hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković : Bosnu i Hercegovinu treba dekretom uvesti u Evropsku uniju !?

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković : Bosnu i Hercegovinu treba dekretom uvesti u Evropsku uniju !?

08 Aprila
07:28 2015

Jankovic1Ljubljana i Sarajevo prijateljski su gradovi i imaju dobru osnovu za još bolju saradnju na svim poljima, smatra gradonačelnik slovenske prijestonice Zoran Janković. U intervjuu za “Dnevni avaz” gradonačelnik Ljubljane, koji je  boravio u glavnom gradu BiH povodom 6. aprila, Dana Sarajeva, sjetio se i vremena opsade.

– Ne razumijem ponašanje ljudi koji su doveli do rata. Na polaganju vijenaca u znak poštovanja poginuloj djeci ponovo se u meni javila ta bol. Ne razumijem ljude koji su to mogli uraditi, koji u sebi imaju to nešto strašno, da ubijaju djecu – kaže Janković.

On je naglasio da je na novim vlastima u BiH da razviju privredu, koja je, prema njegovom mišljenju, ključno pitanje za napredak ove zemlje.

Rekli ste da biste za vrijeme mandata, od kada ste gradonačelnik Ljubljane, voljeli biti svjedok tri velika događaja u BiH, a to su otvaranje “Mercatora”, gradnja džamije u Ljubljani poslije 50 godina i da još čekate da BiH uđe u EU. Imate li neku preporuku na tom našem putu?

– Prema mom mišljenju, BiH dekretom treba staviti u Evropsku uniju. To kažem jer mislim da je moguće da BiH uđe u EU, a za to ima više razloga. S dužnosnicima iz BiH, koji su nedavno dolazili u posjetu Sloveniji, razgovarao sam i o tome.

Kazao sam da je tu konvertibilna valuta već 20 i nekoliko godina i da država ima visokog predstavnika koji na kraju odlučuje. A sve ovo što pričamo, je li moguće da se postignu neka pravila, reforme ili zakoni, smatram da je moguće.

Šta je najveći izazov BiH na putu prema EU?

– Prema meni, to je privreda. Ne bude li perspektive ovdje u BiH za mlade, da znaju da će imati posao kada završe fakultete, moći zaraditi i imati plaću koja će im zagarantirati neki normalan život, da će se starima garantirati da imaju redovne penzije, onda nije dobro.
To je ono što je opasno. Zato kažem da treba otvarati firme. Nekada se u bivšoj državi znalo raditi na toj autoindustriji, svi smo čekali taj Golf, ne znam zašto se sada to ne bi moglo.

Građani BiH protestirali su prije godinu zbog teške ekonomske situacije, velika je nezaposlenost. Kako gledate na te zahtjeve građana?

– Teško je ljudima živjeti s jednom markom. Izlazak na te proteste i zahtjevi građana stoga su opravdani. Zato kažem, ne budu li se našle neke perspektive, a za to su krivi oni koji su na ključnim pozicijama… Oni moraju učiniti da se država i privreda razvijaju, bez toga nema napretka. Rekao sam da u ovoj zemlji ima previše nivoa vlasti. Jednom sam rekao da ne bih prihvatio biti gradonačelnik Sarajeva. Novac je dolje na općinama, gore su zakoni u kantonu, Federaciji, šta se tu može napraviti.

U Ljubljani se grade džamija i veliki Islamski kulturni centar s popratnim objektima na površini od oko 13.000 kvadratnih metara. U Sloveniji živi oko 100.000 muslimana. Kako gledate na ovaj projekt?

Susret sa Reisom

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i njegov zamjenik Husein ef. Smajić jučer su s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, muftijom ljubljanskim dr. Nedžadom Grabusom i generalnim sekretarom Mešihata IZ u Sloveniji Nevzetom Porićem razgovarali o gradnji džamije i prvog islamskog centra u Ljubljani.Radovi na izgradnji džamije u centru Ljubljane počet će uskoro. Konačna cijena bit će oko 35 miliona eura, a cijeli projekt finansira država Katar.

Amina Nuhanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku