hamburger-icon

Kliker.info

Grabež iznad Bihaća : Pronađeni ostaci generala Vlade Šantića?

Grabež iznad Bihaća : Pronađeni ostaci generala Vlade Šantića?

29 Januara
20:53 2014

santic22Tim istražitelja koji radi na potrazi za tijelom ubijenog generala HVO-a Vlade Šantića danas je na Grabežu iznad Bihaća, na lokalitetu “Mehana”, pronašao plastično bure u kojem se nalaze karbonizirani ostaci jedne žrtve.Istražni tim je na ovu lokaciju naveo zaštićeni svjedok, pa se pretpostavlja da pronađeni ostaci zaista pripadaju generalu Šantiću. U interesu istage niko nije spreman davati izjave o pronalasku tijela, a tek će DNK analiza pokazati da li su pretpostavke tačne. – Komandant HVO-a regije Bihać, general bojnik Vlado Šantić, nestao je nakon proslave 8. marta 1995. godine, a posljednji put viđen je u pratnji pripadnika Petog korpusa Armije Republike BiH u Hotelu “Sedra” u Ostrošcu kod Cazina. Nakon toga je, prema tvrdnjama zaštićenih svjedoka ubijen.Prema izvještaju Federalne uprave policije upućenom Kantonalnom tužiteljstvu u Bihaću, za ubistvo Šantića sumnjiči se sedam osoba, a prvoosumnjičeni je ratni komandant 502. Brigade Petog korpusa Armije BiH Hamdija Abdić-Tigar, navodi BHRT na svom portalu (Kliker.info)

Podijeli

3 0 komentara

 1. krajisnik
  krajisnik 30 Januara, 00:33

  Na podrucju USK pocinjeno je bezbroj zlocina. Premlacivanja civila, ratnih zarobljenika, ubijanje ratnih zarobljenika na najsuroviji nacin. Svjedok sam ubistva ratnog zarobljenika pistoljem u glavu na metar udaljenosti od mene. O nekim zvjerstvima pripadnika 5.korpusa dao sam izjavu nadleznim organima pravosudja u Sarajevu I spreman sam da svjedocim.

  Odgovori
 2. krajisnik
  krajisnik 30 Januara, 00:45

  Svaki zlocin izvrsen je u zoni odgovornosti neke vojne jedinice, bilo korpusa, brigade,bataljona ili neke nize vojne formacije, o cemu su komandanti I komandiri na ovaj ili onaj nacin znali ali nisu poduzimali nista.

  Nemoguce je da general Atif Dudakovic nije znao nista o ubistvu generala Vlade Santica.

  Odgovori
 3. Lolo
  Lolo 30 Januara, 10:26

  KRAJISNIKU:
  Ko je ubio istinskog borca za BiH,taj je ubio i tog generala za koga”ti sumnjas”i ne budi ko staljin iz sarajevskog sokaka!
  Blaž Kraljević je rođen 17. septembra 1947. u mjestu Lisice kraj Ljubuškog, kao jedan od osmero djece Mare i Nikole Kraljevića. Kada je imao 19 godina, otišao je na privremeni rad u Njemačku, ali je u ljeto iste godine otišao u Australiju. Brzo se snašao i otvorio restoran u Melbourneu te postao uspješan poduzetnik. Imao je dva sina sa prvom ženom Džemilom. Pristupio je emigrantskoj organizaciji Hrvatskom revolucionarnom bratstvu (HRB-u), kojoj je cilj bio srušiti Jugoslaviju i obnoviti nezavisnu hrvatsku državu [1]. Kao član HRB-a, Blaž Kraljević je trebao učestvovati u Bugojanskoj grupi 1972. ali je u tome ga je bila spriječila australska tajna policija ASIO, koja ga je uhapsila dan prije polaska na mjesto sastanka grupe u Evropu.[2]

  Nakon neuspjeha Bugojanske grupe, Kraljević se preselio u Canberru. Kada je 1976. godine osnovan ogranak Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Rakovica u Cannberi, Kraljević je izabran za njegova predsjednika. Početkom 1977. godine, Blaž Kraljević se učlanio u Hrvatsku republikansku stranku (HRS) i postao predsjednik njenog ogranka ‘Zemun’ u Canberri. Krajem novembra 1977. godine u Canberri je pokrenuto ‘Hrvatsko poslanstvo’ koje je djelovalo do kraja oktobra 1979. godine, a Blaž Kraljević imenovan njegovim prvim blagajnikom. Uskoro je izabran za sekretara Hrvatskog međudruštvenog odbora u Canberri koji se sastojao od predstavnika većine tamošnjih hrvatskih organizacija, udruženja i društava.

  Zbog angažmana u hrvatskoj zajednici u Canberri, australske vlasti su odbijale Kraljeviću dodijeliti državljanstvo i pasoš sve do kraja 1980-ih. 1988. godine Kraljević je osnovao Hrvatski informativni centar (HIC) u Canberri, koji je pokušavao informirati tamošnje medije i diplomatske predstavnike o hrvatskoj borbi za slobodu. 1990. u Zagrebu je obnovljena Hrvatska stranka prava (HSP), kojoj je za predsjednika izabran Dobroslav Paraga. Kraljević se tada odlučio priključiti HSP-u.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku