hamburger-icon

Kliker.info

Hajrudin Somun : Abdulah Gul nije Medvedev

Hajrudin Somun : Abdulah Gul nije Medvedev

26 Aprila
17:45 2014

HajroSomun1Ovaj put neću toliko o premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu koliko o turskom predsjedniku Abdulahu Gulu. A one koji na Novu Tursku, kako se ona naziva posljednjih desetak godina, gledaju isključivo kroz ružičaste naočale, da podsjetim da nas ima mnogo prijatelja i poštovalaca te zemlje koji je, ako im to vid dozvoljava, ne gledaju uopšte kroz naočale, nego onako kako prosto oko posmatra stvarnost oko sebe.

Piše : Hajrudin Somun (Oslobođenje)

Spadam među one, dakle, koji su dostignuća Turske u protekloj deceniji posmatrali kao čudo u svijetu koji je stenjao pod globalnom finansijskom krizom. I koji smo njenog premijera Erdogana, uz rezerve o njegovom  ponekom nediplomatskom i bahatom verbalnom ispadu, hvalili kao motornu snagu tog ekonomskog buma, demilitarizacije politike i otvaranja prostora za rješenje, naprimjer, problema nacionalnih i kulturnih prava Kurda. Na nedavnim lokalnim izborima, što je doskora bilo nezamislivo, u mjestu Kodžakoj, na zaostalom krajnjem turskom istoku, jedna Kurdinja Berivan Elif Kilič postala je načelnica. Kao samohrana majka dva maloljetna sina, udata u petnaestoj, razvela se od supruga koji je svakodnevno tukao.

Među istomišljenicima koji se ne zaklanjaju iza ličnosti i ne kunu liderima Nove Turske, pomenuću najprije Roberta Fiska, ponajboljeg britanskog poznavaoca Srednjeg istoka, koji kaže da “smo svi mi hvalili Erdogana, religioznog ali sekularnog, moćnog ali i demokratu, nezavisnog ali pouzdanog prijatelja NATO-a”, i sve tako “dok nisu pale maske” poslije nereda na Taksimu prošlog ljeta i korupcionaške afere prošle zime.

A sada da citiram izjave turskog premijera i predsjednika od prošle subote i nedjelje, koje su odjeknule Turskom kao najava novih podjela i neizvjesnosti pred prve javne predsjedničke izbore, početkom avgusta. Erdoganove riječi: “Predsjednik Republike (odnosno džumhurbaškan) biće izabran na javnim izborima… Narod će izići na izbore da izabere svog vođu (odnosno baškana)” – ne bi bile neobične da se nije poigrao izrazima koji su mnogo više od igre riječi. Predsjednik republike jeste na turskom “džumhurbaškan”, a “baškan”, može biti neko ko je glava nad svim i svakim, glavni, dakle, vođa, lider. Džumhurbaškan Gul je to očito, kao i mnogi Turci, dobro razumio, pa je sutradan u Kutahiji izrekao neočekivan odgovor: “Pod sadašnjim okolnostima, ja nemam planove u politici”. Svima je bilo jasno da odgovor krije puno posrednih značenja od kojih je prvo da Gul – pošto se o tome danima i sedmicama trubilo – treba da se opredijeli hoće li, kad je već jasno da Erdogan ide na predsjedničke izbore, odustati od svoje kandidature i prihvatiti već predviđenu ulogu budućeg premijera ili vođe vladajuće AKP stranke. Ako Erdogan hoće da postane “baškan”, znači da želi da uvede predsjednički sistem, poput francuskog, i da predsjedava vladom, a da ga svi drugi služe. Gul, koji je zajedno s Erdoganom osnovao AKP i s njim radio na svemu što je Turska postizala od 2002, ako ništa drugo, nije za služenje.

Gulova kratka rečenica analizira se ovih dana naširoko u Turskoj. Jedni misle da se povlači iz politike, ali drugi smatraju da mu to nije posljednja. Među drugima je i moj stari kolega Džengiz Čandar, koji naglašava ono “pod sadašnjim okolnostima” kao mogućnost da bi se mogao drukčije postaviti ako se te okolnosti promijene. Do sada, naime, ni Erdogan nije otvoreno objavio svoju kandidaturu. Kažu da će to učiniti sredinom maja, a u međuvremenu će morati imati susret s Gulom oči u oči. Neki se nadaju da je Gul još jedini Turčin koji može zaustaviti Erdoganov hod prema zavođenju autoritarne vlasti bez izmjena ustava, koji mu to sada još ne dopušta. A, ko zna, možda pod tim “sadašnjim okolnostima” misli da ih i sam može izmijeniti, ne ove, ali iduće godine na opštim izborima.

Vraćajući se naslovu ovog teksta, koji posuđujem od bar dvojice turskih kolega, mislim da predsjednik Gul ima dovoljno političke snage, ustrajnosti i ličnog integriteta da ne bi prihvatio služinsku ulogu kod novog predsjednika, ili da igra ulogu Dmitrija Medvedeva u političkoj opereti Vladimira Putina. Čandar, naprimjer, kaže da ako je Putin uzor Erdoganu, Gul ne želi da bude Medvedev. Iako u nekim trenucima turske dramatike ovih mjeseci nije bio dovoljno odlučan, Gul se svojim stavovima jasno distancirao od puta kojim je Erdogan krenuo od protesta na Taksimu. Evo nekih tačaka njihovog mimoilaženja: Na česte Erdoganove antievropske izlive, Gul odgovara da, iako na kraju krajeva možda neće postati članica Evropske unije, Turska treba da uspostavi norme EU u svojoj demokratiji. Na neskrivene namjere Erdogana da uspostavi “izvršni predsjednički sistem”, Gul ističe prednosti parlamentarnog vladanja. Kad je vlada pokušavala da zataška decembarsku korupcionašku aferu, Gul je govorio da optužene ne bi trebalo prikrivati, nego otvarati sudske procese. Kad je počela kampanja protiv pripadnika Hizmeta i Fethulaha Gulena, Gul  je rekao da makartizam i lov na vještice nemaju mjesta u Turskoj. Kad je Erdogan naredio blokiranje društvenih mreža, Gul je bio prvi koji je prekršio zabranu Twittera i YouTubea. Kad je Erdogan govorio da iza svih navedenih zbivanja vidi  prste  stranih sila i obavještajnih agencija, Gul je odgovarao: “Ne vjerujem  u strane zavjere protiv Turske. Ako nas oni koji su nas hvalili deset godina sada kritikuju, proglašavati ih neprijateljima Turske je diskurs ‘trećeg svijeta'”.

U tom odgovoru predsjednika Gula našao sam pomalo i sebe, a i još neke pratioce turskih zbivanja, kakav je, naprimjer, Omer Tašpinar, profesor na američkom Nacionalnom ratnom koledžu i Univerzitetu “Johns Hopkins. Nabrajajući uspjehe koje je Turska postigla u prošloj deceniji, on ističe da su “AKP i Erdogan otvorili novu fazu u istoriji Turske”, ali dodaje da je veliko pitanje koje polarizuje zemlju “da li je Nova Turska više demokratska od one stare”.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku