hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez poručuje : Jedini smisao i cilj sastanka u Mostaru je “zavrtanje ruku članu Predsjedništva iz reda Bošnjaka ” !

Građanski savez poručuje : Jedini smisao i cilj sastanka u Mostaru je “zavrtanje ruku članu Predsjedništva iz reda Bošnjaka ” !

06 Marta
15:47 2018

Građanski savez smatra da je jedini smisao i cilj današnjeg sastanka u Mostaru  između članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednika i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Srbije, kako su istakli u svom saopštenju, “zavrtanje ruku članu Predsjedništva iz reda Bošnjaka Bakiru Izetbegoviću sa ciljem nametanja HDZ-ovog rasističkog prijedloga izmjena Izbornog zakona”.

“Sastanak je krajnji ishod višemjesečne diplomatske i medijske agresije na Bosnu i Hercegovinu od strane političkog vrha susjedne Republike Hrvatske koja je na lobiranje za usvajanje rasističkog prijedloga izmjena Izbornog zakona potrošila milione dolara. Hrvatska pored toga ima saglasnost Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji je i više nego jasno, izjavama, poput onih da su Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi i da isto misle, označio metu, odnosno iskazao potrebu sinhroniziranog ograđivanja Bošnjaka (muslimana) žicom rasističkog prijedloga izmjena Izbornog zakona.

Mi u Građanskom savezu smatramo da mostarski pregovori o podjeli države Bosne i Hercegovine putem razgovora o Izbornom zakonu ne predstavljaju miješanje u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, jer to miješanje, zaključno sa potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada nije ni prestalo. Radi se o inteziviranju politike agresije na Bosnu i Hercegovinu u uslovima mira”, poručili su iz GS-a.

Direktnu odgovornost za nasrtaje na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, smatraju u Građanskom savezu, u ovom slučaju snose Evropska unija i evropski birokrati koji su Hrvatskoj kao članici i Srbiji kao potencijalnoj članici Evropske unije omogućile ovakav odnos prema Bosni i Hercegovini.

“Izjava hrvatske ministrice vanjskih poslova Pejčinović – Burić, koja je kazala da su evropski zvaničnici, prilikom predaje odgovora na Upitnik, ponovili da je prva važna zadaća BiH izmjena Izbornog zakona, na najbolji način oslikava to u kojoj su mjeri pobornici nametanja rasističkog Izbornog zakona ohrabreni spremnošću zvaničnog Brisela da po pitanju nametanja anticivilizacijskih rješenja u Bosni i Hercegovini i po pitanju podjele Bosne i Hercegovine ne učine apsolutno ništa.

Stoga GS poziva člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka da napusti pregovore o podjeli države Bosne i Hercegovine. Izetbegović nema, niti može imati mandat da pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine, kao što ga nije ni imao ni njegov otac”, stoji u saopćenju Građanskog saveza.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku