hamburger-icon

Kliker.info

Gore Vidal : Sad mi je žao što sam ga podržao, Obama je grozan

Gore Vidal : Sad mi je žao što sam ga podržao, Obama je grozan

04 Oktobra
20:22 2009

 U SAD-u ćemo ubrzo imati vojnu diktaturu jer nitko drugi ne može držati stvari na okupu – bez imalo krzmanja rekao je u intervjuu u hotelu Connaught u Mayfairu novinaru The Timesa pronicljivi 83-godišnji Gore Vidal, pisac, politički aktivist i jedan od najprominentnijih američkih  intelektualaca 20. stoljeća. Dio je to njegova, pomalo kataklizmičnog i pesimističnog, viđenja trenutne političke i društvene situacije u SAD-u, u kojem priznaje da se iz dubine duše kaje što je dao podršku Baracku Obami. Na iduće pitanje, ono kako Obami ide, Vidal je ispalio  kao iz topa: ‘Grozno’.- Bio sam ispunjen nadom.

Bio je najinteligentnija osoba koju smo imali na tom mjestu nakon dugo vremena. No, neiskusan je. Potpuno je nesposoban razumjeti vojna pitanja. Ponaša se kao da je Afganistan magični talisman, dakle ‘riješite to i riješili ste terorizam’ – obrušio se Vidal, koji je 1948. šokirao američke kritičare svojim književnim uratkom o homoseksualizmu.Amerika bi, smatra, trebala otići iz Afganistana.- Doživjeli smo neuspjeh u svakom aspektu našeg truda da pokorimo Bliski istok. ‘Rat protiv terorizma’ bio je izmišljen. Jedna stvar koju sam mrzio cijeli svoj život su lažljivci, a živim u državi lažljivaca. Nije uvijek bilo tako. Imali smo pse čuvare, medije. Danas nas mediji pripremaju za rat u Iranu – tvrdi Vidal.

Hitlerova mladež                                 No, američki književnik još gaji mrvicu optimizma za Obamu, čija ga je inteligencija impresionirala. On, smatra Vidal, ne laže.- Znamo da je budala iz Arizone (kako naziva republikanskog predsjedničkog kandidata Johna McCaina) lažljivac. Nikad nismo dobili stvarnu priču o nesreći avionom (1967. kod Hanoija u Sjevernom Vijetnamu) i kako je bio zarobljen. No, Obama vjeruje generalima. Čak je i Bush znao da se generali pridobivaju time da im se da nova zvjezdica. Obama vjeruje da je Republikanska stranka – stranka, a u biti je pokret, poput Hitlerove mladeži, koji se bazira na religioznoj i rasnoj mržnji. Kad vi stranci čujete riječ ‘konzervativno’, mislite na ljubazne stare ljude kako love lisice. Oni to nisu, oni su fašisti – bio je žestok Vidal, a nekoliko trenutaka kasnije prstima je imitirao pištolj i promrmljao: ‘Bang, bang’, aludirajući na to da će Obamu ubiti.- Misteriozni, samotni ubojica iz zasjede u sjenama grada – sanjarski je rekao Vidal, skvrčen u svojim invalidskim kolicima.

‘Hillary bolja predsjednica’                       
Hillary Clinton bi, tvrdi, bila bolja predsjednica od Obame.    – Zna više o svijetu i zna što raditi s generalima. Povijest je pokazala da djevojkama, kad se upletu, to dobro ide – istaknuo je Vidal, koji predviđa da će iduće izbore dobiti republikanci. Prema njegovu mišljenju, razlike između stranaka su male.- Sjetite se puča iz 2000. godine, kad je Vrhovni sud namjestio selekciju, a ne izbor, najglupljeg čovjeka u državi, gospodina Busha – dodao je Vidal te ustvrdio kako je religiozna manija inficirala politički krvotok SAD-a. Amerika, smatra pisac, nema klasu intelektualaca.- Obama bi bio bolji u tome da se fokusira na edukaciju. Ne shvaća koliko je tupa i ignorantna njegova publika. Benjamin Franklin je rekao da će se sustav srušiti zbog korupcije ljudi, što se dogodilo pod Bushem. Nemojte praviti grešku s ljudima poput mene misleći da mi tražimo heroje. Nema ih, a ako bi ih bilo, odmah bi ih ubili – rekao je Vidal koji je svojedobno prijateljevao s Kennedyjevima. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku