hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica demonstracija : SIPA prati društvene mreže i ima saznanja da će biti okupljanja građana 7. februara

Godišnjica demonstracija : SIPA prati društvene mreže i ima saznanja da će biti okupljanja građana 7. februara

03 Februara
04:27 2015

demontracije(1)Mediji u BiH  su objavili kako je Vijeće građana BiH pozvalo da se 7. februara građani prisjete prošlogodišnjih protesta i ponovo okupe, piše novinska agencija Patria.

Tragom te informacije kontaktirali smo Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), a Kristina Jozić, v.d glasnogovrnika SIPA-e u kaže da Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikuplja sigurnosno interesantna saznanja u vezi sa eventualnim okupljanjem građana u povodu godišnjice masovnih okupljanja na širem području BiH.

– S tim u vezi, Agencija raspolaže neprovjerenim operativnim saznanjima da su 7. feburara 2015. godine najavljena okupljanja građana na području Tuzlanskog kantona, kao i saznanjima da su na društvenim mrežama učestali pozivi grupa ili pojedinaca za ponovna okupljanja na širem području BiH – kaže Jozić.

S druge strane iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su nam kazali da protesti kao izraz demokratskog izražavanja građana i javno okupljanje građana nije u direktnoj nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

– U slučaju da dođe do masovnog okupljanja građana u neposrednoj blizini objekata koje štiti, Direkcija će preduzeti sve neophodne mjere u cilju njihove zaštite. U planiranju i preduzimanju mjera na zaštiti objekata koje štiti Direkcija će blisko sarađivati sa policijskim i drugim agencijama u BiH – kažu iz DKPT.

Inače, prošlogodišnji protesti kao izraz nezadovoljstva prerasli su u nasilničko ponašanje kada je zapaljeno nekolio zgrada vlada u više gradova, a gorjela je i zgrada Predsjedništva BiH.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku