hamburger-icon

Kliker.info

Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino : Očerupajte “galske pijetlove”!

Hajmo Bosno, hajmo Hercegovino : Očerupajte “galske pijetlove”!

07 Septembra
03:15 2010

Osmi je ovo kvalifikacijski ciklus koji igra naša nogometna reprezentacija. Samo smo jednom dospjeli u «baraž». U prošlim kvalifikacijama kada je «zmajeve» vodio Miroslav Blažević. Sadašnja generacija najbolja je od svih, slažu se stručnjaci. Džeko, Spahić, Pjanić, Misimović, Ibričić, Hasagić, Ibišević, Muslimović, Salihović.., vrhunski su igrači. Naravno i svi ostali, predvođeni «vječitim mladićem» Elvirom Rahimićem.Ćiro je svom nasljedniku Safetu Sušiću ostavio preteško breme: «baraž», odličnu generaciju, uhodanu postavu i sjajan ambijent. Bh. selektor je preko noći našao dvojicu izuzetnih i relativno mladih bočnih igrača: Mensura Mujdžu i Senada Lulića i osnažio kult reprezentacije. Nažalost, Sušiću i njegovim asovima poput «Damaklovog mača» nad glavom visi suspenzija FIFA -e i UEFA -e, zbog neusvajanja Statuta. Koja bi mogla biti još izvjesnija ako pobjedimo Francuze.

Utakmica sa Francuskom naša je «vaga za tačno mjerenje». Planski smo uknjižili bodove iz Luksemburga, pa će oni dobiti na težini tek ako dobijemo «trikolore». Remi, pa i poraz, kojeg niko ne očekuje, ne bi nam drastično otežao put do Poljske i Ukrajine. Ako bi mogli birati između tri boda protiv «pijetlova» i trijumfa u Tirani, uvjereni smo da bodovi iz Tirane imaju veću težinu. Zašto? Zato što smo u prošlosti pobjeđivali favorite, uzimali im bodove na njihovim terenima, ali smo kiksali protiv autsajdera. Recimo, pobjedili smo Dance u Kopenhagenu, remizirali sa Špancima u Valensiji, slavili u Oslu, ali su nas prizemljili; jednom Estonci, drugi put Farska Ostrva, treći put Moldavci, pa Mađari, itd… Idealno bi bilo ako ovu godinu zaključili sa tri pobjede.

Ove kvalifikacije su «mini liga», a naša grupa već nakon prvog kola smatra se «grupom smrti». Francuska, BiH, Bjelorusija, Ruumunija, pa i Albanija, priželjkuju plasman na EP ili u baraž. Samo je Luksemburg totalni autsajder, makar nije nemoguće da se neko posklizne protiv luksemburških amatera. Sušić je svoj tim izvukao bez ogrebotine. Večeras je Francuska papirnati favorit, sa svim svojim zvijezdama, kao što su Maluda, Benzema, Kliši, Sanja, ali oni imaju rezultatski imperativ. Već su u zaostatku za tri domaća boda.Blan se pribojava «naših Francuza». Sušić, kapiten Emir Spahić i veznjak Miralem Pjanić, u dušu poznaju francuske igrače. Zato mu ostaje jedino da hrabri svoje pulene, makar je svjestan da bi porazom na Koševu put do baraža učinio skoro nemogućom misijom. BiH. napokon ima selektora, koji igra za gol više. U svim utakmicama koje je vodio Sušić naša je reprezentacija pogađala. Na Koševu smo dobili Ganu (2:1), Šveđanima dva put pogodili ( ali i primili četiri), a nespretno smo poraženi od moćne Njemačke (3:1) u Frankfurtu. Raduje činjenica da su naši asovi pogađali na svim utakmicama. Nadajmo se da će tako biti i večeras. Ne vidimo u francuskoj postavi ko može zaustaviti Edina Džeku, te ništa manje opasne; Misimovića, Pjanića, Ibričića, Ibiševića… Francuska me danas podsjeća na Dance od prije desetak godina kada su braća Laudrup, Šmajhel došli po sigurne bodove, a Koševo su napustili pokisli i pognute glave.‑ Očerupajte «galske pijetlove»! Poruka je nacije. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku