hamburger-icon

Kliker.info

Halid Bešlić: Nema smisla pjevat’ džaba, u krizi ljudima nije do pjesme

Halid Bešlić: Nema smisla pjevat’ džaba, u krizi ljudima nije do pjesme

21 Marta
06:21 2014

halidKralj sevdaha Halid Bešlić opet će zapjevati u Zagrebu, u Areni, sutra! Pjevač narodne glazbe obljubljen u Lijepoj našoj u svim slojevima društva,rado je s nama podijelio svoja razmišljanja vezana uz taj događaj koji nastavlja njegov blistavi niz nastupa unatoč osobnim usponima i padovima…

Pri tom prije svega mislimo na tešku prometnu nesreću u kojoj je djelomično izgubio vid, te zadobio ozljede lica. No svako zlo za neko dobro; za glazbenika poput Halida izgled nije od presudne važnosti, a nakon udesa naučio je više, kaže, cijeniti život i zdravlje, te je čak prestao i pušiti, što mu je bila velika strast. Trebat će mu još puno energije jer ga publika cijelog Balkana voli i cijeni, ali i stoga što mu život na privatnom planu donosi nešto lijepo i izazovno: postat će djed!
– Ha ha, dobro ste se raspitali, hoću ako Bog da! Moj sin Dino tata, ja djed i tako… Normalno da smo radosni, hoćemo, napravit ćemo feštu – najavljuje Halid događaj kojemu će međutim prethoditi masovna fešta za njegove poklonike, sutrašnji koncert u Areni Zagreb.

Operacija lica

– Pa, hrvatska me publika voli i ja nju, a svaki je koncert nešto novo, kako kažete jedno novo iskustvo, ja! Nove pjesme, dobri gosti, i tako. Bit će to “sarajevska večer u Zagrebu”, pjevat će moji dragi prijatelji Žera, Pušenje, Kemo, bit će tu sevdaha, roka i filharmonije, ma nadam se i Bebeku! Evo sad sam vam sve otkrio – smije se pjevač koji već tjedan dana boravi u Hrvatskoj zbog manjih nastupa, poput onoga prošle subote u Čakovcu.
– Split, pitate? Što prije, odmah iza Zagreba! Naravno, u Areni Spaladium prvo mora pjevati moj dragi kolega i prijatelj Mišo, kojega jako volim i cijenim. Njegov je koncert velik, pa ću tek iza njega nešto skombinirati. Iza Splita ide sigurno Rijeka – nabacio je naš sugovornik, koji je progovorio i o svom alternativnom poslu: benzinskoj pumpi, koju je otvorio u BiH.
– Ma to je sitno, nisam ja poduzetnik, nego poduzetničić! Eto tek nešto da se ima kad ostariš, pa da prodaš. Nema tu neke zarade, trebalo bi imat’ lanac pumpi, ovo je ‘nako – i opet kroz smijeh će Halid, koji ima i jedan ‘umjetnički’ nadahnut poslovni potez u recentnom razdoblju – parfem “Miljacka”, kojega on autorski potpisuje. Nas je zanimalo i nešto prozaično u vezi s mirisom: troši li ga i sam!
– Pa naravno, da mi se ne dopada ne bih uopće ulazio u to! Prodaja ide dobro, koliko znam, ali može ga se kupiti samo u BiH, u lancu DM-prodavaonica za sada. Meni je lijep parfem, fin miris, pristojna cijena, prava stvar – napominje.
U estetskom, ali i zdravstvenom smislu nezaobilazno je bilo pitati Halida za posljedice prometne nesreće, u kojoj smo umalo izgubili omiljenog narodnjaka.

– Eh, vidite imam koje kilo viška jer sam prestao pušit, ali Bogu hvala, dobro je! Morat ću ić’ na još koju operaciju, malo sam pokrpan na brzinu, sad mi treba lice još malo urediti, a naročito nos zbog disanja! Sve u svemu, dobro je s tim – optimističan je Bešlić.
Kao jednog od najpoznatijih Bosanaca upitali smo ga i što misli o krizi u BiH, te o angažmanu svojih zemljaka iz “Dubioza kolektiva” na pjevanju po Bosni pro bono dok traje krizno stanje.
– Ja sam uvijek na strani naroda, a ovo u Bosni je moralo puknit’! Ne znam tko je sve imao svoje prste u pobuni, al’ ta se priča trebala razmrdat’. Hoću li odustati od komercijalnih koncerata po Bosni kao “Dubioza”?! Pa da vam budem iskren, nisam neko vrijeme ni imao u planu nastupe po Bosni, tamo sam taman bio odradio.

A što se tiče besplatnih koncerata, vidite, ja volim pomoći humanitarnim pjevanjem, ali ja od koncerata živim, profesionalac sam. Ako se pjeva bez neke svrhe, samo zbog zabave, nema smisla pjevat džaba jer u krizi ljudima nije do pjesme. “Dubiozu” poštujem, oni su angažirani bend, njihov bubnjar Seno bio je moj bubnjar. Kad mi je reko da ima grupu, da se zove “Dubioza”, ja reko: “Čuj, Dubioza!’ Ha ha! Dobri su, mladi – rezimira Halid, koji međutim više voli ‘old school’. Što, zapitkujemo, sluša u slobodno vrijeme?

Uglazbljivanje Tina

– Ama sve! Ali ja sam dijete sa sela, odraslo na narodnoj muzici, a kad sam došao u grad otkrio sam rock! Nama svima Davor (Davorin Popović iz Indexa, nap.a.) bio je tata! On je govorio: “Slušaj što ti pjevač kaže!” Kad imam vremena osim slušanja muzike, jako volim čitanje! Kažete da me zovu: “narodnjak za intelektualce”, kao prihvaćen sam od razne raje.

To mi imponira, normalno. Ja se nisam stigao puno školovat”, uzela me rano muzika, ali volim čitanje, najdraži su mi pisci s balkanskih prostora: Meša Selimović, Ivo Andrić, Miljenko Jergović koji će tek dati najbolje od sebe, pa Dževad Karahasan, Muharem Bazdulj… Volim i Gustava Krkleca, poeziju Tina Ujevića; ako niste znali, on je imao svoju sarajevsku fazu dugu sedam godina, u kojoj je napisao svoje najljepše pjesme. E, ja, njega bi rado uglazbio!

Lenka Gospodnetić (Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku