hamburger-icon

Kliker.info

Gojko Berić : Moguć je i raspad, ali se nema više šta raspasti

Gojko Berić : Moguć je i raspad, ali se nema više šta raspasti

20 Avgusta
16:23 2020

Govoreći ovih dana na TV N1, akademik Esad Duraković je upozorio javnost na to da Bosni i Hercegovini prijeti disolucija. Sarajevska štampa, politički, ideološki i koncepcijski podijeljena, nerado ustupa prostor ovakvim i sličnim izjavama ovog uglednog intelektualca, vjerovatno zato da joj samoproglašeni čuvari “državnog pečata” ne bi prigovorili da širi defetizam.

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

Slično je prije tri godine prošla i Durakovićeva kritika planske arabizacije zemlje, izrečena na Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca. Vrijeme je pokazalo koliko je akademik Duraković bio u pravu, ali jednako tako i koliko je uzaludan svaki pokušaj da se nacionalistička vlast dozove pameti. Nacionalisti su tako temeljito dezintegrisali ovu zemlju da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nikada u posljednjih sto godina nisu bili institucionalno toliko podijeljeni kao danas. Moguć je i raspad države, ali se nema više šta raspasti.

Disolucija se provodi perfidno, putem slabljenja državnih institucija. To nam je na očigledan i traumatičan način pokazala pandemija koronavirusa, pod čijim se udarom razdrobljeni i rashodovani zdravstveni sistem raspao. I neka vanpandemijska pitanja, poput migrantske krize i traljavog odnosa prema kandidaturi za članstvo u Evropsku uniju, pokazuju da Parlament BiH, Predsjedništvo države i Vijeće ministara troše svoje mandate na nerad. Da o pravosuđu, rak-rani čitavog sistema, i ne govorimo.

Papagajske lekcije domaćim liderima

I što je nemoć institucija veća, borba za stranačku prevlast u njima sve je izraženija. Ovaj paradoks je lako objašnjiv – centri političke moći tako i dalje ostaju u vrhovima vladajućih stranaka, umjesto da budu u vrhovima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Nakon što su Izetbegović, Dodik i Čović postigli prećutan dogovor da više niko nikome ne zabada nos u njegov kadrovski šešir, čini se da je u ovom trenutku BiH nekako najbliža viziji koju je imao Alija Izetbegović.

On je zemlju vidio kao teritorijalno cjelovitu i suverenu državu sa tri etnički i vjerski podijeljena društva, uz nekoliko procenata koje bi činile manjine, pri čemu bi svako upravljao “svojim” narodom. Prema njegovoj zamisli, političku i ekonomsku moć među Bošnjacima imale bi nekoliko najuglednijih bošnjačkih porodica. Uprkos etničkom čišćenju širokih razmjera kao i brutalnim ratnim zločinima nad Bošnjacima, uključujući i genocid u Srebrenici, Karadžićevi Srbi nisu uspjeli ostvariti svoj ratni cilj – pripajanje osvojene teritorije matičnoj državi.

Propao je i sličan plan na hrvatskoj strani. Međutim, ni Izetbegovićeva vizija nije se u praksi pokazala kao nekakva sreća za BiH, koja danas tavori na repu civilizovanog svijeta, bez nade u prosperitetnu budućnost. Međunarodni faktori su u protekle dvije i po decenije poslali na hiljade svojih činovnika da ovdje ureduju, a učinili su jako malo. Kao da nisu shvatili da je nacionalizam u temelju balkanske tragedije. Ili nisu znali kako da s tim zlom izađu nakraj.

Umjesto toga, godinama slušamo njihove papagajske lekcije domaćim liderima o vladavini zakona, borbi protiv korupcije i nepotizma, o svetinji zvanoj ljudska prava… Nisu naši lideri toliko glupi da ne shvataju kako su sve to aksiomi demokratije, ali im je nešto drugo mnogo važnije – politička volja kakvu od njih uzaludno očekuju naši pokrovitelji za njih bi značila političku smrt.

Idu izbori i dešavaju se čudne stvari. Tako, recimo, Željko Komšić optužuje svog bivšeg partijskog šefa, medijski ražalovanog Zlatka Lagumdžiju da mu radi o glavi, a Lagumdžija uzvraća da Komšić i ljudi oko njega rade njemu o glavi. Konstatujući da otkad postoji Vijeće ministara, nikada bošnjački faktor nije imao tri ministarstva, nego uvijek četiri, Lagumdžija otkriva šta je savjetovao Bakiru i Željku: “Govorio sam im da preuzmu četiri kvalitetna ministarstva, da ne uzimaju Ministarstvo odbrane, jer taj ministar ne može ništa uraditi bez oba svoja zamjenika”.

Rekli su mu da je u pravu, ali ga nisu poslušali. Da jesu, tvrdi Lagumdžija, Bosna i Hercegovina ne bi bila dovedena u ćorsokak. Ali, i drugi bi htjeli samo “kvalitetna” ministarstva. Nikoga naročito ne zanima resor za zaštitu ljudskih prava ili onaj za zaštitu okoliša. Svako bi, kad bi to bilo moguće, htio istovremeno imati kontrolu nad policijom, obavještajnim agencijama i finansijama. Prebrojavanje pripadajućih ministarstava ne priliči probosanskoj opciji.

Vijeće ministara je tim sastavljen od više igrača i samo kao tim može biti uspješno ili neuspješno. Izbori, po pravilu, služe novom grabljenju moći i vlasti. Glavni mamac su javna preduzeća, jer upravljanje tim resursima omogućava strankama da nahrane armiju svoje uposlene klijentele. Koja to nova vlast može sadašnjoj klijentelističkoj hobotnici ponuditi išta bolje?

Politički zagrljaj

Kako rekoh, dešavaju se čudne stvari, a jedna od njih je politički zagrljaj Bakira Izetbegovića i mostarske ratne legende Safeta Oručevića. U Mostaru se stvara atmosfera biti ili ne biti, ovisno o tome ko će na decembarskim izborima biti izabran za novog gradonačelnika, Bošnjak ili Hrvat. Izetbegovićeva stranka je stala na čelo probosanskog bloka u Mostaru, a Oručević se priklonio tom jatu. Međutim, SDP i Naša stranka ne žele u to društvo, smatrajući da u njemu “nema ništa ni mostarsko, ni građansko, već samo najprimitivniji osobni interes”.

Uslijedila je razmjena retoričke vatre u kojoj je Oručević Nikšića i Kojovića nazvao “maloumnicima”, jer pokazuju “da im je stranka važnija nego naš grad”, a oni mu preporučuju da prestane biti “megafon” SDA. Ali, Safa ne odustaje i poručuje im: “I dalje ću biti megafon SDA”. Problem nije toliko u ovoj podjeli koliko u fatalističkom gledanju na ishod predstojećeg bošnjačko-hrvatskog izbornog rata: Ako gradom bude vladao bh. načelnik, HDZ se više nikada neće vratiti. Zauvijek će Mostar biti glavni grad Hercegovine, a ne hrvatski stolni grad. A ako sada Čović pobijedi, Mostar ostaje trajno HDZ-ov.

Ovo baš ne zvuči bogzna kako demokratski. Nije u gradonačelnikovoj moći da odlučuje o sudbini Mostara, niti o tome u kakvim će odnosima dvije etničke zajednice u tom gradu živjeti. Ako je Mostar podijeljen, to je zato što većina njegovih današnjih stanovnika, koje je rat doveo na obale Neretve, ne zna za nešto bolje. Mostarcima za utjehu, tako je u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Podijeli

9 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 21 Avgusta, 10:52

  GOJKO OSTAO SI USIDREN U JUGOSLOVENŠTINU I NIJE TI JASNO DA PRIČA O VLADAVINI PRAVA,LJUDSKA PRAVA CIVILNO DRUŠTVO,ITD,BLA,BLA,TRUĆ,TRUĆ ,JE ŠARENA LAŽA DOK KOJU ZAPAD SERVIRA MALOUMNICIMA KAO ŠTO SI TI I SLIČNI TEBI DOK NAM NEUZMU SVE RESURSRE I PARE A ONDA ĆE BITI JEBITE SE SAMI SA SOBOM.BOLJE JE DA BUDE LOVA I FABRIKE U RUKAMA NAŠIH “UGLEDNIH FAMILIJA” NEGO U RUKAMA ZAPADA JER ĆE TO SVE OSTATI OPET NAŠE A NE NJIHOVO.JER MI NA NAŠE “UGLEDNE FAMILIJE”MOŽEMO UTICATI U KONAČNICI I UZETI GOVNJAVE MOTKE PA IH POTJERATI AKO BUDE STANI PANI A NA STRANCE NEMOŽEMO JER IH ŠTITE NJIHOVE DRŽAVE DA B SA NAMA MOGLI RADITI ŠTA GOD HOĆE.NPR VLASNIK GALENIKE JE BRAZILAC I NIJE DAO DA GALENIKA PRAVI HLOROKIN,JEFTIN A DJELOTVORAN LIJEK PROTIV KORONA VIRUSA VEĆ JE HTIO PRODAVATI SKUP I NEDJELOTVORAN LIJEK SA ZAPADA.BOSNA MOŽE OPSTATI JEDINO KAO TRI DRUŠTVA GDJE NIKO NIKOG NEĆE MAJORIZOVATI VEĆ SE RAZUMNO DOGOVARATI I DA SVA TRI INTERESA MORAJU BITI RAVNOPRAVNO ZASTUPLJENI.KAD TO SVATI TVOJA SARAJEVSKA ČARŠIJA ONDA ĆE TENZIJE PRESTATI.DA JE BLENTAVI ALIJA PRISTAO NA SLOBINU PONUDU TAD NEBI BILO RATA I MUSLIMANI BI I U SRBIJI I U CRNIJ GORI BILI NAROD A NE MANJINA I BILI BI RAVNOPRAVNI SA SRBIMA A RATA NEBI BILO I OVOLIKE MRŽNJE.TU JE KVAKA MOJ GOJČILO A NE TO ŠTO TI PRIČAŠ I PROSIPAŠ ŠUPLJAK KOJI NEVRIJEDI PIŠLJIVA BOBA,NEGO SAMO VUČE BOSNU U HAOS.BAKIR KAŽE DA SU SRBI U DEJTONU DOBILI PREVIŠE A ZABORAVLJA DA SU SRBI U BOSNI STARIJI OD NJIH,NJEGA KONKRETNO JER SU NJEGOVI ŽIVKOVIĆI DOŠLI U BOSNU PRIJE STO I KUSUR GODINA A MOJA FAMILIJA BAREM ŠTO JA ZNAM PO PREDCIMA UNAZAD TU JE VEĆ NEPUNIH ČETRISTO GODINA,MADA SU MOJI STARINOM OD DREKALOVIĆA IZ CRNE GORE.
  DOBRO BI BILO DA SE SABERU TVOJI I POČNU NORMALNO DA SE PONAŠAJU.KAŽU GENOCID U SREBRENICI A JA KAŽEM KAMO SREĆE DA SU SE HRVATI I MUSLIMANI PONAŠALI U PRVOM I DRUGOM,NAROČITO DRUGOM, RATU PREMA SRBIMA KAO ŠTO SU SE SRBI PONAŠALI PREMA MUSLIMANIMA U SREBRENICI.

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 22 Avgusta, 05:08

  NEMOJ FAJTERU PONOVO DA IZVRCES NAOPAKO STVARI I DA IH NAZIVAS DRUGIM IMENIMA. PISES DA JE RATNI ZLOCINAC SLOBODAN MILOSEVIC PRIJE RATA 1992. NUDIO BOSNJACIMA SVU RAVNOPRAVNOST KAO I SRBIMA I DA BI IMALI SVU JEDNAKOST KAO I SRBI, ALI SU TO BILE SAMO RIJECI MILOSEVICA KOJE SE NIKADA NEBI OSTVARILE. MOZDA SI ZABORAVIO DA NAVEDES DA SU SVI PRETSTAVNICI SVIH PET REPUBLIKA U BIVSOJ JUGOSLAVIJE NUDILI MILOSEVICU KONFEDERACIJU JUGOSLAVIJE I NA TAJ NACIN DA SACUVAJU JUGOSLAVIJU, ALI SLOBODAN MILOSEVIC NIJE TO PRIHVATIO JER JE ON SAMO ZELIO VELIKU SRBIJU A JUGOSLAVIJA GA NIJE INTERESOVALA. TI POREDIS GENOCID U SREBRENICI SA PRVIM U DRUGIM SVJETSKIM RATOM STO SE NI UKOM SLUCAJU NE MOZE POREDITI JER SU TA DVA SVJETSKA RATA VELIKA RAZLIKA OD RATA U BiH GDJE JE SRBIJA IZVRSILA AGRESIJU NA BiH. SPOMINJES ALIJU KAO KRIVCA ZA RAT U BiH A NESPOMINJES MILOSEVICA I TUDJMANA KOJI SU IZVRSILI AGRESIJU NA BiH S CILJEM PODJELE BiH I STVARANJE VELIKE SRBIJE I VELIKE HRVATSKE. ALIJA IZETBEGOVIC SA SVIM PROBOSANSKIM SNAGAMA U BiH JE USPIO DA ODBRANI BiH OD AGRESORA SRBIJE I HRVATSKE I MI GA U BOSNI NAZIVAMO BOSANSKIM HEROJEM KOJI CE OSTATI ZAPISAN U HISTORIJI KAO PRVI PREDSJEDNIK U NEZAVISNOJ I SUVERENOJ BOSNI I HERCEGOVINI I KAO COVJEK KOJI JE POVEO PROBOSANSKE SNAGE U ODBRANU BiH OD AGRESORA SRBIJE I HRVATSKE. NAVOSIS DA IZETBEGOVIC POTICE OD NEKIH ZIVKOVICA STO NIJE TACNO, JER SVI SMO MI STVORENI OD NEKIH PLEMENA I KASNIJE PRELAZILI U RELIGIJE KADA SU SE TE RELIGIJE FORMIRALE.

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 22 Avgusta, 07:59

  KAD NEMAŠ ARGUMENTE ONDA VRTIŠ RIJEČ AGRESIJA,AGRESIJA.SA TOBOM NEVRIJEDI POLEMISATI.NIŠTA VI KUKAVČE NISTE ODBRANILI JER MI SRBI NISMO NAPADALI MJESTA GDJE STE VI BILI VEĆINA ZA RAZLIKU OD VAS ŠTO HOĆETE CIJELU BOSNU I HERCEGOVINU,NEMA PROBOSANSKIH SNAGA,IMA SAMO VELIKOBOŠNJAČKIH SNAGA KOJE ĆE U SLEDEĆEM SUKOBU BITI ODUVANE DA NEBI UPROPAŠTAVALE I VAŠ I MOJ NAROD.

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 22 Avgusta, 15:45

  NEMOJ FAJTERU DA PONOVO LAZES JER CITAV SVIJET ZNA DA JE SRBIJA IZVRSILA AGRESIJU NA BiH I DA SU SRBI IZVRSILI GENOCID U BiH, ZBOG CEGA IH JE HAG PROGLASIO RATNIM ZLOCINCIMA I ZATVORIO U MNOGE EVROPSKE ZATVORE.

  Odgovori
  • MIRSO
   MIRSO 23 Avgusta, 12:39

   zaboravljas da je Hag u narko drzavi gde je legalna prostitucija i silovanje dece , znaci Hag je u satanistickoj zajednici koja podrzava islamsku nacisticku satanisticku i teroristicku Bosnu jer satanistima odgovara danasnja satanisticka islamska teroristicka nacisticka carsijska primitivna Bosna ogrezla u kriminalu , narko mafiji , lopovluku , siledzijstvu , agresiji i terorizmu . Celi svet danas zna istinu o izetbegovicevom Isis terorizmu i silovanju nevine dece po Evropi i celome svetu , celi svet danas vidi i zna o bliskim vezama carsijskih kriminalaca zlocinaca , lopova i narko mafije sa sarajevskom dzamijom . Sat otkucava , istina izlazi na videlo , pedofilski klintonov klan je izgubio sve moguce izbore , ostaje sad samo da se klintonova pedofilska dela neutralisu i da izetbegoviceva caesija i bosnjaci budu osudjeni za agresiju , terorizam , nacizam i genocid protiv srpskog naroda .

   Odgovori
 5. FAJTER
  FAJTER 23 Avgusta, 14:22

  ISTINITI ODGOVORIO TI JE MIRSO,HVALA MU,DA JA NEMORAM

  Odgovori
 6. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 23 Avgusta, 17:07

  VIDIM OKORJELI CETNICE I NACI-FASISO, SOVINISTO, COVJEK PRLJAVE KRVI, MALOUMNI I PSIHOPATA ZA LUDNICE, MIJENJAS SVOJA IMENA; BIO SI SENAD A SADA SI STAVIO IME MIRSO IAKO SVI VIDE DA NISI BOSNJAK NEGO SI OKORJELI SRBIN KOJI MRZI BOSNJAKE I COVJEK SI KOJI JE VRSIO RATNI ZLOCIN I GENOCID U BiH NAD BOSNJACIMA. PONOVO IZVRCES STVARI I PISES NAOPAKO I ZELIS DA PREBACUJES SRPSKE ZLOCINE NA BOSNJAKE, IAKO SVAKO ZNA DA SU ZLOCINE CINILI SRBI NAD BOSNJACIMA I DALJE IH CINE I PROVODE KRIMINAL, PREKO SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE, SRPSKE AKADEMIJE NAUKE I UMJETNOSTI UZ PODRSKU VLADE SRBIJE I BOSANSKIH SRBA U BiH. NEVRIJEDI TI DA IZMISLJAS LAZI JER HAG JE DOKAZAO I OSUDIO SRPSKE RATNE ZLOCINCE KOJI SU IZVRSILI ZLOCIN NAD BOSNJACIMA I IZVRSILI GENOCID NAD BOSNJACIMA. COVJECE; IDI NA LIJECENJE, JER SI KRENUO NAOPAKIM PUTEM I ZATO NAOPAKO PISES SVOJE KOMENTARA.

  Odgovori
  • MIRSO
   MIRSO 23 Avgusta, 20:52

   satanska lazovcino carsijska , jebo te Senad , ti si zlocinac agresor i islamski nacista , a vidim da znas da si kriv , pobio si vlastiti narod u Srebrenici , jadnice jedan , kriv si za zlocine pa se u strahu trudis da izokrenes istinu koju ja predstavljam i imam dokaze , dzabe sam sebe nazivas istiniti , sto vise lazes i mrzis bolje ces goreti u paklu zajedno sa satanistima iz carsije.

   Odgovori
 7. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 23 Avgusta, 23:32

  OPET TI SA SVOJIM LAZIMA POKUSAJES DA PREBACIS SVOJ NEODGOJ, NEOBRAZOVANJE, SVOJU ZATOCENOST PUNOM MRZNJE PREMA DRUGIM RELIGIJAMA A NAJVISE PREMA BOSNJACIMA NA POSTENE LJUDE, PA I NA MENE ZATO STO JA PISEM U SVOM KOMENTARU ZIVU I DOKAZANU HISTORIJU O ZLOCINIMA SRBA PREMA BOSNJACIMA. NEKADA SU TAKVE TVOJE LAZI MOGLE PROLAZITI, ALI SA DANASNJOM TEHNOLOGIJOM I VELIKOM KOMUNIKACIJOM U CITAVOM SVIJETU, TVOJE LAZI SU KOMICNE KAO U CRTANIM FILMOVIMA. SVI DOSADASNJI TVOJI KOMENTARI SU POTPUNO LAZNI I ZATO TI STALNO MJENJAS SVOJE IME. DO SADA SI SE ZVAO SENAD I MIRSO IAKO NISI BOSNJAK I TAKO DOKAZUJES DA SI COVJEK KOJI PROTURA LAZNE INFORMACIJE KAO SVI SRPSKI TV KANALI I SRPSKE NOVINE. VI STE SRBI OBMANUTI SA LAZNIM SRPSKIM INFORMACIJAMA I LAZNOM SRPSKOM HISTORIJOM, A MNOGO STE OBMANUTI SA MITOVIMA I MISLITE DA SU SRBI NAROD KOJE JE BOG POSLAO S NEBA. ZNAJ DA SU TO VASI MITOVI A NE ISTINE. PROBUDI SE COVJECE I PRIHVATI SE KNJIGA I CIVILIZACIJE KAKO BI KONACNO SHVATIO STA SE DESAVA U SVIJETU I KAKO BI KRENUO U CIVILIZACIJSKI SVIJET

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku