hamburger-icon

Kliker.info

Haag : Suđenje Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici

Haag : Suđenje Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici

26 Februara
14:14 2010

U Haškom tribunalu danas je počelo  suđenje Zdravku Tolimiru, bivšem pomoćniku haškog bjegunca i optuženog za ratne zločine Ratka Mladića. Tolimir je posljednji optuženi iz pritvora Haškog tribunala kojem treba da se sudi.Haško tužilaštvo tereti Tolimira za genocid, zavjeru za organizovanje genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene između jula i novembra 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, u istočnoj BiH. Tokom perioda na koji se odnosi optužnica, Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajni rad i sigurnost Glavnog štaba Vojske RS-a.

U tom položaju, on je je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji je direktno odgovarao haškom tadašnjem komandantu Glavnog štaba Ratku Mladiću, optuženom takođe pred Haškim tribunalom za genocid. U optužnici se navodi da je Tolimir je počinio genocid nad 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice. On se tereti za učešće u ubistvu zarobljenih Bošnjaka na raznim lokacijama na području Bratunca i Zvornika nakon pada srebreničke enklave. U optužnici se navodi da je Tolimir nadzirao odred Vojske RS-a koji po kratkom postupku pogubio više od 1.700 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Vojnoj ekonomiji Branjevo i Domu kulture u Pilici. Tužilaštvo tvrdi da je Tolimir bio pripadnik zločinačke organizacije koja je provela ubistvo muškaraca i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Mladić i Hadžić i dalje slobodni                   Među ostalim članovima "zločinčke organizacije" Tužilaštvo je navelo Vujadina Popovića, Radivoja Miletića, Milana Gveru, Vinka Pandurevića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića i Ljubomira Borovčanin. Protiv svih je u toku suđenje i čeka se presuda Raspravnog vijeća. Optužnica protiv Tolimir je potvrđena 10. februara 2005.godine. On je uhapšen 31. maja 2007. na granici BiH i Srbije i prebačen u pritvor Suda u Hagu 1. juna 2007.godine. Od osnivanja prije 16 godina, Haški tribunal je sudio 161 osobi optuženoj za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ. Postupci protiv 121 osobe su završeni. Postupci su trenutno otvoreni i za 40 optuženih, od čega se 24-orici sudi, sedmorica čekaju na presudu, a 13 osuđenih je u postupku pred Žalbenim vijećem.Dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su na slobodi. Njihovo hapšenje i prebacivanje u pritvor Tribunala od vitalne je važnosti za uspješan završetak mandata Međunarodnog suda, navodi se na web stranici  ovog suda.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku