hamburger-icon

Kliker.info

Gradimir Gojer : Bosna i Hercegovina je zemlja šunda i kiča

Gradimir Gojer : Bosna i Hercegovina je zemlja šunda i kiča

19 Januara
15:31 2014

GojerBosanskohercegovački pozorišni režiser i književnik Gradimir Gojer, koji se danas kao uvodničar obratio na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, govoreći na temu “Kultura patriotizma i patriotizam kulture”, rekao je da je Bosna i Hercegovina zemljopisni prostor bez države, te da narodi koji nemaju razvijenu kulturnu svijest o svom državotvornom biću ne mogu ni imati državu. Kazavši za da je tema o kojoj danas govori “tema svih tema trenutno u BiH”, Gojer je rekao:

“Bosna i Hercegovina je danas isključivo zemljopisni pojam, ona je uz to i međunarodno priznata članica Ujedinjenih Narod-a. Međutim, ja bih tu završio svu priču o državi Bosni i Hercegovini, jer iako u svim svojim tekstovima bilježim državu sa velikim “D” kad spominjem BiH, nažalost vjerovatno sam posljednji zabludjeli Bosanac i Hercegovac koji to tako čini”.Prema njegovim riječima BiH je država tri konstitutivna naroda i građana, ali nije država tri kulturna entiteta, država u kojoj isključivo trijumfira šund i kič, koji direktno potpomaže oligarhije na vlasti koje imaju samo jedan cilj a on je “pljačkaj”. Gojer smatra da zbog svega toga kultura ostaje u petom planu.Odgovarajući na pitanja novinara, Gojer je kazao da vlade na nivou kantona u BiH, zbog ovakve situacije moraju redom podnijeti ostavke.

“Ostavku mora podnijeti Vlada Federacije, koja bi trebala da bude konstituens federacije i na kraju ostavku mora podnijeti Sredoje Nović, u čijem resoru je između ostalog i kultura. I to je jedna od glupih stvari koje je donio Daytonski mirovni ugovor, da je ministarstvo u kojem je kultura ustvari jedan mutant koji ne znači ništa u ovoj državi, koji ustvari znači gašenje kulturnih institucija sa državotvornim prefiksom. Ja tvrdim da je takvo ministarstvo stvoreno da bi se uništile tapije na državnost Bosne i Hercegovine”, poručio je on.Kazavši kako ministri ne rade u osobno ime, oni rade i u osobno ime, ali da su oni predstavnici vladajućih oligarhija, te da za njih kultura ne predstavlja ništa, Gojer je podsjetio i na izjavu srbijanske glumice Jelene Ćuruvije, koja je kazala da “zemlja bez kulture nije postojeća država, mi bez kulture ne možemo biti država, ne možemo ući u onaj krug civiliziranih država”.

Prema riječima Gojera, za to „nema alternative zato što političkim oligarhijama odgovaraju neprosvjećeni građani, nekulturni građani, građani koji ne znaju ništa o svojoj korjenici da su Bosanci i Hercegovini“.Oni ne smiju saznati da su Bosanci i Hercegovci, oni moraju da znaju da su samo Srbi, da su samo Hrvati ili da su samo Bošnjaci, ne daj Bože da su i ostali”, rekao je Gojer, uputivši apel građanima da smjenjuju aktuelnu vlast. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nstrujic
    Nstrujic 24 Januara, 00:23

    E moj Gojeru, i ti si poveliki dio ovog naseg kica, ni glumac, ni reziser, ni direktor, ni politicar…

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku