hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica smrti Srđana Aleksića iz Trebinja : Umro je vršeći svoju ludsku dužnost

Godišnjica smrti Srđana Aleksića iz Trebinja : Umro je vršeći svoju ludsku dužnost

28 Januara
14:36 2007

 Zločinci su nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli do smrti. Sve se dešavalo u blizini pijace i lokalne policijske stanice. Od teških povreda koje je zadobio 21. januara 1993. godine, preminuo je u bolnici nakon nekoliko dana, 27. januara. Srđanov otac Rade Aleksić tada je napisao čitulju u kojoj je naveo: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost." – On je štitio čovjeka i ja sam ponosan na njega – kazao je Rade Aleksić. Trebinjci navode da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred Općine, "zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu", protestirao i bacio pušku. I prije tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca. Srđan Aleksić imao je 27 godine kada je ubijen. Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem, piše Onasa. 

 

Nije izgubio vjeru u ljude 
– Ne mislim da su oni željeli batinama ubiti moga sina, ali se tako desilo. Ali, ono što je žalosno jeste da su krenuli s namjerom da ubiju momka samo zato što je bio druge vjere, što je bio musliman, a Srđan ga je samo želio odbraniti od njih – kaže nam Rade Aleksić.Navodi da su i on i cijela njegova porodica odrasli s muslimanima i Hrvatima i nikada ga nije bilo briga ko su i šta su, pa je tako odgajao i svoju djecu. Prije rata izgubio je nesretnim slučajem još jednog sina, ali nikada, kako kaže, nije izgubio vjeru u ljude.
On ističe da ga mladić kojeg je Srđan spasio redovno poziva telefonom, jer je sada u Švedskoj. Odmila su ga zvali Aći. Kaže da se Aći kasnije oženio i s porodicom ga posjećuje kad god dođe u Trebinje. Obiđe uvijek i Srđanov grob, položi na njega cvijeće.(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku