hamburger-icon

Kliker.info

Grbavica kandidat za “Oscara”!

Grbavica kandidat za “Oscara”!

27 Augusta
05:06 2006

Bh. kandidat u utrci za nagradu Američke filmske akademije "Oskar" je film "Grbavica" Jasmile Žbanić, objavio je u subotu predsjednik Udruženja filmskih radnika BiH Milenko Prstojević. Riječ je o apsolutnom pobjedniku Berlinskog festivala koji je krunisan "Zlatnim medvjedom", Mirovnom filmskom nagradom i specijalnim priznanjem Ekumenskog žirija.
Udruženje je jučer između filmova "Grbavica", "Nafaka" Jasmina Durakovića i "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, trebalo odabrati jedan koji će predstavljati našu zemlju. Jednoglasna odluka da to bude "Grbavica" donesena je nakon što su Duraković i Đurić povukli kandidature svojih filmova za nominaciju.
Žbanić se u izjavi za medije zahvalila članovima Udruženja koji su "Grbavicu" kandidovali za nominacije za "Oskara". No, skromna je kad su u pitanju očekivanja.
– To je sve stvar velikog posla, novca i sreće. Mnogo toga ovisi od američkih distributera, koje mi još nemamo. Sad idemo u Toronto gdje bi trebali potpisati ugovore sa nekim od zainteresiranih američkih distributera. Sad je sve to na nekom dalekom početku posla – kazala je Žbanić.
Ona nije prisustvovala proglašenju bh. kandidata za nominaciju za nagradu AFA. Naime, smatrala je da autori čiji su filmovi kandidovani nisu pozvani da odlučuju o tome koji će film otići u utrku za "Oskara", a također, svojim prisustvom nije htjela utjecati na odluku.

(Kliker.info)

 

 

 

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku