hamburger-icon

Kliker.info

Gradina 3 : Uhapšeno 35 dilera narkoticima

Gradina 3 : Uhapšeno 35 dilera narkoticima

07 Novembra
06:06 2009

 Širom BiH juče je uhapšeno 35 osoba osumnjičenih za proizvodnju i trgovinu narkoticima, oružjem, municijom i eksplozivom tokom akcije MUP-a RS kodnog naziva "Gradina 3".  Akcija je sprovedena po nalogu Specijalnog tužilaštva RS i dobojskog Okružnog tužilaštva, a u hapšenjima su učestvovale i druge policijske agencije u BiH. Stanislav Čađo, ministar unutrašnjih poslova RS, izjavio je da je akcija usmjerena protiv narko-dilera i trgovaca oružjem, te da je tokom akcije pretreseno 70 lokacija u RS, Federaciji BiH i Brčko distriktu."Preduzete su mjere protiv više od 60 lica osumnjičenih za trgovinu i zloupotrebu droga, te trgovinu oružjem i municijom", rekao je Čađo i dodao kako se akcija nastavlja.U "Gradini 3" do zaključenja ovog broja zaplijenjeno je sedam kilograma skanka, po 100 grama heroina i spida, 200 komada ekstazija i više specijalnih vaga s tragovima droga, te veća količina automatskog oružja, eksploziva, municije, ručnih bombi i pištolja.Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, izjavio je juče da su u akciji učestvovale Jedinica specijalne policije RS, centri javne bezbjednosti Doboj, Banjaluka, Bijeljina i Istočno Sarajevo, Federalna uprava policije, te kantonalni MUP-ovi i policija Brčko distrikta.

"Dio uhapšenih za koje bude utvrđeno da se radi o većim krijumčarima narkotika biće proslijeđeni Specijalnom tužilaštvu, a sitnije, odnosno ulične narko-dilere prezueće nadležna tužilaštva", pojasnio je Vasić.Dragica Tojagić, portparol Specijanog tužilaštva RS, izjavila je juče da će od ukupnog broja uhapšenih 14 osoba biti sprovedeno u ovo tužilaštvo na saslušanje."Privedenim je na teret stavljeno da su bili pripadnici organizovane kriminalne grupe koja se bavila trgovinom opojnim drogama. Nakon saslušanja nadležni tužioci će odlučiti da li će protiv osumnjičnih zatražiti mjere pritvaranja", navela je portparol Specijalnog tužilaštva RS."Nezavisne" iz izvora bliskog istrazi saznaju da je juče ujutro pretresena i porodična kuća Dušana Pajića u Ulici Slavka Rodića u Laktašima.Pajićeve komšije, koje su željele ostati anonimne, ispričale su da je policija nakon pretresa uhapsila Pajića.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je u kući Pajića, koji je odranije poznat policiji, pronađeno oružje."Tokom pretresa od Pajića je oduzeto luksuzno vozilo za koje se pretpostavlja da je ukradeno u Sloveniji", naveo je izvor "Nezavisnih".Prema riječima očevidaca, tokom policijske akcije u Doboju u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića juče rano ujutro oko 5.20 pretresen je stan Alena Musića (34), koji je nakon pretresa i uhapšen.Musić je navodno registrovani narkoman i odranije je poznat policiji, a bio je uhapšen i 25. februara ove godine u policijskoj akciji "Gradina", tokom koje je uhapšeno ukupno 15 osoba.Stanari zgrade u Ulici vojvode Stepe ispričali su da je juče oko sedam časova ujutro izvršen pretres automobila koji se nalazio na parkingu na uglu ulica Vojvode Stepe i Kralja Dragutina, te da je uhapšen mlađi muškarac.Tokom akcije policije u Doboju veći dio glavne gradske saobraćajnice, Ulice svetog Save, bio je zatvoren za saobraćaj, a prolaz je bio dozvoljen samo pješacima.Pripadnici Federalne uprave policije juče su na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona pretresli 20 objekata, te uhapsili 15 osoba, dok je pet osoba nakon privođenja pušteno da se brani sa slobode.Robert Cvrtak, portparol Uprave policije MUP-a FBiH, kazao je da su tokom pretresa pronađeni pištolji, automatsko oružje, municija, određena količina eksploziva, manja količina heroina i marihuane, te veći broj mobitela."Pretresi su bili u Živinicama, Tuzli, Zenici, Gradačcu, Tešnju, Usori, Gračanici. U ovoj akciji bilo je angažovano više od 300 policajaca", kazao je Cvrtak.

U "Gradini" do sada "palo" dvadesetak dilera                         Akcija "Gradina" započela je krajem prošle godine u Doboju, u saradnji s Upravom kriminalističke policije MUP-a RS.U ovoj akciji, koja je trajala od 20. do 25. februara ove godine, ukupno je uhapšeno 15 osoba iz Doboja i Dervente koje su pripadale mreži od dvije grupe koje su na području ovih opština od 2005. godine do hapšenja  prodavale heroin.Na osnovu sporazuma o priznanju krivice pred Okružnim sudom Doboj Željko Stevanović (32), koji je na području Doboja organizovao mrežu uličnih preprodavaca heroina osuđen je na tri godine i 10 mjeseci zatvora.Sporazume o priznanju krivice s Okružnim tužilaštvom zaključili su i Mitar Božičković, Admir Veličanin, Saša Vidović, Dalibor Đalić i Dragiša Šurbat. Drugu grupu dilera predvodio je Adnan Harić (23), koji je na osnovu sporazuma o priznanju krivice osuđen na 20 mjeseci zatvora, a svoj dio krivice priznali su i Salko i Unka Hasukić, Milorad Todorić, Jasmin Čavalić, Petar Garić i Tamara Pijetlović. U akciji "Gradina 2" početkom avgusta ove godine uhapšeni su Rade Zečević (44) iz Broda, Marinko Radanović (43) iz Sijekovca, Vlado Kanjerić (57) i Dušan Lukić (42) iz Šekovića, te Ranko Mikić (50) iz Doboja. Oni se nalaze u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka na Tunjicama, a njihov predmet vodi Specijalno tužilaštvo RS. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku