hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez upozorava : Dragan Čović i HDZ planiraju makedonski scenarij u BiH!

Građanski savez upozorava : Dragan Čović i HDZ planiraju makedonski scenarij u BiH!

03 Maja
15:53 2017

Građanski savez (GS) želi ovim putem još jednom upozoriti javnost Bosne i Hercegovine na jasne i očite planove Dragana Čovića i HDZ-a da uoči ili nakon izbora 2018. godine izazove organizovano nasilje i suspenduje pravni, politički i demokratski poredak, navodi se u saopćenju GS koje objavljujemo u cijelosti.

Makedonski scenarij, odnosno blokade institucija i nasilje, te rušenje ustavno-pravnog poretka su siguran put u nestabilnost cijelog regiona sa potencijalno katastrofalnim posljedicama.

Stoga još jednom pozivamo i MUP Federacije BiH i SIPA-u da po službenoj dužnosti pokrenu istragu zbog rušenja ustavnog poretka. U suprotnom će biti jasno da politički šefovi te dvije institucije saučestvuju u Čovićevim nastojanjima da po cijenu rata na teritoriji naše zemlje uspostavi mini-NDH.

Pozivamo ovim putem HDZ-ove partnere iz SDA i SBB da bez rezervi odbiju prijedlog rasnog i rasističkog izbornog zakona HDZ-a koji je mogao biti napisan i u Nurnbergu 1935. godine. SDA i SBB imaju istorijsku odgovornost. Ako se više nego dominantna nehadezeovska većina građana u Federaciji BiH nađe u pravnom položaju u kojem su do 1994. godini bili južnoafrički crnci te dvije stranke i njihova rukovodstva ući će u istoriju kao oni koji su zločinačkoj politici Franje Tuđmana isporučili ono što su najbolji sinovi ove zemlje spriječili svojim životima.

GS želi ovim putem još jednom upozoriti međunarodnu zajednicu, te međunarodnu javnost da je Dragan Čović bosanski Nikola Gruevski i da se neće libiti da profašističke grupe kakve smo ovih dana viđali u makedonskom Sobranju izvede na ulice BiH. U tom smislu, udruženja bliska HDZ-u će u idućih nekoliko sedmica organizovati koncert na Veležovom stadionu pod Bijelim brijegom na kojem će se veličati ratni zločinci i haški osuđenici.

GS još jednom poziva birače HDZ-a da razmisle da li žele ići za Čovićem i u sukobe i ponovo slati svoje sinove u rat u kojem mogu samo izgubiti sve što sada imaju. Deluzije provincijskih rasista su sve građane ove zemlje jednom već koštale jako mnogo. Za razliku od prije 16 godina, kada je HDZ pokušao proglasti tzv. „hrvatsku samoupravu“, danas na teritoriji BiH nema međunarodnih trupa, a samim tim ni garancija da se planovi za nasilje neće proširiti, saopćeno je iz GS-a.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku