hamburger-icon

Kliker.info

Hag na mukama : U Mostaru Brammertzu priznali da svi bježe od slučaja ‘Vranica’ !

Hag na mukama : U Mostaru Brammertzu priznali da svi bježe od slučaja ‘Vranica’ !

07 Oktobra
16:20 2015

serge-27Glavni tužilac  Međunarodnog krivičnog  suda za bivšu Jugoslaviju iz Haaga Serge Brammertz ocijenio je jučer u Mostaru da je situacija u pravosuđu BiH po pitanju procesuiranja ratnih zločina daleko od idealne.

Brammertz je u Mostaru razgovarao s glavnim tužiocem  Hercegovačko-neretvanskog kantona  (HNK) Mladnom Jurišićem, a na sastanku je konstatirano kako se najteži slučajevi ratnih zločina ne završavaju i da bi se u strategiji državnog tužilaštva  trebao staviti akcent upravo na te predmete i rješavati ih pod svaku cijenu. Jedini pojedinačni slučaj za predmet ratnog zločina za koji se Brammertz zanimao u Mostaru je slučaj “Vranica”.

Slučaj “Vranica”

Jurišić mu je objasnio da je  presuda za “Vranicu” dosad tri puta ukidana na Vrhovnom sudu FBiH i da je slučaj vraćan na ponovno suđenje.
“Predmet je tri puta ukidan na Vrhovnom sudu te vraćan na ponovno suđenje u HNK-u bez konkretnih uputa. Problem je što nitko od branitelja po službenoj dužnosti ne želi prihvatiti obranu, svi ‘bježe’ od tog predmeta. Saslušano je oko 60 svjedoka, ali ročište nikako da se zakaže”, kazao je Jurišić.

U predmetu ‘“Vranica” za ratni zločin i za ubojstvo trinaest zarobljenih pripadnika Armije RBiH 1993. godine u zgradi “Vranica” u Mostaru optuženi su Mate Aničić, Ivan Škutor, Erhad Poznić i Željko Džidić. Protiv prve trojice postupak se sada, po četvrti put, vodi na Knatonalnom  sudu u Mostaru. Džidić je pobjegao u Hravatsku te je stoga postupak razdvojen.

Riječ je o događaju od 10. maja  1993. godine u vrijeme bošnjačko-hrvatskih sukoba, kada su pripadnici HVO-a u zgradi “Vranica” u Mostaru, u kojoj je do tada bila Komanda  Četvrtog korpusa Armije BiH, zarobili 13 pripadnika Armije BiH, a zatim su zarobljenici likvidirani u podrumu zgrade nekadašnjeg Mašinskog  fakulteta.

Dobri rezultati u HNK-u

Na sastanku se razgovaralo o predmetima koji se iz državnog tužiteljstva prebacuju na entitetski i kantonalni  nivo, kao i o načinu pomoći haaškog tužiteljstva domaćim institucijama kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina.
“Rezultat mora biti zajednički rad državnog i kantonalnog  pravosuđa. Ima mnogo stvari koje se trebaju ispuniti. Pozitivna stvar je to što je u posljednje dvije godine dvostruko uvećan broj predmeta ratnih zločina. Vrlo sam zadovoljan zbog toga”, naveo je Brammertz novinarima u Mostaru.

Jedan od razloga posjeta je pomoć domaćem pravosuđu. “Kao što znate, imamo oko devet milijuna stranica dokumenata s područja bivše Jugoslavije u našim bazama podataka i veliki dio tih dokumenta želimo staviti na raspolaganje našim kolegama na entitetskom i kantonalnom nivou”, dodao je Bramertz.

Jurišić je naglasio da je Tužiteljstvo HNK-a 2014. godine uradilo duplo više predmeta nego 2013., a ove godine do danas uradilo skoro duplo više nego lani. Dodao je da je to urađeno uz pomoć projekta koji financira EU, a  kojim je omogućeno dodatno angažiranje tužitelja.

Jurišić je dodao da se sa državnog na kantonalni  nivo obično prebacuju lakši predmeti i da se oni brzo završavaju.
Haaški tužitelj jučer je u Mostaru obišao područje svjetske baštine UNESCO-a, Stari most i staru jezgru grada Mostara zajedno sa Sinišom Šešumom, šefom sarajevskog ureda UNESCO-a u BiH i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.
Za rušenje Starog mosta 9. novembra  1993., u Haagu se sudi generalu HVO-a Slobodanu Praljku.

U prvostepenoj  presudi Praljku koji je osuđen na 20 godina, dio vezan za rušenje Starog mosta je izbačen i Stari most je označen kao legitiman vojni cilj. Međutim, haaško Tužiteljstvo se žalilo i sada se sada čeka drugostepenska  presuda Praljku.

“Napadi na kulturne spomenike i institucije su ratni zločin i često su dio kampanje etničkog čišćenja. Kako bismo zaštitili našu zajedničku baštinu, počinitelji moraju kazneno odgovarati”, rekao je Brammertz. On je u Mostaru na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao predavanje studentima. Bramertz je najavio novi posjet BiH za nekoliko sedmica  kada bi se trebao sastati s udruženjima žrtava ratnih zločina.

Šešelj i “Farma”

Na pitanje novinara kako komentira pojavljivanje Vojislava Šešelja u Reality showu “Farma”, Brammertz se nasmijao kazavši da se u tom predmetu samo čeka presuda.

“Zadnji svjedok tužiteljstva je saslušan 2010. godine. Proces je završen 2012. godine i od tada mi samo čekamo presudu”, komentirao je Brammertz.

Šešelju se u Haagu sudi za progon, ubojstva i druge zločine paravojnih snaga i dobrovoljaca, za koje haaško tužiteljstvo tvrdi da su bili pod njegovom kontrolom, nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Šešelj je u novembru  2014. pušten na privremenu slobodu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku