hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica presude: Udruženi zločinački poduhvat i agresija Hrvatske na BiH (VIDEO)

Godišnjica presude: Udruženi zločinački poduhvat i agresija Hrvatske na BiH (VIDEO)

29 Novembra
16:31 2020
Danas se navršavaju tri godine od presude kojom su čelnici  tzv. Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Na današnji dan 2017. godine Žalbeno vijeće je potvrdilo osuđujuće presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za Udrženi zločinački poduhvat u osam opština i pet zarobljeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petkovića na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora i Pušić na 10 godina zatvora.

Velika Hrvatska i etničko čišćenje muslimana

Haški tribunal je potvrdio da je dio UZP-a i tadašnje rukovodstvo Hrvatske na čelu Franjom Tuđmanom. Utvrđeno je da su, osim Tuđmana, u UZP-u učestvovali i tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Generalštaba Hrvatske vojske general Janko Bobetko, a da je cilj bio stvaranje velike Hrvatske u granicama Banovine iz 1939. godine. Žalbeno vijeće je potvrdilo da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio stvaranje hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva.
 
Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić, i Pušić osuđeni su i za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija, konkretno za ubistvo, hotimično lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, protivpravno zatočenje civila, prisilni rad, nečovječna djela, nečovječno postupanje, protivpravno i bezobzirno uništavanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete ustanovama namjenjenim religiji ili obrazovanju, protivpravne napade na civile i protivpravno terorisanje civila.

Osim toga, Prlić, Stojić, Petković i Ćorić osuđeni su i za silovanje, nečovječno postupanje (seksualno zlostavljanje), protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Ćorić je dodatno osuđen za više zločina za koje snosi odgovornost kao nadređeni.

Praljak je osuđen i za protivpravno i bezobzirno oduzimanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom i pljačkanje javne i privatne imovine po osnovu treće kategorije odgovornosti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Nakon što je Haški sud izrekao presudu protiv njega za zločine protiv čovječnosti u periodu između 1992. i 1995., Praljak je popio cijanid i počinio samoubistvo.

Zločinci poput nacista

Urednik na BBC-u Jeremy Bowen tu je noć u udarnom terminu objavio komentar u kojem konstatuje da su Praljak i ostali najgori ratni zločinci koje je Evropa vidjela još od nacista.

Sudbina paradržavne tvorevina i zločinačkog projekta definitvno je zapečaćena u Hagu.

Film ‘Pravda’

Najzanimljiviji detalji ove historijske presude prikazani su i kroz film ‘Pravda’ mostarakog Centra za mir u kojem je korišten arhivski materijal iz medijskih izvještaja. U filmu su detalji iz sudnice, izjave glavnih aktera, svjedoka, reakcije iz Haaga i Bosne i Hercegovine. U filmu govore Kenneth Scott, Carmel Agius, Serge Brammertz, Stjepan Mesić, Željko Komšić, Safet Oručević, Emir Balić, Semir Drljević Lovac, Esad Humo, Azra Penava, Samir Nožić, Alija Behram, Emir Zlatar, Edin Batlak, Sergio Šotrić, Mario Pejić, Emir Hajdarović, Adil Kulenović, Enver Imamović.(Vijesti)

Podijeli

5 0 komentara

 1. Safet
  Safet 30 Novembra, 15:42

  Hrvatska je gledala kako na sve moguce nacine da prenese konflikt iz Hrvatske u Bosnu , i to je bilo veoma lako uraditi sa carsijskim muslimanskim kriminalnim mentalitetom iz carsije oko dzamije , Bosna i izetbegovicevi carsijski kriminalci teroristi su trenirani u nacistickoj Hrvatskoj i za to su bili placeni , muslimansku omladinu za treniranje u nacistickoj Hrvatskoj su skupljali po sarajevskim klubovima i nudili im novac da treniraju u hrvatskoj zajedno sa hrvatskim tudjmanovim nacistima , novac je poticao od mafijaskog svercovanja americkog viskija , cigara , nafte i oruzja , muslimani teroristi su trenirani u nacistickoj hrvatskoj za organizirani teroristicki napad na Jugoslaviju i na srpski narod , vec 1991 su carsijski kriminalci muslimani poceli sa agresijom na srpsku decu , muslimanska izetbegoviceva teroristicka Bosna i tudjmanova nacisticka Hrvatska su izvrsili zajednicki zlocinacki poduhvat i agresiju na gradjane Jugoslavije i na srpsku decu i srpski narod . Muslimansak agresija na srosku decu se nastavila i pocetkom 1992 carsijski kriminalci muslimani teroristi su ubili srpske mladence u Sarajevu . VOjask i policija Jugoslavije je imala obavezu da zastiti decu i sve gradjane Jugoslavije i Bosne . Izetbegovicevi teroristi su nastavili sa gresijom i terorizmom i izvrsili agresiju i teroristicki napad na policiju i vosjku Jugoslavije .

  Odgovori
 2. PRAVA ISTINA
  PRAVA ISTINA 01 Decembra, 04:19

  TI SE NACI-FASISTO PREDSTAVLJAS KAO BOSNJAK, ALI SI TI OKORJELI KRSCANIN KOJI MRZI BOSNJAKE. U TVOM KOMENTARU NEMA NI MALO ISTINE I ZELIS SVA ZLA KOJA SU CINILI KRSACINI PREMA BOSNJACIMA DA PREBACIS NA BOSNJAKE. MORAS DA ZNAS DA JE HASKI SUD MNOGE KRSCANE OSUDIO KAO RATNE ZLOCINCE KOJI SU CINILI TEROR NAD BOSNJACIMA U BOSNI I IZVRSILI GENOCID NAD BOSNJACIMA U MNOGIM BOSANSKIM KRAJEVIMA A NAJVISE U SREBRENICI. NE VREDI TI STO PROTURAS SVOJE LAZI JER CITAV SVIJET ZNA DA SU HRVATSKA I SRBIJA IZVRSILE AGRESIJU NA BiH U CILJU STVARANJA VELIKE SRBIJE I VELIKE HRVATSKE I POTPUNOG UNISTENJA BOSNJAKA. TAJ VAM SE PLAN NIJE OSTVARIO I SADA MOZETE DA GLABATE SVOJE PRSTE I NAPADATE BORCE BiH KOJI SU VAS ZAUSTAVILI KAO AGRESORE NA BiH.

  Odgovori
 3. Safet
  Safet 01 Decembra, 14:07

  ti izmetbegovicev carsijski nacisto i teroristo svoju laz nazivas pravom istinom jer se ustvari plasis prave istine i momenta kad ces morati da odgovaras za agresiju i svoje teroristicke zlocine i ubistvo srpske dece . Carsijski kriminalci muslimani su agresori na srpsku decu , carsijski muslimanski zlocinci su teroristi koji su izazvali i smrt vlastitog muslimanskog naroda u Srebrenici , a ti si jedan od tih izmetbegovicevih kriminalaca , znas dobro da si kriv za zlocine protiv srpskog i muslimanskog naroda .

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 01 Decembra, 14:52

  OPET SE TI PREDSTAVLJAS KAO BOSNJAK, ALI SI U STVARI; CETNIK, NACISTA, FASISTA, TERORISTA, KOLJAC MUSLIMANSKE DJECE, ZENA, NEVINIH LJUDI, SILEDJIJA KOJI SI SILOVAO MUSLIMANSKE ZENE I DJECU, PSIHOPATA, SIZOFRENICAR, PECINSKI COVJEK, NEODGOJEN COVJEK, MRZITELJ SVEGA ONOGA STO PRIPADA MUSLIMANIMA, UBICA MUSLIMANSKOG NEVINOG NARODA, TERORISTA KOJI SI ZAJEDNO SA SEBIMA TERORISAO PO BOSNI I UBIJAO, PLJACKAO RUSIO SVE ONO STO JE MUSLIMANSKO, A NAPISAO SI DA SU TO CINILI MUSLIMANI, A PRAVA DOKAZANA ISTINA JE DA SU TO CINILI SRBI KAKO BI POTPUNO UNISTILI BOSNJAKE. SRPSKI I HRVATSKI PLAN SE NIJE OSTVARIO I CETNICI I USTASE SU IZGUBILI RAT U BiH I ZANAVJEK ISTJERANI IZ BOSNE A TO STO VAS JE OSTALO SAMI CE TE POBJECI JER CE TE PLATITI KAZNE ZA UCINJENI ZLOCIN PROTIV BOSNJAKA MUSLIMANA. BJEZITE STO PRIJE JER SMO VAM BLIZU NA TRAGU DOK JOS IMATE VREMENA.

  Odgovori
 5. Safet
  Safet 02 Decembra, 23:33

  gotov si , postoje nepobitni dokazi protiv tebe i tvog carsijskog kriminala , islamski nacisto i teroristo . Celi svet je mnogo puta video tvoju psihopatologiju , sramotu i primitivizam islamskog terorizma i nacizma . Dzukelo carsijska .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku