hamburger-icon

Kliker.info

Goran Salihović pod lupom : Ured disciplinskog tužioca otvorio istragu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Goran Salihović pod lupom : Ured disciplinskog tužioca otvorio istragu protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH

10 Augusta
06:05 2016

goran02Ured glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća otvorio je predmet protiv glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića.Istraga je pokrenuta nakon medijskih istupa glavnog tužioca te navoda koje je objavio magazin Žurnal o direktnoj umiješanosti Salihovića u opstruiranje istraga protiv visokih političkih dužnosnika, prije svih Milorada Dodika.

U Uredu glavnog disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, ističu da primjenom člana 70. stav 2. Zakona o Viskom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je registrovao predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića.

“Navedeni predmet Ureda je registrovan po službenoj dužnosti u skladu sa nadležnošću Ureda iz člana 64. stav 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, a osnovom medijskih objava u kojima su izneseni navodi o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gorana Salihovića”, kazali su u ovoj instituciji.

Ured će u skladu sa članom 66. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine preduzeti potrebne radnje kako bi se ispitali navodi povrede dužnosti imenovanog nosioca pravosudne funkcije te napomenuli da je obaveza Ureda da u skladu sa članom 70. stav 1. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine postupa u skladu sa načelom povjerljivosti do donošenja odluke u navedenom predmetu.

“U odnosu na druge pritužbe na povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zaprimljene od strane UDT-a u periodu od 01. 02. 2013. godine do 31. 12. 2015. godine, UDT može potvrditi da je u navedenom periodu zaprimio šest pritužbi različitih podnosilaca, sa različitim navodima povrede dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine od kojih su, nakon ispitivanja navoda pritužbi, u četiri predmeta donesene odluke kojima su pritužbe odbačene, o čemu su podnosioci pritužbi i obaviješteni.

U radu su dva predmeta po preostalim navedenim pritužbama”, saopćeno  je iz ove institucije.

Podsjetimo, portal Žurnal objavio je nedavno navodne transkripte razgovora između između novinara Mate Đakovića i Milorada Dodika u kojem se pominje glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović, te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i direktor SIPA-e Perica Stanić.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku