hamburger-icon

Kliker.info

Gul i Nikolić na Bosforu : Balkan mora da bude poluostrvo mira

Gul i Nikolić na Bosforu : Balkan mora da bude poluostrvo mira

04 Februara
22:29 2013

Srbija za Tursku predstavlja komšijsku zemlju, bez obzira što nemamo zajedničkih granica, budući da turski narod Srbiju poznaje kroz njena historijska i prirodna bogatstva, poručio je na večerašnjoj svečanoj večeri , priređenoj u čast posjete srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, predsjednik Republike Turske Abdullah Gul, javio je novinar agencije Anadolija.Predsjednik Turske Gul, sastao se večeras sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na svečanoj večeri u predsjedničkoj palati Cankaya.„Jedna srpska poslovica kaže ‘Zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača‘, a vaša posjeta nije značajna samo za narode u Turskoj i Srbiji, nego i za sve balkanske narode u smislu bolje i sigurnije budućnosti. Ostaviti balkansko poluostrvo budućim generacijama kao jedno poluostrvo mira je odgovornost koju svi nosimo na ramenima. Snažno podržavamo evroatlanske integracije Srbije, zajedno sa svim balkanskim zemljama. Odlučni smo da naše bilateralne odnose održimo snažnima, i intenziviramo saradnju na poljima ekonomije, investicija i kulture”, rekao je Gul.
 
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, Tursku je okarakterisao kao jako bliskog i bitnog partnera za Srbiju.
„Turska je za moju zemlju, jako bitan i blizak partner na komšijskoj udaljenosti. Taj odnos nam donosi i velike odgovornosti. Razumijem pažnju Ankare i njene stavove u vezi sa događanjima u okolini Turske, a i Srbija je, uz određena iskušenja, na strani jačanja konstruktivnih dobrosusjedskih odnosa“, rekao je Nikolić.Svečanoj večeri prisustvovao je turski ministar razvoja Cevdet Yilmaz, privrednici, akademici i srbijanski sportisti u Turskoj. Večeri je prisustvovao igrač turskog fudbalskog kluba Fenerbahcea Miloš Krasić, igrači Genclerbirligija Dejan Lekić, Nemanja Tomić i Duško Tošić, kao i košarkaši Vladimir Štimac i Ivan Miljiković.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je danas nakon sastanka sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom u Ankari da je prihvatio Gulov prijedlog da se trilateralni sastanak na vrhu između Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine održi u maju ove godine u glavnom gradu Turske.Nikolić je kazao kako je turskom predsjedniku prenio želje srbijanskih vlasti da njihova zemlja nastavi put ka pristupanju Evropskoj uniji. "Srbija će pokušati ispuniti sve uslove kako bi postala članica Evropske unije. Ali to ne znači da nećemo imati bilateralne susrete sa drugim zemljama. Nastavit ćemo dijaloge i održat ćemo dobre odnose, a takođe napredovat ćemo i naputu ka EU-u", poručio je srbijanski predsjednik.Nikolić je na konferenciji za novinare nakon sastanka iza zatvorenih vrata koji je održao sa predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gulom u predsjedničkoj palati Cakaya u Ankari, uz ostalo, kazao kako je sretan što je posjetio Tursku dva puta u kratkom vremenskom periodu. On je podsjetio kako je i njegov prethodnik Boris Tadić održavao bliske odnose sa Turskom te napomenuo kako je nova srbijanska vlast odlučna u provođenju brojnih reformi, ali da se odnos prema Turskoj neće mijenjati.

"Jedina tačka koju smo odlučili da ne mijenjamo, i koju smo odlučili čak poboljšati, jesu odnosi Srbije sa Turskom", poručio je srbijanski predsjednik."Stotinama godina naši putevi su bili ukršteni, stotinama godina smo živjeli zajedno. Jesmo, i ratovali smo. Ali, obje nacije su spremne dati i zadnju kap krvi za svoju zemlju, tako da čak i u tom pogledu imamo zajedničkih strana", kazao je Nikolić naglasviši kako uvijek ima mjesta za dodatno unapređenje i inače dobre saradnje između dvije zemlje."Također, imamo i zajednički cilj; ulazak u EU. To je zajednički cilj Turske i Srbije, ali obje zemlje imaju poteškoće u tom procesu", izjavio je Tomislav Nikolić.On je rekao da Turska i Srbija imaju dobru saradnju i prijateljske odnose, dodavši da bi još intenzivnija ekonomska saradnja, koja će biti rezultat prijateljskih odnosa, usrećila mnoge. Nikolić je također podsjetio da su turski investitori dobrodošli u Srbiji, te kazao da bi dvije zemlje mogle sarađivati na polju energetike i infrastrukture."Kada budemo imali obim trgovinske razmjene u vrijednosti od milijardu dolara, onda ćemo biti zadovoljni", izjavio je on.(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku