hamburger-icon

Kliker.info

Građanski savez pita : Kada će se Davor Ivo Stier odreći zlodjela svoje porodice u BiH?

Građanski savez pita : Kada će se Davor Ivo Stier odreći zlodjela svoje porodice u BiH?

28 Marta
16:32 2017

Građanski savez (GS) danas je sa članovima UABNOR-a i drugim brojnim antifašistima iz Sarajeva obilježio godišnjicu jednog od najvećih i posljednjih zločina počinjenih prilikom povlačenja nacista i njihovih ustaških sluga i domaćih izdajnika 28. marta 1945. godine.

GS je odao počast ubijenim antifašistima, ilegalcima, skojevcima, pripadnicima partizanskog pokreta izražavajući duboku zabrinutost što se danas iz Zagreba čuju odjeci ustaške ideologije.

Želimo ovim putem izraziti zabrinutost ne samo zbog toga što Vlada Republike Hrvatske otvoreno flertuje sa neonacističkim i ustaškim nasljeđem, nego i zbog toga što u Bosni i Hercegovini vodi otvoreno neoustašku politiku. U tome se, nažalost, naročito ističu predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Uz to, istorijski je utvrđena činjenica da je Stierov djed, ustaški pukovnik Ivan Stier bio pomoćnik Vjekoslava Luburića Maksa koji je naredio smaknuće 55 partizanskih ilegalaca. Smatramo da će Hrvatska moći biti ozbiljan sagovornik i Bosni i Hercegovini i drugim zemljama u regionu samo nakon što se jasno i nedvosmisleno ogradi od nasljeđa NDH. To danas nažalost nije slučaj.

– Iz usta Davora Ive Steira, koji vrlo često govori o Bosni i Hercegovini, još nikad nismo čuli riječi osude zlodjela koje je njegov rođeni djed počinio u našoj zemlji. Štaviše, gazeći stazama svog djeda i Davor Ivo nalazi za shodno da naređuje i ureduje kada će, šta će i u kojem roku biti učinjeno u Bosni i Hercegovini.

Razumno bi bilo očekivati da ministar vanjskih poslova zemlje članice EU ima mišljenje o zločinima počinjenim u ime NDH u Bosni i Hercegovini. Utoliko više što je njegov djed ubijao širom BiH i što je Holokaust dio njegovog porodičnog nasljeđa.

Mi u GS-u se nećemo sklanjati s puta ni Davoru Ivi Stieru, kao što se ni naši pravi i ideološki preci nisu sklanjali s puta njegovom djedu Ivanu Stieru. Jer, kao i naši preci, robujemo samo slobodi – kaže se u saopštenju GS.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku