hamburger-icon

Kliker.info

Hajrudin Somun : Turska nikad nije prekinula vojnu, ekonomsku i druge saradnje sa Izraelom

Hajrudin Somun : Turska nikad nije prekinula vojnu, ekonomsku i druge saradnje sa Izraelom

19 Jula
06:54 2014

somunhaj556Uprkos tome što je turski premijer Erdogan kopneni napad Izraela na Gazu nazvao genocidnim, treba imati na umu da Turska nastavlja vojnu, ekonomsku, turističku, te svaki drugi oblik saradnje sa Izraelom, istakao je za TV1 Hajrudin Somun, bivši ambasador BiH u Turskoj, diplomata i jedan od najboljih poznavatelja odnosa i prilika u Turskoj i na Bliskom Istoku.

“Stoga se ne bih mnogo bavio Turskom, izjavama premijera Erdogana i njegovog odnosa prema Palestini, kako se ne bismo udaljili do prave slike i suštine. Uprkos svemu što Erdogan govori o Palestini i Izraelu, Turska nastavlja svaki oblik saradnje sa Izraelom. Turska, kao i druge zemlje Srednjeg Istoka, ima svoj interes koji inkorporira u odnose sa ili Izraelom ili Palestinom, ili pak drugim arapskim zemljama”, pojašnjava Somun.

Kao primjer navodi Egipat i sadašnju vlast u toj zemlji, koja je veoma neraspoložena prema Gazi jer je Hamas na vlasti.   “A Hamas je opet čedo muslimanske braće koji je general Sisi proglasio terorističkom organizacijom”, dodaje Somun.  Gledajući suštinu problema, ističe, primarni cilj izraelskog premijera nije da izvrši kopnenu ofanzivu i vojskom pokrije kompletnu Gazu jer bi to izazvalo velike troškove i proteste u svijetu.   “Njegov cilj je da spriječi pomirenje između dvije zavađene struje u palestinskom pokretu koje su se pomirile i formirale zajedničku vladu. To su Hamas i Al-Fatah”, zaključuje Somun. (Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku