hamburger-icon

Kliker.info

Grad prebacuje odgovornost za deponiju Uborak : Moguće vanredno stanje u Mostaru

Grad prebacuje odgovornost za deponiju Uborak : Moguće vanredno stanje u Mostaru

20 Juna
06:49 2019
Štab civilne zaštite Grada Mostara na vanrednoj sjednici u srijedu navečer pozvao je stanovnike sjevernog dijela Mostara da hitno deblokiraju regionalnu deponiju Uborak jer prijeti velika opasnost za stanovništvo te je odlučio da ukoliko do sutra do 12 sati ne dođe do deblokade bit će proglašeno stanje tehničke nepogode.
 

“Molimo naše sugrađane da deblokiraju deponiju jer prijeti velika opasnost od zaraze po stanovništvo. Na vanrednoj sjednici donijeli smo odluku da sutra u 12 sati, ukoliko deponija ne bude deblokirana i ne krene odvoz smeća, stupi na snagu Odluka o proglašenju stanja tehničke nepogode”, izjavio je nakon sjednice mostarski gradonačelnik i zapovjednik Štaba Ljubo Bešlić i dodao kako onda Štab preuzima upravljanje svim segmentima, a neprovođenje odluka Štaba smatra se krivičnim djelom.

Ukoliko ovakva odluka stupi na snagu, Grad bi preuzeo upravljanje svim segmentima i rizicima, rekao je.

 -To će značiti izdavanje naređenja policiji, vatrogascima i ostalim službama naredbe. Neprovođenje tih naredbi je kaznena odgovornost. Ne želim represije, želja nam je da zajednički nađemo rješenje i pozivam sugrađane da shvate situaciju, jer je došlo do usijanja, rekao je Bešlić.

Izrazio je nadu da neće doći do proglašenja vanrednog stanja i izrazio uvjerenje da će građani shvatiti ozbiljnost stanja u kojemu se Grad nalazi.

Štab je također odlučio da je zbog zdravlja građana potrebno očistiti kontejnere i ulice, izvršiti asanaciju tamo gdje je potrebno, dezinfekciju i deratizaciju.

“Bez obzira što je nedavno urađena deratizacija ovo smeće ponovno može prouzrokovati glodare i izazvati mnoge druge opasnosti, posebice što su ljetni mjeseci kada su rizici jako veliki”, kazao Bešlić, prenosi Fena.

Ulice Mostara već deset dana zatrpane su smećem zbog blokade regionalne deponije Uborak. Građani sjevernog dijela Grada Mostara okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” zahtjevaju novu lokaciju deponije.

Grad tvrdi kako iznalaženje nove lokacije nije u njihovoj nadležnosti zbog čega im gradonačelnik nije mogao obećati kada će postojeća deponija biti izmještena.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku