hamburger-icon

Kliker.info

Građanska koalicija “Prvi mart ” : Upute za građanski otpor protiv Dodikove policije

Građanska koalicija “Prvi mart ” : Upute za građanski otpor protiv Dodikove policije

22 Aprila
18:15 2014

 

Građanska koalicija „Prvi mart“ ovim putem želi pozvati sve građane nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska da se ne povinuju eventualnoj ili bilo kakvoj protivustavnoj i protivzakonitoj provedbi takozvane odluke o provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta.
Pozivamo sve građane nesrpske nacionalnosti entiteta RS da ukoliko se suoče sa problemima bilo kakve vrste, pored ovih uputa, kontaktiraju najbliže aktiviste koalicije „Prvi mart“ ili naš ured u Srebrenici, na broj: 056/440-402. Mi ćemo kao i u svim drugim slučajevima poduzeti sve pravne i druge korake da ih zaštitimo od arbitrarnog i pravnog nasilja koje se u ovom entitetu provodi. Ukoliko dođe do nelegalnih provjera prebivališta, ispod se nalaze naša uputstva, koje su rezultat našeg višegodišnjeg iskustva u borbi protiv represije entitetskog MUP-a:

1. Ukoliko želite izvaditi novu ličnu kartu u entitetu Republika Srpska naglasite da se prijavljujete kao povratnik u prijeratno mjesto prebivalište, te imajte u vidu da pored prijavnice, uplatnice i dokumenta kojim potvrđujete identitet niste dužni dostaviti drugi dokument/potvrdu.

2. Ukoliko bi bili odbijeni zbog nedostavljanja dodatne dokumentacije, zatražite pismenu potvrdu kojom se potvrđuje odbijanje podnesenog zahtjeva.

3. Ukoliko policija bude vršila provjere lica putem terenskih provjera zatražite da vam dostave zapisnik o posjeti.

4. Ukoliko policija ne bude na licu mjesta pronašla osobu koja zbog privremenog odsustva nije na adresi, uputite policijske organe o dolasku osobe u narednom periodu (razlozi odsustva kao što je privremeni rad u inostranstvu).

5. U slučaju da Vam pošta dostavlja na adresu upite za osobu koja privremeno nije na adresi, pripremite punomoć za preuzimanje pošte.

6. Za lica koja se nalaze na privremenom odsustvu na znatnoj daljini od BiH, pripremite punomoć za zastupanje pred policijskim organima.

7. Zadužite u lokalnim zajednicama lica koja će vršiti provjere da li su pojedina rješenja istaknuta na javnoj tabli u lokalnoj policijskoj stanici, te obavijestiti lica koja se trenutno ne nalaze u BiH o eventualnim rješenjima o poništenju. Potrebno je utvrditi datum donošenja rješenja, zbog kratkih rokova za žalbe.

8. Ukoliko vas policija pozove na razgovor, kontaktirajte hitno koaliciju “Prvi mart”.

9. Ukoliko primjetite masovne provjere u lokalnoj zajednici, pripremite dokumente koji potvrđuju pravni osnov za Vašu prijavu na adresu: posjedovni list, ugovor o najmu ili veza sa članom porodice koji je vlasnik/zakupodavac.

10. Vodite računa o dostavi rješenja licima u bližem komšiluku, kako ne bi došlo do propusta rokova, za građane/građanke čiji svi pripadnici porodice trenutno nisu na prijavljenoj adresi.

11. Zakon o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine predviđa kaznene odredbe (član 30.) prema službenim licima koja ne izvrše prijavu ili naprave druge propuste u smislu primjene ovog zakona pri prijavi prebivališta. Prekršajne prijave u tom slučaju možete dostaviti nadležnom Okružnom tužilaštvu (Bijeljina, Istočno Sarajevo, Trebinje, Banja Luka, Doboj). (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku