hamburger-icon

Kliker.info

Habemus pactum : Srbija i Kosovo postigli dogovor, srpska manjina dobiva autonomiju

Habemus pactum : Srbija i Kosovo postigli dogovor, srpska manjina dobiva autonomiju

19 Aprila
19:38 2013

Izaslanstva Srbije i Kosova predvođena premijerima Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem sastala su se u petak u Bruxellesu na 10. krugu pregovora o stupnju autonomije za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova.Premijer Dačić izjavio je da su prihvaćeni svi srpski uvjeti i da je postignuti sporazum do sada najpovoljniji za srpsku stranu.S druge strane, premijer Thaci izjavio je da parafirani sporazum jamči "priznanje Kosova , njegova međunarodnog subjektiviteta, suverenosti i teritorijalnog integriteta".- Ovaj sporazum predstavlja novu eru, rekao je Thaçi okupljenim novinarima u Bruxellesu.- Ovaj sporazum će nam pomoći zaliječiti rane prošlosti, ako ćemo pokazati mudrost i znanje da ga uvedemo u praksi, izjavio je.

– Sporazum danas postignut između Kosova i Srbije predstavlja priznanje kosovske neovisnosti od strane Srbije, objavio je vanjski ministar Kosova Enver Hoxhaj na svojem Twitteru.Zamoljen da komentira Dačićevu izjavu da su svi srpski uvjeti prihvaćeni, Thaci je rekao da su Srbi uvijek u prošlosti govorili o svojim pobjedama, ali da će praksa pokazati kako stvari doista stoje.Sporazum ima 15 točaka koji je predložila Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana. Većina točaka se odnosi na zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova s oko 50.000 Srba nad kojima Priština nema nadzora što ugrožava regionalnu stabilnost još otkako je Kosovo steklo neovisnost 2008.Dačić je rekao da je 9. točka, koja se odnosi na policiju, ostala nepromijenjena, što znači da će regionalna policija u zajednici srpskih općina biti u okviru kosovske policije i primati plaće od kosovske policije. Zapovjednika regionalne policije, koji će biti kosovski Srbin, imenovota će ministarstvo unutarnjih poslova Kosova s liste koju predlažu načelnici četiriju srpskih općina.

Prema srbijanskom premijeru promijenjena je 14. točka, koja je bila najspornija. U prijedlogu je stajalo da se obje strane obvezuju da neće blokirati i da neće ohrabrivati druge zemlje da blokiraju članstvo i jedne i druge strane u međunarodnim organizacijama. Za Srbiju je taj prijedlog neprihvatljiv i ističe da taj zahtjev zapravo znači da se od Beograda traži priznanje kosovske neovisnosti. To je sada promijenjeno i dvije su se strane obvezale da se neće međusobno blokirati na putu prema EU-u.Prema sporazumu, zajednica četiriju općina sa srpskom većinom – Sjeverna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečane i Leposavić – imat će statut, a njezine ovlasti bit će u skladu s europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i s kosovskim zakonima. Zajednica bi mogla imati i dodatne ovlasti ako im to daju središnje vlasti u Prištini.Dogovor su pozdravili predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Štefan Fuele."Ovo je povijesni sporazum, koji se sada mora brzo provesi. Čestitam čelnicima obiju strana na njihovoj predanosti, hrabrosti i viziji", rekao je Barroso i izrazio nadu da će ovaj dogovor omogućiti napredak Srbije i Kosova prema europskim integracijama.

EU je od Srbija tražila "vidljivu i održivu" normalizaciju odnosa s Kosovom kao uvjet za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora, a za Kosovo ovaj dogovor otvara vrata za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.Ashton će o dogovoru izvijestiti u ponedjeljak ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a na njihovu sastanku u Luxembourgu. Konačnu odluku o daljnjim koracima na putu prema EU-u za Srbiju i Kosovo donijeti će čelnici zemalja članica na summitu u junu.I povjerenik za proširenje Fuele ovaj je dogovor ocijenio "povijesnim". Najavio da će zajedno s Ashton izraditi preporuke za sastanak ministara vanjskih poslova u ponedjeljak."Sada je ključno da politička vodstva i javnost i u Srbiji i na Kosovu podrže dogovor i pomognu u njegovoj provedbi. Ovo je prigoda koja se ne smije propustiti", rekao je Fuele, dodajući da obje strane sada mogu računati na europsku "potporu, solidarnost, ohrabrenje i povjerenje u njihovu europsku budućnost".(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku