hamburger-icon

Kliker.info

Halid Alatraš, palestinski ambasador u BiH : Želimo mir, ali nam treba partner

Halid Alatraš, palestinski ambasador u BiH : Želimo mir, ali nam treba partner

09 Decembra
06:38 2012

Halid Alatraš, palestinski ambasador u BiH, za "Dnevni avaz" govorio je nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) izglasala da se Palestini priznaje status posmatračke države nečlanice u UN-u.Prokomentirao je i to što je BiH bila među 41 državom koja je bila suzdržana u glasanju te zahvalio Srbiji što je glasala za prijedlog važne rezolucije.

Šta za Palestinu predstavlja ovaj povijesni trenutak?

– Kroz status zemlje nečlanice Palestina je napravila korak naprijed u sistemu predstavljanja svoje državnosti u UN-u. Moram istaći i da je 29. novembar, kada smo dobili ovaj status, simboličan datum sam po sebi. To je datum rezolucije kojom je Palestina podijeljena 1947. godine. Ipak, ovo glasanje zakasnilo je 65 godina. Sada je naš status da smo država pod okupacijom druge države. To nam omogućava da participiramo ravnopravno u UN-ovim institucijama kada Izrael počne bilo kakav kriminalni akt.

Kako komentirate suzdržanost BiH i srbijanski glas za?

– U našu korist glasalo je 138 zemalja, 41 je bila suzdržana, a garantujem, da nije bilo pritiska SAD-a, dvije trećine od tih suzdržanih zemalja glasale bi za Palestinu. Pogledajte samo ko je glasao protiv, Kanada, Češka, Izrael, SAD, dok za ostalih pet zemalja, uz dužno poštovanje svim zemljama, vjerujem da mnogi nikada nisu ni čuli. Dakle, jasno je da mi imamo moć prava, a Izrael pravo moći. Zato želim zahvaliti Srbiji, koja nam je jedina s ovih prostora dala glas, ali i drugim zemljama koje su glasale za naš cilj. Kada je riječ o BiH, ja kao ambasador Palestine u BiH poštovat ću tu odluku, iako mi se ona ne sviđa. Pokušavam shvatiti njen ishod, mada jasno znam ko nas podržava i ko stoji protiv naših prava u BiH. U isto vrijeme razumijemo ove komplicirane i osjetljive odnose unutar sistema BiH na političkom nivou. Zahvalio bih ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji, koji je podržao Palestinu, i Predsjedništvu BiH poslao preporuku kako bi BiH trebala glasati. On je time pokazao podršku Palestini, a i lično mi je čestitao na priznanju u UN-u. Bez obzira na to što je BiH bila suzdržana, mi ćemo nastaviti razvijati odnose između ove dvije zemlje.

Kako Vi, kao ambasador Palestine u BiH, ocjenjujete podršku bh. građana Vašoj zemlji?

– Kada je riječ o bh. građanima, veoma sam zadovoljan njihovim nastupom i solidarnošću s Palestinom. Prisustvovao sam maršu osude događanja u Gazi, vidio sam svojim očima da su bile hiljade ljudi koji su protestirali da bi pokazali svoju solidarnost i osudili ubijanje nevine djece u Gazi, zato svima od srca zahvaljujem.

Može li se postići konačni mir između Izraelaca i Palestinaca?

– Mi želimo imati dvije države koje žive jedna pored druge u miru kako bi se napokon postigao progres, želimo mir, ali nam za to treba partner. Izrael ne može postići mir oduzimajući našu zemlju. Mi želimo granice palestinske države unutar onih utvrđenih 1967. godine. Tako, kada je riječ o historijskim kompromisima, postignut je jedan u Oslu, gdje je naše tadašnje vodstvo pristalo na 22 posto teritorije od ukupne teritorije historijske Palestine, a sve radi postizanja mira za našu i izraelsku djecu. Iako mi Palestinci osjećamo da to nije pravedno rješenje, pristali smo i na to samo da bismo postigli konačan mir i da imamo Zapadnu obalu, Gazu i Jerusalem kao naš glavni grad. Ali, Izrael insistira na nastavku gradnje naselja, judaizaciji Jerusalema, konfiskovanju palestinske zemlje i nastavlja s gradnjom čeličnog zida, zida izoliranja. Da oni grade taj zid unutar granica iz 1967. godine, to bi bilo uredu, ali oni uzimaju našu zemlju. Mi nećemo zaboraviti posljednju agresiju na Gazu i neće biti mira sve dok se Izrael nastavlja ponašati kao država iznad zakona.  Amina Nuhanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku