hamburger-icon

Kliker.info

Hajrudin Somun : Ne da Putin Ukrajinu

Hajrudin Somun : Ne da Putin Ukrajinu

21 Decembra
17:16 2013
Piše : Hajrudin Somun (Oslobođenje)

Protesti koji se u Kijevu događaju već mjesec imaju dublje geopolitičke motive i namjene koje nije teško odgonetnuti. Ja bih ipak krenuo od glavnih uloga u toj ukrajinskoj drami, kao što je i do mnogo većih prelomnih zbivanja u istoriji dolazilo kad bi već stečene prilike na površinu izbacile snažne, graditeljske ili destruktivne ličnosti, koje bi ta zbivanja usmjeravale u jednom ili drugom pravcu.

U samoj Ukrajini u ovom trenutku to su predsjednik Viktor Janukovič i zatočena premijerka Julija Timošenko, a izvan Ukrajine ruski predsjednik Vladimir Putin.Uloge Viktora i Julije u političkim događanjima Ukrajine posljednjih desetak godina podsjećaju me na 16. vijek s engleskog dvora. Janukoviču su od svega drugog na svijetu važniji izbori 2015, koji bi mu mogli produžiti vladavinu.

Shakespeare je u svojim djelima ovjekovječio tadašnje krvavu borbu za vlast i smaknuća, ali i da nije, dovoljno je dramatična i tragična bila sama stvarnost. Za ukrajinsku priču dovoljno je podsjetiti na "Krvavu Mary", koja je u londonsku tvrđavu strpala  Elizabeth, ali je to nije spriječilo da se domogne krune i nosi je gotovo pola vijeka. Ukrajinska Julija kao da doživljava sudbinu Elizabeth, a i otmjenim držanjem, likom i frizurom podsjeća na dvorske dame i princeze. Viktor Janukovič je, služeći se savremenom demokratijom koja zna biti pokriće za uspostavljanje novih autokratija, uspio da Juliju Timošenko strpa u zatvor pod optužbom za korupciju.

Kraljica Elizabeth se borila da protestantsko kršćanstvo zavlada cijelom kraljevinom, dok je Mary bila stroga katolkinja koja je zastupala rimskog papu. Janukovič, ako i nije više komunista, jeste zastupnik postkomunisičkog ruskog sistema, u kojem je komunistička crvena petokraka zamijenjena pravoslavnim krstovima na tornjevima Kremlja. Idući dalje tim slijedom, Timošenko je okrenuta prema svemu što se danas podrazumijeva pod Zapadom, a Evropskoj uniji je ponudila svoju zemlju kako bi je što više odmakla od Kremlja. Nekako tako je podijeljeno i oko 45 miliona Ukrajinaca. Ugrubo, jedna trećina s istoka zemlje još razmišlja i ponaša se kao da nije nestalo Sovjetskog saveza. Posmatrajući likove s mitinga podrške Janukoviču, oni kao da su isplivali iz tog doba. Oni iz druge trećine, sa zapada, rado bi se što prije vidjeli kako šetaju po Parizu ili Rimu. Oni u sredini, u Kijevu i oko Kijeva, negdje su između, ali ih se većina izjašnjava za Evropu. Ukrajina, kako joj i ime kaže, bila je posljednjih vijekova stalno na krajini Ruskog, Poljskog ili Osmanskog carstva. Kako je u 19. vijeku bila podijeljena između Ruskog i Austro-Ugarskog carstva, nije čudo što se ovih dana na ulicama Kijeva čuju parole: "Mi želimo da naša djeca rastu u Evropi".  

Zaključak bi te lične strane ukrajinske drame bio – kad bi Janukovič oslobodio Timošenko, ona bi ga najvjerovatnije pobijedila na izborima 2015. Zato Viktor ne da Juliji da iziđe iz zatvora, a ne zbog korupcije kojom je mogla biti i ona zaražena, ali svakako mnogo manje nego oligarsi oko Janukoviča.

A kad se skrene s užeg ukrajinskog kolosijeka, odmah postane jasno zašto je ta zemlja tako važna u geopolitičkim odmjeravanjima i sukobu interesa između Zapada i Rusije. Putinova Rusija okuplja oko sebe snage kako bi formirala zajednicu država koja bi bila uža od onoga što se nekad podrazumijevalo pod Istokom, ali bi po geografiji koju pokriva između Evrope i Azije, ljudstvu, ekonomskoj moći, energetskim i drugim prirodnim izvorima mogla da se nosi sa Zapadom, ili onim što se naziva evroatlantskim integracijama. Uz Rusiju, zemlje okosnice takvog evroazijskog saveza, kao pandana Evropskoj uniji, bile bi Ukrajina, Belorusija i Kazahstan, svaka na svoj način velika, bogata i strateški važna zemlja. U početku je to carinska unija, pa ekonomski savez koji bi mogao prerasti u političku uniju, kao što je, uostalom, nastala i EU. Ova unija bila bi nešto drugo nego "Brežnjevljeva doktrina" iz vremena Hladnog rata. Ali bi u njoj Rusija vodila glavnu riječ.

Zato Vladimir Putin ne da Ukrajinu. Onih nekoliko manjih članica bivšeg Istoka, poput Moldove, Džordžije, Armenije i Azerbejdžana, Putin je prepustio ili će prepustiti EU, ali Belorusiju i Kazahstan, a posebno Ukrajinu, ne pušta, jer je smatra ključnom za taj budući evroazijski savez. On je dobro nagradio predsjednika Janukoviča za otkazivanje pregovora o članstvu u EU. "Kupio" je njegovu vladu – kad njegovi ljudi mogu kupiti jedan Chelsea, zašto Putin ne bi cijelu vladu – preuzimanjem državnih obveznica  od 15 miliona dolara i smanjenjem cijene gasa za jednu trećinu u odnosu na cijenu koja se naplaćuje od Evropljana. Ovo drugo je, posebno u zimske dane, životno pitanje za Ukrajince, koji pamte u kakvu ih je hladnoću dovodila kriza s gasom koju je Rusija nametala Juliji Timošenko. Zato se već osjeća stišavanje protesta. Tako je Putin, bar privremeno, spasio Janukoviča. Gledajući iz ugla ukrajinskih građana, alternativa sa pristupanjem pregovorima s EU ne bi im bogzna šta donijela osim nametanja teških uslova MMF-a za nova zaduživanja.

I pored svih napora EU i Amerikanaca, Ukrajina za dogledno vrijeme ostaje tamo gdje jeste, ni na Zapadu ni na Istoku, kao što je i unutra podijeljena. Možda će ponovo otvoriti vrata EU, ali ne i NATO-a. EU je izgubila još jednu bitku da još jednu zemlju otrgne od "postsovjetskog ešalona", a s obzirom na unutrašnje podjele i ekonomske krize u uniji, možda joj ova Ukrajina nije bila ni potrebna. Da bi se ublažio poraz, možda je zato tako brzo donesena odluka da u januaru počnu pregovori sa Srbijom i da se najavi moguće ukidanje viznog režima s Turskom. Izražava se nada da će i preostale balkanske zemlje, Makedonija, Crna Gora i Albanija načiniti napredak prema EU članstvu. Bosnu i Hercegovinu više niko i ne spominje. Ona kao da je sve dalje, a ne bliže, od EU, a po svojim podjelama i opredjeljenjima za i protiv EU ili NATO-a nije daleko ni od Ukrajine.  

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku