hamburger-icon

Kliker.info

Grabar-Kitarović: Komšić nije relevantan, nametnut je Hrvatima u BiH

Grabar-Kitarović: Komšić nije relevantan, nametnut je Hrvatima u BiH

29 Septembra
17:19 2019

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ustvrdio na sastanku s UN-ovim dužnosnikom da se danas u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške Nezavisne Države Hrvatske (NDH) počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima, kao što i bosanski Srbi odbijaju priznati genocid u Srebrenici, kako je priopćeno je iz njegova ureda u subotu, u nedjelju je uslijedila reakcija iz Ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić je personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome”, stoji u izjavi iz Ureda predsjednice za medije.

Nakon Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, na Komšićevu ocjenu referirao se i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, rekavši da je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva.

“Komšić je zlouporabio govornicu Opće skupštine UN-a budući da je iznosio vlastite stavove i nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, što je uobičajena praksa. Njegov narativ je njegov osobni stav”, rekao je Grlić-Radman u nedjelju u izjavi novinarima, kako prenosi Hina.

Grlić-Radman: Ide u krivom pravcu i djeluje destabilizirajuće

Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje “pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo”, a da Hrvatska oduvijek osuđuje sve totalitarne režime.

“Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime, od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu, mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto svojim položajem političara u BiH… svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, on djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje”, zaključio je Grlić-Radman.

Izrazio je pritom čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH.

Govoreći o Komšiću, naglasio je ponovno da “Hrvatska i dalje snažno naglašava da on nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu washingtonskog i Daytonskog sporazuma, on ne predstavlja hrvatski narod”.

Komšić bi se više trebao baviti, smatra hrvatski šef diplomacije, reformskim procesima, vladavinom prava, demokratskim vrijednostima u BiH, imati viziju budućnosti, mira i stabilnosti, a RH od prvog dana podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda.

Uz to, Hrvatska podržava i europsku budućnost Bosne i Hercegovine, a onaj tko želi biti lider mora imati viziju budućnosti, rekao je.

Dodao je da je u subotu posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati iznimno malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio.

Kako je u subotu priopćeno iz Komšićevog ureda u Sarajevu on se tijekom dana u New Yorku, gdje je u službenom posjetu, susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za sprječevanje genocida Adamom Diengom.  

Komšić: Nakon genocida nijekanje pa veličanje

U razgovoru su obojica konstatirali da je neprihvatljivo nijekanje zločina i genocida počinjenih tijekom posljednjeg rata u BiH, navodi se, kako je prenijela Hina.

“Komšić je istaknuo apsurdnu činjenicu da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu Republika Srpska institucionalno niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, stoji u priopćenju.

Komšić je izaslaniku glavnog tajnika UN-a prenio ocjenu da se nakon počinjenog genocida počinje s nijekanjem i neprihvaćanjem da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinitelja. 

“Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi”, kazao je Komšić.

Sugerirao je da je potreban specifični pristup za svaku regiju kada su u pitanju ovakvi zločini te se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa. 

Komšić je tom prilikom pozvao glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da sudjeluju na komemoraciji i obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici u 2020.

(Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku