hamburger-icon

Kliker.info

Hajrudin Somun : Ponovo o islamu, na bosanski način

Hajrudin Somun : Ponovo o islamu, na bosanski način

11 Novembra
06:03 2013
Piše : Hajrudin Somun (Oslobođenje)

Dvije, tri su stvari koje su me nagnale da se vratim temi "U ime islama, protiv islama". Krajem septembra na ovoj istoj strani rekao sam da je lako optužiti strane zavjere za međumuslimanske sektaške obračune, ali da je mnogo teže priznati da bi na terazijama ukupne odgovornosti za takvo stanje vjerovatno pretegao tas koji pripada upravo svijetu većinski nastanjenom muslimanima. A nisam znao da je gotovo istovremeno u Preporodu profesor Enes Karić pisao: "Ako ‘Amerika i Engleska’ određuju muslimanima cijenu žita, nafte, satelitskih medija, informacijskih tehnologija, cyber izuma i oružja, te tipove raketa kojima vrše intervencije po muslimanskim zemljama, nije valjda da im ‘Amerika i Engleska’ određuju i samo ratoborno i mrzilačko tumačenje mezheba, rigidno tumačenje Kur’āna i islama?!"

U međuvremenu je izbio novi talas masakra siromašnih i napaćenih Iračana, iza kojih najčešće stoji Al-Kaida. Njeni lideri šalju u vlastitu smrt stotine mladih sunitskih samoubica kako bi islam očistili od šiitskih otpadnika. Samo između 2004. i 2010. i samo u Iraku bilo je 1.003 samoubilačka napada. Američka bespilotna letjelica usmrtila je vođu pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda, koji je optužen da je pripremao terorističke napade u SAD-u, ali je bio još poznatiji po napadima na pakistanske šiitske skupine i "proameričku" armiju. Prije nekoliko godina predvodio je akciju kidnapovanja 250 vojnika. Oni koji su pripadali sunitskom pravcu su razmijenjeni, a šiite su pogubili, a zatim im sabljama odsijecali glave. Njegovi su ljudi ove godine gotovo smrtno ranili učenicu Malalu Jusafzai zato što se zalagala za školovanje djevojčica, a za Hakimulahovog rođaka i prethodnika Bejtulaha Mehsuda se vjeruje da je 2007. planirao ubistvo premijerke Benazir Buto.

Al-Kaida je samo simbolična oznaka širokog pokreta ne samo tumačenja "ratobornog i mrzilačkog" tumačenja sunitskog islama, nego i njegovog provođenja brutalnim srednjovjekovnim metodama. Ideološka mu je potka vehabizam ili selefizam, koji se širi po svijetu islama, od Indonezije do Bosne, što rekao imam Homeini, ali ga se današnja saudijska kraljevina nikako da odrekne, zvanično i otvoreno. Nego ga je upregnula u geopolitičke obračune s drugim, šiitskim taborom. Ni Iran islamske revolucije ne ostaje dužan, predvodeći drugi, šiitski tabor, kako na ideološkom, tako i praktičnom polju. I jedni i drugi potiču, šalju pare i borce u Siriju, čije je ratište, u suštini politička borba protiv diktatorske vlasti, takođe preraslo u sektaški obračun ta dva tabora. Nije problem u različitim islamskim pravcima, imaju ih i kršćanstvo i druge vjere, nego u politikama koje iza njih stoje. Ili kako to, iz ideološkog ali i praktičnog, socijalnog, ljudskog fokusa, koji su u islamu neodvojivi, u svom eseju "Mošus Hazreti Fatime, ali i mošus Hazreti Aiše" kaže Enes Karić da treba otvoreno govoriti i zastupati da je "…danas Islamska Repu­blika Iran najodgovornija zemlja za pre­tvaranje ši‘ijskog mezheba u jednu be­sprizornu ši‘ijsku ideo­logiju ili u otvoreni ira­nizam, baš kao što tre­ba kazati da je i Kraljevi­na Saudijska Arabija naj­odgovornija za pretva­ranje sunijskog islama u ogoljeli sunizam kao ide­ologiju, u neku vrstu ideološkog arapstva. Na obje ove ideologije i nji­hovo promoviranje tro­še se milijarde dolara, onako – a bezmalo u vje­tar!"

Ne znam da li je već Enes Karić imao sličan susret, ali mene je prošle sedmice saudijski ambasador u BiH Aid Muhamed al-Sakafi, posredstvom Palestinaca, pozvao na ručak u, saudijskim kapitalom, lijepo obnovljeni hotel Bristol. Do sada smo na diplomatskim prijemima razmjenjivali samo uobičajeni esselamualejkum. Uz ljubazan razgovor najviše smo doticali odnose dvije zemlje i odnos bosanskih muslimana prema Arabiji. Na moje: "Vi ste mladi, ali sigurno znate za islamskog mislioca i pisca Šekiba Arslana. E on je u godini u kojoj sam ja rođen proveo cijeli ramazan u Sarajevu i poslije u jednoj knjizi napisao da su muslimani u Bosni najbolji muslimani na svijetu", ambasador Al-Sakafi se iznenadio. Zamolio me da mu nađem izvorne Arslanove riječi, koje su meni bile povod da razgovor skrenem na posebnosti bosanskohercegovačkih muslimana, koji su, u okruženju i suživotu s pripadnicima drugih vjera i zajedničkih tradicija, izgradili posebnu duhovnost i odnos prema vjeri. Takve muslimane, evropske muslimane, rekao sam, pripadnici raznih islamskih sekti i redova, a najviše vehabijsko-selefijske retrogradne ideologije, pokušavaju posljednjih dvadesetak godina da skrenu u svoje vode. Njih izdašno pomažu i finansiraju neke važne muslimanske i arapske zemlje, pa je to jedan od razloga što se i danas na BiH gleda s mogućim rezervatom tzv. islamskog terorizma i drži se daleko od evroatlantskih integracija.

Misleći da se iza mojeg obazrivog pozivanja na neke arapske zemlje krije i dvor "Čuvara dvije Časne džamije", a vjerovatno znajući da sam u ranijim pisanjima "nagazio" i taj dvor kao izvor i zaštitnika vehabijskih radikalnih grupacija koje svoj pogled i praksu islama šire svijetom islama, ne propuštajući ni Bosnu, ambasador je navodio razne prilike i institucije, od UN-a do Islamske konferencije, u kojima je Saudijska Arabija odlučno izražavala svoje protivljenje terorizmu i radikalizmu. Rekao je da se i u samoj Arabiji vodi debata između vlade i radikalnih vjerskih "šeika", koji su se, pored ostalog, oštro usprotivili biranju žena u saudijski parlament.

Tako sam, uz ljubaznost kakva i priliči kad ste nečiji gost, malo skrenuo od glavne namjere domaćina da mi se požali, i poželi da u tom pravcu nešto učinim, kako bošnjački intelektualci, javni radnici i novinari malo pišu i ističu podršku i doprinos koji je Saudijska Arabija pružala i pruža Bosni i Hercegovini i njenim muslimanima. Ta pomoć, izražena u američkim dolarima, iznosi preko 280 miliona.Vraćajući se temi sektaških sukoba u svijetu islama, trebalo je da dodam da bi, ukoliko se sadašnje stanje nastavi, Pakistan, Irak, i Sirija mogli da se raspadnu. A ako vehabije i druge slične ekstremne islamističke grupacije nastave da vršljaju po BiH, samo će još više pomoći onim političkim snagama i u zemlji i u bližem ili daljem svijetu koje bi rado da se i ona raspadne.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku