hamburger-icon

Kliker.info

Haag podigao optužnicu protiv Hashima Thacija : Propao njegov sastanak u Bijeloj kući s Vučićem

Haag podigao optužnicu protiv Hashima Thacija : Propao njegov sastanak u Bijeloj kući s Vučićem

25 Juna
02:09 2020

Ured specijalnog tužioca  za ratne zločine na Kosovu u Haagu u srijedu je objavio da je podnio optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija i “drugih”.

Optužnica je “rezultat dugotrajne istrage i izražava uvjerenje SPO-a (Ureda specijalnog tužioca ) da može van razumne sumnje dokazati sve optužbe”, stoji u priopćenju haškog tužila[tva.

U optužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veseli, komandant  protuobavještajne službe u vrijeme rata na Kosovu krajem devedesetih, a trenutno vođa kosovske opoyicije , i drugi osumnjičeni iz optužnice snose kaznenu odgovornost za skoro 100 ubistava , a identitet žrtava, među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici, je poznat.

Tužilaštvo  kaže kako je smatralo nužnim objaviti javno saopštenje  zbog “kontinuiranih pokušaja Hashima Thacija i Kadrija Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalnih vijeća za Kosovo koja čine međunarodni suci. Oni su, prema navodima, vodili tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalna vijeća osnovana kao sud, i na drugi način opstruirali rad suda, kako ne bi bili “izvedeni pred lice pravde”, tvrdi tužilaštvo .

“Takvim postupcima g. Thaci i g. Veseli su pokazali da su im osobni interesi važniji od žrtava njihovih zločina, načela pravne države i cjelokupnog naroda Kosova”, ocjenjuje tužilaštvo  i napominje kako sudac Specijalnih vijeća za Kosovo trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi.

Specijalna sudska vijeća sude po zakonima Kosova, čine ih međunarodni suci i tužioci , a financira EU.

Thaci i Veseli su bili među glavnim komandantima  u Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) tokom sukoba krajem devedesetih sa srbijanskim snagama, a ranije su već nijekali upletenost u bilo kakve ratne zločine. Tužilaštvo  nije navelo dodatne pojedinosti o njihovim navodnim ratnim zločinima.

Sud ima sjedište u Haagu dijelom i kako bi se štitili svjedoci, jer su prije njegovog osnivanja neke istrage viših časnika OVK-a narušene zastrašivanjem i pritiscima na svjedoke.

Thaci je kasnije ove sedmice  trebao putovati u Washington na prvi krug pregovora sa Srbijom o normalizaciji odnosa u kojima posreduje Bijela kuća, no u međuvremenu je put otkazao.

Do sada niti jedan od čelnih ljudi OVK-a nije osuđen za ratne zločine.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku