hamburger-icon

Kliker.info

Godišnji izvještaj : Američke pohvale i kritike za BiH u borbi protiv terorizma

Godišnji izvještaj : Američke pohvale i kritike za BiH u borbi protiv terorizma

21 Jula
07:14 2017

State Department u posljednjem globalnom izvještaju o terorizmu iznio je pohvale i kritike na račun Bosne i Hercegovine (BiH).

Koordinacija policijskim i sigurnosnim agencijama i međusobna razmjena informacija slabija je strana, a pozitivna se ogleda u posvećenosti BiH u borbi protiv terorizma i napretku na nekim poljima.

Radna grupa za borbu protiv terorizma predvođena Tužilaštvom BiH zadužena za poboljšanje koordinacije sigurnosnih i policijskih agencija nastavila je zakazuje, konstatovao je State Department u zvještaju .

„Većina problema koordinacije i saradnje u BiH rezultat su ličnih, političkih i institucionalnih rivaliteta koje postoje između agencija za sprovođenje zakona i državnog tužilaštva”, navodi se u izvještaju.

Obrazlaže se slabija saradnja entitetskih službi za sprovođenje zakona u razmjeni informacija, a što će, kako se kaže u izvještaju, i dalje onemogućavati koordinirani odgovor.

I dok se planira poboljšanje komunikacionog sistema Centra za hitne operacije Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, State Department kaže da sistemi za hitne reakcije nedostaju u većem dijelu zemlje, kao i da agencije za sprovođenje zakona nisu potpuno opremljene i obučene za reakciju poput terorističkog napada ili prirodne katastrofe.

Uz nedostatke koji su navedeni, State Department navodi da je BiH „ostala kooperativan partner u borbi protiv terorizma i nastavila ostvarivati napredak povećavajući kapacitete u borbi protiv terorizma”.

„Agencije za sprovođenje zakona u BiH su uglavnom pratile osumnjičene za terorizam iz inostranstva”, obrazloženo je u izvještaju.

U dijelu koji se tiče borbe protiv nasilnog ekstremizma, State Department konstatuje da su vjerske zajednici nastavljaju rad na promovisanju tolerancije.

„Nasilna ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje su potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u BiH”, zaključuje State Department.

Pred državnim pravosuđem je procesuirano i osuđeno više od 20 osoba zbog javnog podsticanja za pridruživanje Islamskoj državi u Siriji, organizovanju, odlascima i pokušajima.

Kazne su uglavnom ispod zakonskog minumuma i kreću od jedne do sedam godina zatvora. Tužilaštvo BiH navodi da su najefikasniji po tom pitanju. Trenutno nema aktivnih sudskih procesa.

Za State Department kazne nisu adekvatne.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku