hamburger-icon

Kliker.info

Hajmo Bosno, Bosno, hajmo Hercegovino : Zmajevi, ponosno i hrabro za boje domovine! (Video)

Hajmo Bosno, Bosno, hajmo Hercegovino : Zmajevi, ponosno i hrabro za boje domovine! (Video)

15 Oktobra
00:57 2013
Samo jedna stepenica, jedan korak i samo jedna utakmica ostali su do (potvrde) plasmana fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na njeno prvo veliko međunarodno takmičenje. Skoro dvadeset godina od prijema u članstvo evropskih i svjetskih fudbalskih asocijacija, mnoštvo sjajnih igrača, motivisanih selektora, dobrih generacija… A uvijek je malo falilo, često su naši padali na malim, unaprijed dobijenim, utakmicama i upravo će jedan takav susret, naizgled lagan i bezopasan, biti odlučujući i ovaj put.Svi oni koji su treninge reprezentacije gledali i prije i poslije meča s Lihtenštajnom mogli su vidjeti da je selektor Safet Sušić sa svojim pomoćnicima, definitivno odlučio promijeniti greške svojih prethodnika u pristupu historijskim utakmicama kakva će biti večerašnja. Krutito, oštro i disciplinovano, ali bez nepotrebnog pretjerivanja.

Motiv

Karantin u pripremi ovakvih susreta često se na brojnim primjerima pokazao kontraproduktivnim. Stoga je Pape manirima iskusnog trenerskog lisca, novinarima i navijačima dozvolio pristup reprezentativcima, nije glumio nikakvu čeličnu ruku i nepotrebno trenirao strogoću nad igračima kojima treba mir, ali im opet u isto vrijeme sigurno gode riječi navijačke podrške i daju im motiv više premda će u Litvaniji motiva biti sasvim dovoljno. Dijelom zbog odgovornosti premda javnosti i domovini, ali budimo realni, i onim većim dijelom, iz odgovornosti prema samim sebima, svojim karijerama i šansi koja se u ovakvom obliku, nikada nije ukazala.Imala je fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobrih pokušaja, pobjeda nad Danskom prije deset godina na Koševu, značila je plasman na Evropsko prvenstvo u Portugalu, ali remi nije donio ništa.

I upravo se taj Portugal nastavio pojavljivati u našim snovima i narednih godina. Ćiro Blažević postavio je čvrste temelje tima koji danas vodi Pape Sušić, ali Portugal je za obojicu bio presnažan.Strpljenja i živaca za novi ciklus Ćiro nije imao, ali Pape jeste. Večerašnji meč bit će mu, kako je kazao, najvažniji u karijeri. A odigrao ih je stotine velikih, pred 50, 60 ili 70 hiljada gledalaca.Zna Pape šta bi plasman u Brazil donio našem fudbalu, svjestan je koliko bi dobrog nastup na Mundijalu donio cijeloj zemlji, koliko bi pozitivnih poruka poslala u svijet koji je još uvijek ne shvata ozbiljno.

Slušajte Papeta!
Pred njegovim Zmajevima, stručnim štabom, hiljadama Bosanaca i Hercegovaca koji će navijanjem učestvovati u večerašnjem spektaklu, ozbiljna je i važna misija. O remiju ili porazu niko i ne razmišlja. S patriotskom pjesmom na usnama, istrčite, napadnite i obradujte zemljake širom svijeta. Do vode ste nas doveli, ne dopustite da nam neko ukrade ono što je vaše i naše, što ste zaslužili i što vam pripada. Ne dopustite da neko popije vašu vodu.Samo ponosno hrabro, pametno i onako kako Pape kaže.Sretno Zmajevi! (Kliker.info-RS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku