hamburger-icon

Kliker.info

Granice otvorene, nema ograničenja : Srbija ukinula trgovinsku blokadu sa Hrvatskom

Granice otvorene, nema ograničenja : Srbija ukinula trgovinsku blokadu sa Hrvatskom

26 Septembra
06:28 2015

granica11Vlada Srbije ukinula je kontramjere Hrvatskoj nakon što su hrvatske vlasti ranije u petak otvorile granične prijelaze za vozila iz Srbije.Kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju, saopćili su iz Vlade Srbije, nedugo nakon vanredne sjednice na kojoj je premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio ukidanje kontramjera Hrvatskoj.

Vlada Hrvatske u 17:00 otvorila je granične prijelaze Bajakovo i Tovarnik za sav saobraćaj, bez ikakvih ograničenja.Svi automobili bez obzira na registracije moći će ući u Republiku Hrvatsku, kao i kamioni, objavila je ranije Vlada te države.Za sav saobraćaj zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Vučić je na vanrednoj sjednici Vlade rekao da niko u Srbiji ne treba davati slavodobitne izjave niti se uključivati u ono što je nazvao predizbornom kampanjom u Hrvatskoj. „Nekada smo na njihove uvrede odgovarali prejako, to ne sme da nam se dešava u budućnosti. Čuvajući njih, čuvajući naše komšije, mi smo čuvali svoj dignitet“, kazao je Vučić, misleći na Hrvatsku.

„Da se nismo ponašali odgovorno u ovoj krizi nikada ne bismo imali podršku svih ovih zemalja… Posle mnogo godina, mi smo kao država koja nije članica Evropske unije, dobili podršku gotovo svih zemalja, a to nije dobila jedna članica EU”, dodao je.

„Odluka je donesna jednoglasno na vanrednoj sednici Vlade Srbije. To znači da će sada hrvatska roba bilo kojim prevoznim sredstvima moći nesmetano ulaziti na teritoriju Srbije. Obrazlažući ovaj predlog, Vučić je rekao je da ovo nije pobeda srpske politike, već razuma. Apelovao je na svoje ministre da smanje retoriku i poštuju svoje hrvatske kolege. Rekao je i da je u svemu ovome veliku zaslugu imala EU. Obratio se i Ivica Dačić koji je ipak rekao da je ovo politčka pobeda Vlade Srbije i poraz Vlade koju predvodi Zoran Milanović”, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Otvaranje graničnih prijelaza sa Srbijom autonomna je odluka hrvatske Vlade, a ponovna blokada bit će uvedena ako za to bude potrebe, rekao je za Al Jazeeru premijer Hrvatske Zoran Milanović.

„Ja sam donio tu mjeru sa suradnicima, tako smo je suspendirali i donijet ćemo je opet ako nam to okolnosti budu nalagale, jer ja sam prisegnuo hrvatskom Ustavu i, uz svo razumijevanje prema Srbiji, moram od njih tražiti da se ponašaju kao država, jer znam da oni to mogu, a ne kao slučajni teritorij“, kazao je Milanović.

Vozila prelaze granicu

„Posle pet dana 700 kamiona u koloni od 13 kilometara konačno je počelo da se pomera i idu ka Hrvatskoj“, javlja sa graničnog prijelaza Batrovci reporterka Al Jazeere Jelena Glušac.

“Biće potrebno neko vreme da se saobraćaj normalizuje. Prvi kamion iz Hrvatske prelazi pregled na granici”, dodaje.

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić javila je iz Tovarnika da se promet odvija normalno.

”Primjećujemo i kamione i autobuse osim automobila sa srpskim registracijama koji potpuno normalno prelaze granicu”,  javila je naša reporterka.

Prema podacima policije, danas je u Hrvatsku ušlo približno 2.000 izbjeglica, što je manje nego prethodnih dana.Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku je ušlo 60.000 izbjeglica.

Vučić: Srbija nije tjerala ljude iz automobila

Vučić je ranije rekao, reagirajući na odluku Hrvatske da ukine blokadu, da Srbija nije ta koja je tjerala ljude da izlaze iz automobila i pješke prelaze granicu i ponovio da „u Srbiji jedva čekamo da vidimo i hrvatske kamione i robu i građane“.

“Odluka hrvatske Vlade je dobra, ne bih da komentarišem motive, to je na njima, očigledno je da je u Hrvatskoj počela izborna kampanja”, dodao je.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da „ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske Vlade o blokadi granice sa Srbijom predstavlja veliki uspeh politike Vlade Srbije“.

To je, prema Dačićevim riječima, i veliki poraz „neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića“.

Dačić je izjavio da građane i privrednike u regiji ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost.

„Ovo je dobar znak. Sada naši građani mogu bez ograničenja i bez ikakvih smetnji da putuju u Hrvatsku. Pokazalo se da je Vlada Republike Srbije bila upravu i da je ostvarila jednu veliku pobedu za našu zemlju i naš narod“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Rekao je da je Srbija uvela protivmjere kao odgovor na ”ekonomsku agresiju Hrvatske”.

Blokiranje graničnih prijelaza

Hrvatske granične vlasti su od ponoći između nedjelje i ponedjeljka zatvorile za teretni saobraćaj prijelaz Batrovci – Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, što je stvorilo kilometarske kolone kamiona duž autoceste.

Hrvatske vlasti donijele su ovu odluku zbog izbjegličke krize i optužbi da Srbija usmjerava izbjeglice prema Hrvatskoj.

U srijedu u ponoć, Vlada Srbije uvela je protivmjere Hrvatskoj i zabranila ulazak kamiona i robe iz Hrvatske na svim graničnim prijelazima, nakon čega su vlasti u Zagrebu odlučile da ne dozvole prolaz vozilima sa registracijskim tablicama Srbije.

Zbog ovih odluka, i sa jedne i sa druge strane granice Batrovci – Bajakovo jutros su bile duge kolone kamiona.

Pozivi evropskih zvaničnika

Danas je i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn u Beogradu pozvao hrvatske vlasti da otvore granicu.

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, rekla je danas da je Brisel od Zagreba zatražio hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prijelaza sa Srbijom za teretni saobraćaj.

Na hitno smirivanje tenzija pozvala je i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, kao i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz koji je apelirao na Zagreb i Beograd da emocije stave po strani i ponovo uspostave slobodan protok robe i ljudi.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku