hamburger-icon

Kliker.info

Gordana Tadić se obratila naciji : Mirno spavajte, istraga je u toku

Gordana Tadić se obratila naciji : Mirno spavajte, istraga je u toku

30 Avgusta
16:29 2017

Iako se nije kandidovala za mis BiH, već za glavnu tužiteljicu BiH, Gordana Tadić obećala je danas da će se boriti za mir u svijetu. Onda je, nakon press konferencije posvećene miru i stabilnosti, mirotvorka Tadić poslala svog tjelohranitelja Nermina Džafića zvanog Džafa da novinaru Žurnala zaprijeti „da će ga ka…ti“. I to u prostorijama Tužilaštva BiH.

Nermin Džafić

Mnogo bitnije od prijetnji novinaru Žurnala, jeste ono što je na brzopotezno organizovanoj pres konferenciji kazala vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice, s tendencijom da izbaci „vd“.

„Kandidirat ću se za poziciju glavne državne tužiteljice. Jedanaest sam mjeseci na ovoj poziciji i imamo odlične rezultate. Dok sam ja na ovoj poziciji, građani mogu biti sigurni“, ohrabrila je pučanstvo tužiteljica Tadić.

Njena kandidatura može biti pravo ohrabrenje kriminalcima. Za jedanaest mjeseci Tužilaštvo BiH nije optužilo nijednog zvaničnika s bilo kojeg nivoa vlasti BiH. Naprotiv, njena funkcija donijela im je mir.

OD DODIKA DO DODIKA

Tužiteljica Ozrenka Nešković nevoljko je zavrtjela glavom kada smo njenu šeficu Gordanu Tadić upitali da li je ikad raspisana potjernica za SNSD-ovim biznismenom Sinišom Dodikom, koji je Puteve RS-a oštetio za tri i po miliona maraka.

„Ne, nismo. Nisu još ispunjeni svi uslovi“, kazala je Tadićeva, podržana klimoglavom svoje zamjenice Nešković.

Upravo su njih dvije donijele odluku u maju ove godine da se za SNSD-ovim tajkunom koji je prebjegao u Srbiju, ne raspisuje potjernica. Sjajan detalj za CV kandidatkinje za glavnu tužiteljicu.

Dodik je, očito, omiljeno prezime tužiteljice Tadić. Pa je tako, šest predmeta ili prijava protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika već arhivirano. I to naredbama o obustavi ili o neprovođenju istrage. Posljednji slučaj – referendum.

„Taj predmet nije pravosnažno okončan“, kazala je tužiteljica Tadić, koja je očito  zaboravila da je 13. jula saopćila da je protiv Milorada Dodika  i Željke Cvijanović obustavljena istraga u predmetu referendum „jer ne postoji dovoljno dokaza da su počinili krivično djelo“.

PREDMET JE U RADU

Mnogo je još takvih ili sličnih činjenica.

„Slučaj Nikola Širić i njegov stan u Beču“, pitao je Žurnal.

„Predmet je u radu“, odgovorila je tužiteljica.

„Slučaj Kemal Čaušević. Da li ste pozivali osobe koje je on povezao sa kriminalom u UIO  u svom iskazu ?“, upitali smo ponovo.

„Predmet je u radu“, kazala je tužiteljica.

„Predmet je u radu“, glasio je i odgovor na pitanje u kojoj je fazi istraga u vezi sa slučajem Pavlović Banka.

Slobodan Pavlović, preko čije Banke je Milorad Dodik oprao ili obezbijedio novac za svoju vilu u Beogradu, uhapšen je u januaru 2016. godine. Od tada je prošlo 18 mjeseci, od čega je jedanaest Gordana Tadić rukovodila Tužilaštvom BiH. Optužnica nikad nije podignuta.

Da ne bi bilo sve kontra RS-a, pitali smo Tadićevu da li je ikad saslušala Dragana Čovića kojeg u svom čuvenom pokajničkom iskazu Kemal Čaušević pominje kao osobu koja je kontrolisala kriminal u UIO.

„Ne odgovaram na pitanja o konkretnim predmetima“, uzvratila je Tadićeva, inače prva rodica člana Predsjedništva HDZ-a BiH Mije Krešića.

Pitali smo, opet konkretno, da li je tužiteljica Gordana Tadić svoj poslovni prostor iznajmila kladionici Bet Live i to u periodu kada je ta  kladionica imala porezni dug.

„Moj suprug iznajmljuje prostor kladionici. Ali ostali detalji se vas ne tiču“, poručila je Tadićeva.

Javnosti se, itekako, tiče kako za deset godina Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Miroslav D. Marković nije bio u stanju otkriti osobe koje su minirale mezar Alije Izetbegovića.

„Ja odgovaram na pitanja, a ne Marković. O konkretnim predmetima  ne mogu govoriti“, ohrabrila je naciju vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice  Gordana Tadić.

Uglavnom, na svako konkretno pitanje, dočekao nas je sličan odgovor: „istraga je u toku“. Gordana Tadić kaže da se zalaže mir i stabilnost. I sve dok je ona na funkciji građani mogu biti mirni. Dokaz je predmet protiv Mirele Smajlović iz Vogošće. Nju je Tužilaštvo BiH namjeravalo pritvoriti zbog sumnje da je lažnom novčanicom od 20 KM sebi kupila kiflu. Istraga u ovom predmetu je – okončana.

(Kliker.info-Žurnal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku