hamburger-icon

Kliker.info

Gregorianov nasljednik : Američki diplomata Roderick Moore jučer preuzeo dužnost u OHR-u

Gregorianov nasljednik : Američki diplomata Roderick Moore jučer preuzeo dužnost u OHR-u

23 Septembra
05:35 2010

Nova američka diplomatska postava jučer je kompletirana. Nakon što je 14. septembra Patric Moon preuzeo dužnost novog ambasadora SAD-a u BiH, jučer je Roderic Moore  preuzeo posao prvog zamjenika visokog predstavnika.Ovom američkom diplomti jučer je visoki predstavnik Valentin Incko prvi poželio dobrodošlicu:Ambasador Moore već godinama radi kao diplomata u ovom regionu i izvanredno dobro poznaje kulturu, politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope. On je dobro pripremljen za izazovan i koristan rad koji još uvijek treba obavljati kako u OHR-u tako i u Brčkom i izuzetno sam sretan što je ambasador Mur prihvatio da preuzme ovu poziciju – kazao je Incko.

Ko je Roderick Moore ? Radi se o iskusnom i vještom diplomati koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri obavljao izuzetno delikatne poslove u američkim misijama.Zanimljivo je da je on 1996. godine radio u Bosni i Hercegovini kao viši politički savjetnik u OSCE-u. Nakon toga, do 1999. godine radio je u američkim ambasadama u Sofiji, Skoplju i Zagrebu. Godine 2000. odlazi za zamjenika šefa misije u Ambasadi SAD-a u Sofiji gdje ostaje tri godine.Od 2004. do 2007. radio je u Ambasadi SAD-a u Beogradu odakle odlazi za američkog ambasadora u Crnoj Gori i na toj funkciji bio je do avgusta ove godine.

Govori deset jezika                         Ambasador Roderick Moore  je oženjen. Pored bosanskog, srpskog i hrvatskog, govori i bugarski, ruski, makedonski, češki, francuski, španski i haićanski kreolski jezik.- Vjerujem da će OHR i dalje imati pozitivnu ulogu u Bosni i Hercegovini – kazao je jučer ambasador Moore i naglasio da OHR i međunarodna zajednica mogu nakon održavanja oktobarski izbora u BiH dati  konstruktivan doprinos.On je jučer objasnio da su BiH hitno potrebne dugo odlagane reforme, ne samo kako bi se zaustavio postupni ekonomski pad naše države, „a međunarodna zajednica može raditi zajedno s ključnim domaćim faktorima na postizanju tog cilja".(Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku