hamburger-icon

Kliker.info

Građani BiH traže odgovor : Raspada li se Bosanskohercegovački blok ?

Građani BiH traže odgovor : Raspada li se Bosanskohercegovački blok ?

20 Januara
08:11 2019

Naša stranka je i zvanično potvrdila kako neće ulaziti u bilo kakve koalicije koje podrazumijevaju partnerstvo sa Strankom demokratske akcije, Hrvatskom demokratskom zajednicom i Savezom nezavisnih socijaldemokrata. Odluka je donesena na današnoj vanrednoj sjednici stranke.

“Jednoglasno je donesena odluka da Naša stranka neće učestvovati u izvršnoj vlasti na federalnom i državnom nivou ili bilo kojem drugom nivou sa Strankom demokratske akcije, Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskom demokratskom zajednicom. Razgovarali smo o uspostavi izvršne vlasti“, poručio je Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke.

Lideri Bosanskohercegovačkog bloka, Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Naše stranke nakon posljednjeg satanaka, kazali su kako će odluku o eventualnom ulasku u izvršnu vlast sa Strankom demokratske akcije donijeti 29.januara.

Naša stranka odlučila je reagovati ranije, zbog odluke da se u Tuzlanskom kantonu formira vlast sa Strankom demokratske akcije, što je jednostran potez – neslužbeno nam je potvrđeno. Što ukoliko Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija pruže ruku Stranci demokratske akcije, generalni sekretar Naše stranke kaže:

“Hipotetički ne mora da znači. Imaju toliko partnera u Kantonu Sarajevo. Mislim da se to neće desiti”.

Podsjetimo, prije Naše stranke, ogalsio se Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, koji sa Bosanskohercegovačkim blokom ima suradnju. On je potvrdio da se povlači iz ranijih dogovora zbog Stranke demokratske akcije.

“Naša odluka je uzrokovana promjenom stava Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte, koji su krenuli u jednu priču sa nama, a onda krenuli sa Strankom demokratske akcije. To je njihovo legitimno pravo i razumijemo njihovu odluku. Ne želimo biti dio tog koncepta jer će zemlja ostati bez ozbiljne opozicije”, napomenuo je Radončić.

Bosanskohercegovački blok odlučuje konsenzusom, približavanje Stranci demokratske akcije mnogi u Našoj stranci shvatili su to napuštanjem bloka upravo od strane Socijaldemokratske partije. No, u Socijaldemokratskoj partiji tvrde kako još uvijek nisu donijeli odluku. No, priznaju da postoje različita mišljenja u centrali stranke, ali i kantonalnim organima, što je potvrđeno i u Tuzlanskom kantonu.

“Mi u Predsjedništvu Socijaldemokratske partije jesmo razgovarali šta se može činiti. Postoje različita mišljenja – da ostanemo opozicija, neki žele da idemo u koaliciju sa Strankom demokratske akcije i Hrvatskom demokratskom zajednicom, neki smatraju da trebamo izbjeći nacionalne stranke koje se mogu izbjeći, a to je trenutno Stranka demokratske akcije jer je teško izbjeći Hrvatsku demokratsku zajednicu zbog Doma naroda. Nikakva odluka nije donesena i ne postoji niko ko može saopćiti stav u ime Socijaldemokratske partije”, ukazao je Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije.

Bakir Izetbegović je prošle sedmice poručio kako malo odmara svoju ruku poruku koja je dugo bila otvorena uz opasku kao ima drugih opcija osim Bosanskohercegovačkog bloka. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, ponovio je kako šira koalicija stranaka na državnom nivou ima smisla, no zanimljivo u toj koaliciji nije vidio Našu stranku.

“Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Savez nezavisnih socijaldemokrata po poziciji je politička stranka koja će biti u vlasti i Hrvatska demokratska zajednica. Mada, nisu isključene druge opcije nakon svih razgovora koje smo imali i ponašanja pojedinih političkih stranaka u pojedinim kantonima“, objasnio je Džaferović.

U Demokratskoj fronti su za sada bez komentara. Svoju poziciju otkrit će 29. januara na sastanku Bosanskohercegovačkog bloka.

Tina Jelin-Dizdar (N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku