hamburger-icon

Kliker.info

Gradonačelnik iza rešetaka : Sve afere Milana Bandića

Gradonačelnik iza rešetaka : Sve afere Milana Bandića

20 Oktobra
06:05 2014

Milanruke4Politička karijera Milana Bandića već je petnaest godina prepuna afera. Bilo je tako spornih poslova koji su se dodjeljivali kumovima, do razmjene gradskih zemljišta na štetu grada, poslova oko nadstrešnica, do sumnji na nezakonitu gradnju zagrebačkih fontana.Nakon prve afere Bandića o fiktivnom razvodu iz 1996. godine kako bi se dokopao stana u Preradovićevoj ulici u Zagrebu od 38,49 kvadrata, druga velika afera u čijem se središtu našao zagrebački gradonačelnik potječe iz 2000. godine. Radilo se o aferi ‘Croatia Bus’ kada su grad Zagreb i Croatia Bus d.d. sklopili ugovor o zamjeni zemljišta u vlasnitvu Grada Zagreba i pravnih osoba ulici Heinzlovoj bb.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić je nekoliko godina kasnije, točnije 2005. upozorio Gard Zagreb da je pristao na razrješenje imovinsko-pravnih odnosa a da nigdje iz dokumetnacije nije vidljiv interes Grada za to. Drugim riječima, između Grada Zagreba (s gradonačelnikom Milanom Bandićem) i Croatia Busom (s direktorom Leonom Sulićem) sklopljen je ugovor na štetu Grada Zagreba, suprotno podzakonskom aktu ka i odredbi čl. 35., st. 8 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Zaključak Državnog odvjetništva bio je da je zemljište trebalo vrijediti najmanje 219 eura po metru kvadratnom, a ne 94 eura kao što je to stajalo u ugovoru. Štoviše realna cjena vjerojatno je trebala biti 600 eura. Grad Zagreb je tako umjesto 4,5 milijuna kuna za 1,013 kvadrata dobio samo 710 000 kuna čime je grad oštećen za 3,8 milijuna kuna.

Godine 2001. otkriveno je kako je Bandić bez građevinske dozvole u Samoborskom gorju Slavagora izgradio vikendicu. Afera je svoj uzbudljivi nastavak dobila nekoliko dana poslije, kada se ispostavilo da je zagrebačkom gradonačelniku trebalo nešto više od tjedan dana za dobivanje svih potrebnih dozvola i legalizaciju gradnje, iako je ‘običnim smrtnicima’ za sličan postupak potrebno izgubiti, osim živaca i osobnog dostojanstva, i po nekoliko godina. Zbog bespravne gradnje Prekršajni sud u Samoboru kaznio je Bandića s 5000 kuna.

Godine 2004. Bandić se uvaljuje u velike probleme zbog afere Zagrepčanka. Podsjetimo, on je još 2001. potpisao kupnju zemljišta od sto tisuća četvornih metara s 33 zgrade na atraktivnoj lokaciji, a Grad Zagreb je isplatio na račun Trgovačkog suda protuvrijednost od 15 milijuna eura. Međutim, u trenutku isplate, pišu mediji, na zemljištu su bile upisane 43 zabilježbe kojima su razne tvrtke potraživale zemljište ili dio zemljišta na osnovi dugovanja Zagrepčanke, što je stvorilo niz pravnih i političkih problema. Epilog afere Zagrepčanka stigao je 2006., kada je Općinski sud donio odluku kojom je Grad Zagreb postao vlasnik spornog zemljišta, a u gradonačelničkoj kampanji 2005. Milan Bandić je tvrdio kako je od prodaje parcele u gradski proračun ušlo 80 milijuna eura.

Tek što je neokrznut izišao iz te afere u jesen 2006. uslijedila je nova afera Stan, u kojoj je otkriveno da je Bandić kupio 125 kvadrata velik stan u Bužanovoj ulici, čija je vrijednost procijenjena na oko 370.000 eura. Problem je izazvala informacija kako se tu radi o dvostruko većem stanu, a sukladno tome i dvostruko skupljem, međutim, Bandić je tvrdio da drugi stan pripada njegovu bratu Dragi. No, takvu Bandićevu tvrdnju poljuljalo je novinarsko otkriće da je Drago Bandić skromni gastarbajter iz Berlina, i prilično je upitno je li financijski sposoban priuštiti si skupu nekretninu.

Od oktobra 2007. Bandić je pod istragom Uskoka zbog nekoliko poslova koje je sklopio kao gradonačelnik Zagreba, od kojih je najviše medijske pažnje privukla razmjena zemljišta na razkrižju Maksimirke ulice i Avenije Gojka Šuška za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu. USKOK ga je sumnjičio za sklapanje štetnog ugovora temeljem pogrešne procjene vrijednosti tih zemljišta. Dvjema tvrtkama s kojima je Bandić sklopio ugovor upravljali su neiskusni studenti, što je izazvalo dodatne sumnje i interes javnosti.

No, ova afera tek nekoliko godina poslije, točnije 2011., dobiva na novom zapletu nakon što je Porezna uprava u julu iste godine USKOK-u poslala dokument u kojem eksplicitno tvrdi da je nekadašnje Poglavarstvo na čelu s Milanom Bandićem oštetilo Zagreb za više od šest milijuna eura. Zamjenama zemljišta s tvrtkom Studio X. Zagreb je preuzeo oko 44.000 četvornih metara zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu po cijeni od 270 eura za četvorni metar. U dokumentu Porezne uprave koji su pojedini mediji tada dobili na uvid tvrdi se da je zemljište vrijedno tek oko 100 eura po četvornom metru, što bi trebao biti krunski dokaz USKOK-u u istrazi. Sporne zamjene zemljišta već su anonimno prijavljene USKOK-u 2007. godine, ali dosad ništa nije poduzeto: prijava nije odbačena, a nije završila ni kaznenim postupkom.

Jedna od najvećih afera s kojom se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić suočio bilo ona iz 2008. godine, kada se dogodilo premlaćivanje Igora Rađenovića, direktora Zagrebačkih cesta. Kako su tada izvještavali mediji, Rađenović je pretučen nakon što je pokušao zaustaviti kriminal u gradskoj tvrtki a poslije se, također u medijima, spekuliralo kako gradonačelnik štiti osumnjičenike u aferi Rađenović. Iako nije povezan s napadom na Rađenovića, mnogi su smatrali da je upravo Bandić, uz Slobodana Ljubičića Kikaša, glavni ‘junak’ u toj šokantnoj aferi premlaćivanja.

I dok je pomalo ta afera počela padati u zaborav, godinu dana poslije, točnije 2009. na vidjelo izbija nova afera u kojoj se, kao glavni akter u medijima također pojavljuje gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Afera WC, kako su je kolokvijalno prozvali mediji, zapravo je još jedan financijski skandal povezan s Bandićem. Novinari su otkrili da su dva montažna WC-a na autobusnom stajalištu u Dubravi plaćena 1,55 milijuna kuna, a radove je izvodila tvrtka Tigra, koje je vlasnik Bandićev kum Milan Penava. S obzirom da su godinu dana prije u Poglavarstvu tvrdili da će izgradnja WC-a stajati oko 100.000 kuna, javnost je bila šokirana činjenicom da je u međuvremenu sklopljena petnaest puta skuplja direktna pogodba.

Od medijskih napada Bandić se branio tvrdeći da su objekti vrhunske kvalitete, a odbacio je mogućnost korupcije zbog kumstva s Penavom. No, ni ta afera sa skupocjenim WC-ima, kao da su od zlata rađeni, nije zapela za oko ni DORH-u ni Uskoku.Ipak, 2011. godine po medijima se počela spominjati navodna Uskokova istraga u aferi ‘Nadstrešnice’, koja je, po pisanju nekih medija čak posvađala dvojicu, do tada, vjernih prijatelja gradonačelnika Milana Bandića i poduzetnika Željka Šelendića. U toj aferi Uskok je, navodno, pojedince iz zagrebačke gradske vlasti sumnjičio da su organizirali namješteni natječaj za postavljanje 600 nadstrešnica na tramvajskim i autobusnim stajalištima u Zagrebu, pri čemu je cijeli posao preplaćen za 20 milijuna kuna.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku