hamburger-icon

Kliker.info

Gutman : Bez Mladića u Haagu nema pomirenja u Bosni i Hercegovini

Gutman : Bez Mladića u Haagu nema pomirenja u Bosni i Hercegovini

01 Oktobra
18:19 2010

 Roy Gutman Pokušaj ekstradicije ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u potpunosti je bio baziran na lažnoj premisi – da je odgovoran za  smrt vojnika Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj, kaže Roy Gutman, novinarska legenda, koji je otkrio postojanje ratnih logora na teritoriji koju su kontrolirali Radovan Karadžić i Ratko Mladić.”Pretpostavka Vlade Srbije je bila da se nedogovoreno izmještanje vojnih trupa bez ikakvog papira može tretirati po međunarodnim zakonima. Oni su optužili Ganića da je naredio paljbu, kao i druge ljude za slične napade. Oni nisu imali nikakve dokaze za te tvrdnje, i sve je pokazalo, po međunarodnom pravu, daje riječ o nagađanjima.

Nadalje, Srbija je pokrenula slučaj koji je već odbačen pred Haškim tribunalom i međunarodnim tužiteljima u Sarajevu. Slučaj nije uopšte trebao biti razmatran od britanskog pravosuđa. Istražni suci su s pravom odustali od slučaja. Mislim daje interesu pravde da svako pročita detalje slučaja, koji pokazuje da je velika ustrajnost bosanskih vlasti i advokata donijela trijumf istine", kaže Gutman.Što se tiče pomirenja u regionu, Gutman kaže kako je nemoguće da taj proces ozbiljno započne dok su osumnjičeni ratni zločinci na slobodi.

"U interesu svih je da se otkrije istina, a to je moguće jedino ako institucija zasnovana na međunarodnim zakonima transparentno vrši pravdu. U tom procesu postat će samorazumljivo šta su činjenice, ako proces ne bude transparentan – neće. Jer činjenice su činjenice. One mogu pomoći ljudima u regionu da uspostavljaju odnose između sebe na osnovu onoga što se zaista desilo. To može pomoći svima da krenu naprijed", kaže Gutman.

S obzirom na to da je BiH stala na reformskom putu koji je propisala Evropska unija, Gutmana smo pitali šta misli o potezima Milorada Dodika koji, mišljenja smo, radi sve kako bi ojačao Republiku Srpsku nauštrb Bosne i Hercegovine. Pitali smo i da li je realno očekivati bilo kakve nove sukobe u regionu.

"Dodik je, čini se, spreman da riskira sa konfliktom kako bi ostao na vlasti. Tokom moje posjete Bosni ovog ljeta, zaključio sam da ne postoji Bošnjak koji će tolerirati secesiju Republike Srpske. Imam vrlo malo sumnje da će snage u Federaciji mirno to gledati. Opet, kada neko upotrijebi silu, sumnjam da će druga strana to tek tako posmatrati, bile to snage Republike Srpske ili neki dobrovoljci. Ne mislim da smo blizu situacije kakva je bila uoči Prvog svjetskog rata, ali su paralele moguće u ovisnosti od reakcija svih strana".

Zašto je, pitali smo Gutmana, međunarodna zajednica tako nejedinstvena spram Bosne i Hercegovine.

”Međunarodna zajednica je uvijek bila podijeljena kada je u pitanju BiH, jedini je izuzetak bio u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države igrale lidersku ulogu. Administracija Baracka Obame izvrgava da ponovo preuzme tu ulogu, a nije ni došla do toga da Dodika jasno postavi na mjesto koje mu pripada, s obzirom na to da potpaljuje strasti i polarizira državu. Neki američki dužnosnici govore kako ne mogu preuzeti liderstvo prije izbora u BiH. Stoga smatram da će i za njih pravi test nastupiti naredne sedmice”, kazao je Gutman za Oslobođenje. Faruk Borić  (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku