oni su im pomogli da dodju na vlast i tako ih legalizovali u BiH. Jedna anahrona pojava kao partija “muslimanskog kruga” i genijalci “mladi muslimani” nijesu se mogli uzdignuti mnogo vise od miljea koji ih je stvorio – mahale.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 01:54

   Imaš neku čudnu logiku. Po njoj su Bošnjaci morali biti apolitični ili komunistički usmjereni i onda ih niko kao ne bi dirao!? Previše nosiš neku samomržnju, u tome je tvoj problem. Priča ti tukne na onu od bivšeg Bošnjaka a sada “velikog Srbina” – da ga ne imenujem – filmski režiser..

   Odgovori
 17. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 02:16

  Moze biti da moja logika tebi cudna, ali su meni tvoji (ne)logicni zakljucci zabrinjavajuci. Ja kazem da je jedna anahrona pojava kao sda-mladi muslimani za Bosnjake bila pozivnica za propast.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 02:23

   To ti je velikosrpska priča koju bi, vjerujem, potpisali Karadžić, Ćosić, a i ovaj nesretni filmski rešiser.. Da nije bilo tog političkog organizovanja – kakvog-takvog, danas bi se o Bosni i Bošnjacima pričalo kao o Čerkezima i njihovoj zemlji Čerkeziji. Jednostavno bi nas susjedi izbrisali s mape kao što su Rusi ove Čekeze.

   Odgovori
 18. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 02:29

  ti ljudi,ukljucujuci Zadnjeg Predsjednika Republike BiH, koju je izdao, bili su kompletni autsajderi izvan vremena i prostora. A KBSA je svoj legitimitet predstavljanja “200.000 bosnjaka SA” zasnovao nja cuvanju lika i djela tih gubitnika, ciji je vezni igrac zea SA bio Shaqirbeg Stari. Da se vratimo temi – o tome ja pisem ovdje. Paravan IZ i izdajnika Republike BiH, tako-zvani KBSA ne moze predstavljati 200 Bosnjaka Sjeverne Amerike. Jer medju Osnjacima mowq biti 200 budala ali moze biti 200.000. Jer, to binam bio kraj kao naroda. Drzave BiH nema jer su je vashi idoli zdali i prodali.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 02:48

   Tebe bi izgleda zadovoljilo da Bošnjaci nemaju ni političku partiju, ni bilo kakvu ozbiljnu organizaciju, već da su, onako, na ledini, poput Roma, i da onda Srbi i Hrvati odlučuju o nama i našoj sudbini kao i kroz skoro čitav 20. vijek što su… To je nevjerovatna naivnost, ili pak mržnja koju sam već spominjao!? Tebi niko ne odgovora, spreman si popljuvati sve što ima veze sa organizovanjem ovog naroda i svakog pojedinca koji izdigne glavu iznad onog nekog zamišljenog prosjeka koji je po mjeri Zagreba i Beograda..

   Odgovori
 19. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 02:39

  Pravo politicko organizovanje i prava odbrana zemlje je minirana iz kruga sda-mladi-stari-muslimani.

  Odgovori
 20. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 02:57

  vidish, razmishljanje je slozen proces…
  Islamisticka “politika” sda-mladostarih muslimana nije bila nikakva prepreka velikosrbima i velikohrvatima u ordinarnoj evropskoj odjeci, tako-reci.

  Odgovori
 21. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 03:06

  nekoliko pitanja…zashto je Srpska knjizevna zadruga stampala “islamsku deklaraciju” za Bosnjake i muslimane bezvrijedan pamflet? Zashto su akademici SANU trazili da se iz zatvora pusti Alija Izetbegovic? Kad, gdje i zasto odrzana srpsko-muslimanska “jalta”? Na kraju krajeva, zashto su uklonjeni ili ubijeni svi Bosnjaci koji su mogli ugroziti velikosrpski plan u BiH a Alija Izetbegovic puscen iz zatvora prije isteka kazne? Zovi te kbsa intetetualce da ti pomognu!

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 12:55

   Ne bi bilo loše da se ti zapitaš jel’ normalno da s tolikim žarom tako negativno pišeš o Bošnjacima i svemu onome što ima veze sa organiziranjem istih. Ta tvoja priča neodoljivo podsjeća na ono što priča od Srba kupljeni Dževad Galijašević.

   Odgovori
 22. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 13:44

  zato sam te i opomenuo da ne pokusavas razmisljati bez pomoci…

  Odgovori
 23. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 14:02

  Zasto su Tihic i Softic prodali tuzbu protiv SRJ? Dogovor o miniranju tuzbe je dogovoren izmedju Terzica i Marovica, u ptivatnom sljiviku ovog zadnjeg. Zasto ta tuzba nije ponovo pokrenuta kad su otkrivene nove cinjenice? Zato sto bi izislo u javnost da u vrhu vlasti BiH postojala peta kolona, koja je omela odbranu i odlobodjenje zemlje.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 14:14

   Može se to pokrenuti i sad, međutim, pitanje je da li je to u interesu tzv. međunarodne zajednice. A sve što nije u njihovom interesu – to se i ne radi. Činjenica je da je malo onih koji se beskompromisno bore za interes naroda i države ali to nije razlog da popljujemo sve i svakoga, kao što ti radiš u ovim komentarima.

   Odgovori
 24. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 15:40

  Ja ne pljujem. Ja samo dokazujem da oslanjati se na petu kolonu u borbi za povratak normalne drzave totalna izbezumljenost. A nada da ce tzv medjunarodna z. uciniti za nas je kao jahanje mrtvog konja. Mz ne postoji. Postoje interesi jakih drzava u koje se mi ne uklapamo. Mi zavisimo od nas. Zato me nerviraju tetrijebi koji tvrde da ce neko uciniti nesto za nas : amerika evropa eu mz saudija turska…niko mimo nas pored nas osim nas nece uraditi ono sto trebamo uraditi MI.

  Odgovori
 25. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 16:06

  Fact: Daytonski nesporazum je zlocinacki kriminalni akt protiv drzave, naroda i internacionalnog prava. Njegovi potpisnici su zlocinci i u svakoj civilizovanoj pravnoj drzavi bi visili. Gradjani BiH koji su osteceni Daytonski nesporazumom imaju pravo tuziti Dudlajdjica i Saqirbeya a Izetbegovica u odsudtvu. Da je moju kucu i njivu predao okupatorima ja bih ga upucao kao psa.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 17:13

   Jasno je to kad je riječ o tzv. MZ, zato i kažem da je malo onih koji se beskompromisno bore za narod i državu.
   Što se tiče Dejtona – svima je jasno da je to nepravedan sporazum, i danas su svi kritičari potpisnika istog. Ali pitanje je da li smo mogli nastaviti sa ratom, koliko je bilo volje i snage u svima nama?!? Koliko se sjećam narod je bio radostan što je potpisan mir. Naš problem je što taj mir nismo iskoristili na najbolji način, a to bi podrazumijevalo naše jačanje u svakom smislu: vojno, ekonomski, itd. Umjesto tog jačanja i organizovanja koje je vremenom trebalo dovesti do povratka onog što je okupirano – dal’ vojno, dal’ ekonomskom nadmoći; mi smo se opustili, i sad smo tu gdje jesmo…
   I nije rješenje da samo prozivamo i rušimo ono što smo izgradili kao narod, već da to jačamo u svakom smislu – kadrovski, tehnički… i onda se nadati nečem boljem u budućnosti..
   Defetizam i samopljuvanje nam neće pomoći, to je sigurno..

   Odgovori
 26. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 17:47

  naravno da je narod bio radostan kad je rat zavrsen. donacije (oko 40+milijardi dolara) koje su mogle pomoci da se narod brani i hrani su “preshle” u privatne dzepove sakupljaca donacija. nejse to… Daytonski nesporazum je, recimo, zaustavio rat kad je to agresorima odgovaralo, suspendovao internacionalno pravo, drzavu, narod, parlament, predao Srbima pola BiH bukvalno u ruke…Daytonski nesporazum je ilegalan, neligitiman, nemoze se popraviti, reformisati…Ja tvrdim a mogu dokazati da je Daytonski nespirazum zlocinacki akt i da u okviru njega se nista ne moze popraviti, napraviti… On se moze samo odbaciti kao nelegitiman, ilegalan, nevazeci…u BiH, tj ono sto je ostalo od na vlasti je peta kolona i zato nema nikakve pravne ili bilo koje akcije. Jer peta kolona CUVA “Republiku” srpsku, sto je eufemizam za teritoriju koju su Srbi okupirali za pripajanje Srbiji.

  Odgovori
 27. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 18:12

  ja znam tacno sta je tvoj problem. Ti ne shvacash staru bosansku filosofiju: od pite se prave go…, al se od go…pita ne pravi. Daytonski nesporazum nije napravlhan da bi od podijeljene BiH napravio funkcionalnu drzavu nego da bi zrtvu pripremao za spori nestanak drzave. Zato mi se borci za sprovodjenje “daytonskog sporazuma” gade. Ko je ikad racunao da ce se ostaci poklanog naroda vratiti u “repliku srpsku”, u vucju jamu pod vlast genocidnih, zlocinackih formacija armije i policije genocidne, zlocinacke “rs”. Taj shto ga je potpisao znao je da se ostaci poklanog naroda nece vratiti na mjesto zlocina, pod vlast onih koji su genocid izvrsili i spremni su ga ponoviti.
  Anstajne, sta kazesh na ovo?

  Odgovori
 28. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 18:23

  vi cuvari Daytonskog, genocidnog, zlocinackog nesporazuma…shame on you!

  Odgovori
 29. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 30 Aprila, 18:46

  entitet(etnitet) “rs” je pravni nasljednik iredentisticke Sroske repulike BiH u cijoj su zoni odgovornosti, van borbenih dejstava stradalo najvise civilnog stanovnistvai civilnih objekata. Koliko su osteceni subjekti podnijeli tuzbi za materihalne i nematerijalne stete protiv etniteta “rs”? Ako nijesu zasto nijesu?

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 30 Aprila, 19:01

   Eto ja branim genocidnu tvorevinu!? Daj’ se uozbilji! Svima su jasni ti problemi o kojima govoriš, al’ šta je rješenje? Po tebi bi bilo, ukloniti “SDA-mladomuslimanske” kadrove, koliko svahaćam… I šta onda?? Srbi će reći kako svečano izjavljuju da su Bosanci i da odustaju od rs-a?!

   Odgovori
 30. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 01 Maja, 00:01

  Bravo, Kolumbo! bolje da sam igrao domine… dok Bosanac sve to shvati… Cuvari Daytonskog nesporazuma su cuvari genocidne, zlocinacke, svetosavske, velikosrpske tvorevine “rs”.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 01 Maja, 00:09

   Shvatio sam ja od početka šta ti govoriš, samo te pitam jel’ misliš da će se tad riješiti svi problemi u Bosni – to mi nisi odgovorio?!

   Odgovori
 31. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 01 Maja, 01:22

  Nemojte podrzavati one koji su BiH podijelili.

  Odgovori
  • Ja Ba
   Ja Ba 01 Maja, 17:47

   Da glasamo za Fahru, donedavnog ministra (ne)sigurnosti? 🙂

   Odgovori
 32. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 01 Maja, 18:43

  shto se mene tangira mozete da izvrshite kolektivno samoubistvo. Ali, kad je drzava BiH u pitanju ja sam lijepo objasnio da se u okviru Daytonskog nesporazuma drzava ne pravi. Zadnja legalna i legitimna je Republika BiH. Daytonska PiH, pederacija i republika krmska su ilegalne tvorevine. Daytonski nesporazum je nasilje nad pravom i razumom, ni jedan normalan covjek ga nebi trebao prihvatiti. Potpisali su ga nekoliko ratnih zlocinaca i kriminalaca i ON je nevazeci. Bashka to da su BiH 90-ih podijelile ideologije koje su 45- e porazene i ne pripada im nikakva konstitutivnost tu BiH. Pametnom je isharet dovoljan, a budali je dzaba pisat brdo knjiga.

  Odgovori
 33. Bosnjak
  Bosnjak 03 Maja, 05:04

  Pogledaj ova tvoja dva komentara na kraju Adnane. Koji je to sistem stvorio stanje u kome su ti profesori, direktori bili ti koji su bili a ti si pokupio svoje prnje i otisao [Politicki prognanik ?].Jesu li svi trebali otici?Jesu li svi imali sansu otici? Je li to tvoje rijesenje za spas Bosnjaka Taj sistem je bio tvoj protivnik ali ne protivnik Bosnjaka.Logika??? Smetalo ti to sto su Srbi na svim funkcijama pa postao politicki prognanik a danas zalis zasto ih nema u KBSA.Adnane ti si otisao “samo zato sto ti nisu dali da imas ravnopravnu sansu za funkciju’ a danas optuzujes one koje nece da im ponovo daju sansu da im budu ucitelji, profesori, direktoro i sl.Zamisli kako se osjecaju oni kojima su “Srbi” ne samo uzeli sansu za poziciju vec i pravo na zivot,uzeli njihovu imovinu, uselili u njihove kuce. Ti imas dva problema. Prvo sebi dajes pravo koje drugom oduzimas. Drugo sve Srbe gledas kroz Divjaka dok sve Bosnjake gledas kroz kleronacionaliste. Upravo zato su “Srbi” stampali Deklaraciju,kako bi Adnani u buducnosti za svoju smrt krivili autora Deklaracije a ne vlasnika ruke koja drzi kamu i reze njegov vrat.Upao si u tu zamku Adnane.
  Adnan Koljindar
  April 30, 01:28
  sta je meni smetalo u SFRJ? Svi moji profesori u srednjoj shkoli su bili Srbi i Crnogorci, na fakultetu svi Srbi, u vojsci svi oficiri Srbi, u radnoj organizaciji direktor i svi sefovi Srbi…da ne nabrajam. U drushtvu se izdvojio sloj birokratije koji je izgubio vezu sa narodom, pitao se za sve, pljackao kako je
  htjeo… Ista prica kao i danas: nedodirljivi, dirnes njih dirnuo si u osinjak, u drzavu. Odmah si neprijatelj radnog naroda i domovine.
  Adnan Koljindar
  April 30, 01:12
  ne osvrcesh se ti – osvrcem se ja. jednopartijski sistem i socijalizam nijesu bili neprijatelji BiH i Boshnjaka. protivnici BiH, Boshnjaka i Ostalih lojalnih gradjana bili su SDS, HDZ i SDA.

  Odgovori
 34. Adnan K.
  Adnan K. 03 Maja, 19:13

  Nijesu sistem i socijalizam bili protivnici Bosnjaka nego pritajeni velikosrbi koji podjednako mrzili i sistem i Bosnjake. Taj sistem im nije dozvoljavao daotvoreno pokazu svoje lice. Trebala je da dodje kapitalisticka demokratija da bi svaka zvjerka izisla iz svoje jazbine.

  Odgovori
 35. Adnan K.
  Adnan K. 03 Maja, 19:59

  Potrebno ti je puno vise referencI i studija, pred Islamske deklaracije da bi dokazao da su Bosnjaci bili degradirani i ugrozeni od socijalizma. Good luck with trying….

  Odgovori
  • Bosnjak
   Bosnjak 04 Maja, 03:30

   Ja nista ne tvrdim ja sam samo izvukao zakljucak iz tvoja dva kontrakdiktorna posta koje sam citirao. Ti si tvrdio da su Srbi bili sve. Kako je onda dobro kad su jedni sve a drugi nista. A sve se to dogadjalo u vrijeme socijalizma i samoupravljanja.Ako uporedimo vrijeme Austrougarske, Kraljevine SHS, doba socijalizma je doba bosnjackog prosvjetitelstva.

   Odgovori
 36. Adnan K.
  Adnan K. 03 Maja, 20:12

  I nijesam pokupio prnje…Odbio sam sluzenje rezerve i cin u rezervi, izbjegao hapsenje…ostavio sam sve, prnje i posao…i zapoceo od nule u USA.

  Odgovori
 37. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 04 Maja, 00:02

  nijesam imao dobar pregled jer sam pisao sa telefona. e, sad, batali te safovske trikove. gdje je socijalizam funkcionisao i kad je funkcipnisao bila je to Zemlha snova u odnosu na ono sto je bilo prije i sto ce biti poslije SFRJ. ja znam da je mnogo cetnika, ustasha, handzarevaca i njihovih potomaka infiltrirano u drustvo i oni su cekali svojih pet minuta…pardon, pet godina. Nije njih stvorio socijalizam, bratstvo i jedinstvo, radnicko samoupravljanje. Oni su stvoreni od kleronacistickih ideologija. te opasne razorne mjesavine plemena i nacizma, religijskog extremizma i klerikalizma… Moj slucaj je specifican, jer sam u Sarajevo dosao iz Pristine odmah nakon studentskih demonstracija. Ali to je sasvim druga tema i nema veze sa ovim o cemu raspravljamo.

  Odgovori
 38. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 04 Maja, 00:13

  Drzava BiH se ne moze sacuvati ako Bosnjaci prate primjer extremnih srpskih i hrvatski kleronacista pa i oni osnuju kleronacisticku partiju.

  Odgovori
  • Bosnjak
   Bosnjak 04 Maja, 03:45

   Ja koliko znam Bosnjaci nemaju kleronacisticku partiju. Jos niko ozbiljan ni SDA nije nazvao kleronacionalistickom osim Bosnjaka koji imaju kompleks.Nazalost sve stranke su porodicno-rodbinsko-tajkunske grupe a mi samo trazimo krivca u drugom kako ne bi smo morali nista ciniti.
   Realnost u BiH je da ideju socijaldemokratije, gradjanske drzave , multikulturnosti itd predominantno jedino zastupaju Bosnjaci[ sto je dobro]ali po Adnanu i njemu slicnim za srpsko i hrvatsko neprihvatanje grdjanske opcije su krivi bosnjaci a ne njihove velikodrzavne ideologije.

   Odgovori
 39. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 04 Maja, 04:20

  ja nijesam tvrdio da imaju…rekao sam da nebi trebali da…koliko se sjecam, SDA je bila islamisticka stranka a ne nacionalna. Bosnjaci nijesu krivi shto extremni Srbopravoslavci i Kroatokatolici ne prihvataju Republiku BiH. Boshnjaci nebi smjeli da im pomazu u ukidanju drzave BiH, koja je planirana i zapocela daytonskim nesporazumom.

  Odgovori
 40. Adnan Koljindar
  Adnan Koljindar 04 Maja, 05:10

  Konkluzija: nijesu socijalizam, bratstvo-jedinstvo, radnicko samoupravljanje, drustvena svojina – bili opasnost za BiH i Boshnjake. Da nije bilo ZAVNOSBIH I Ustava iz 1974. nebi bilo BiH i Boshnjaka.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku